Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Kirche

Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

Kirche · Alpokalja
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A soproni Szent Jakab-kápolna a Szent Mihály főangyal-templom mellett
  / A soproni Szent Jakab-kápolna a Szent Mihály főangyal-templom mellett
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • /
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A soproni Szent Mihály főangyal-templom tornya
  Foto: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • / Kálvária stációk a soproni Szent Mihály főangyal-templom kertjében
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Sírkövek a soproni Szent Mihály főangyal-templom mögött
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A soproni Szent Mihály főangyal-templom a Tűztoronyból
  Foto: Veszelovszki Luca, funiQ.hu

A belvárostól északra, a városfalon kívül találjuk az eredetileg a 13. században épített Szent Mihály főangyal-templomot. A 15. században gótikus, a 18. században neogótikus formában átalakított templom méreteivel a budapesti Mátyás-templom után hazánk második legjelentősebb gótikus alkotása.

A kora középkor építészeti szokásai szerint a templomot a városfalon kívül, a temetőben építették fel. Sopron legkorábbi plébániatemploma, a Szent Mihály főangyal-templom eredetije a 13. században épült, román stílusban. A templom első írásos említése egy 1278-ban kelt dokumentumból származik, ettől az évtől kezdve ismerjük a helyi plébánosok nevét is.

Első jelentős átalakítására a 15. században került sor, amikor gótikus stílusúra formálták. A 18. század első felében az épületet barokk jegyekkel gazdagították. Ennek nyomait id. Storno Ferenc tervei alapján tüntették el, és ő alakította ki a ma is látható neogótikus stíluselemeket is a templomon.

A Szent Mihály-templom méreteivel és arányaival a budapesti Mátyás-templom után Magyarország második legjelentősebb gótikus alkotása. Imponáló méreteivel könnyedén észrevehető a soproni Tűztorony kilátószintjéről is. A templom külsején és belső kialakításán egyaránt fellelhetőek az eredeti gótikus és a 19. századi neogótikus jellemzők. Középkori például a torony alsó szintje, a hajó támpillérei és az ülőfülkék, a bejárat béllete azonban már 19. századi, ahogy a torony felső szintje is a csúcsíves ablakokkal és a kőcsipkés, körbefutó erkéllyel.

A templomon belül több, 15. századból fennmaradt falfestmény látható, habár ezeknek nagy részét az évszázadok során felújították. Van viszont itt egy, az 1460-70-es években készült fa Madonna-szobor, amely eredeti szépségében látható. A barokk korból egyedül a főoltárkép maradt meg, a mellékoltárok képeit többnyire Storno Ferenc festette az 1860-as években.

A templom mellett áll a 13. században épült, román stílusjegyeket őrző Szent Jakab-kápolna. A szabályos nyolcszög alaprajzú rotundát gótikus ablakok díszítik, amelyek a fertőrákosi püspöki kastélyban működő üvegfestő műhelyben készültek 1860 és 1867 között. A templom felé néző bélletes kapu timpanonjában egy életfát, annak két oldalán pedig egy-egy sárkány domborművét láthatjuk. A hangulatos templomkertben a keresztút stációit és szép, régi sírköveket találunk. Érdekességként elmondható, hogy a Szent Mihály főangyal-templomban minden hónap utolsó vasárnapján horvát nyelvű misét tartanak.

A templom csak a vasárnap délelőtti mise idején, illetve rendezvény esetén van nyitva, de az előtérből be lehet kukucskálni a belső térbe. A templomkertbe azonban be lehet menni, így a templomot és a kápolnát is szabadon körüljárhatjuk.

Öffnungszeiten

A vasárnapi mise és rendezvények ideje alatt látogatható.

Preise:

Ingyenes.

Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 10.03.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A helyi buszjáratról a Kőrösi Csoma Sándor utca (temető) megállónál szálljun le.

Anfahrt

 • A megállóból induljunk a körforgalom felé, majd onnan a Szent Mihály utcába forduljunk, és rögtön meglátjuk a templomot.

Parken

 • A templom melletti utcában tudunk parkolni.

Koordinaten

DG
47.689085, 16.598035
GMS
47°41'20.7"N 16°35'52.9"E
UTM
33T 619919 5282981
w3w 
///mauerreste.gestiegen.zirkus
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

9400 Sopron

Eigenschaften

Ausflugsziel Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 1 Touren in der Umgebung
mittel Etappe 5
19 km
4:52 h
204 hm
107 hm
Auf Wiedersehen Neusiedler See: Ein letztes Mal durch den Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel zu den kulturellen Highlights Römersteinbruch, ...
von Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
 • 1 Touren in der Umgebung