Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Kirche

Szent Jakab-templom, Lébény

Kirche · Pannonien · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Lébény, Szent Jakab-templom
  / Lébény, Szent Jakab-templom
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lébény, Szent Jakab-templom
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A lébényi Szent Jakab-templom díszes kapuja
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A főoltáron Szent Jakab szobra áll a lébényi Szent Jakab-templomban
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Lébény felé közeledve messziről feltűnik a kisalföldi tájból kimagasló masszív kettős templomtorony, megérkezve az épülethez pedig elsőre annak tökéletes arányai tűnnek szembe. Az Árpád-kori templom a román kori magyar templomépítészet egyik legszebb és leginkább épen fennmaradt példája.

A környező házak közül kimagasló templom méreteivel elüt környezetétől, de ez nem csoda, mert egykor tartozott hozzá egy monostor is, melynek alapítói a Győr nemzetségbeli Pot ispán és Csépán nádor voltak valószínűleg – legalábbis erre utal az, hogy II. András 1208-ban kiállított oklevele megerősítette a monostornak tett adományokat. Maga a templom, legalább is falai 1206-ban már minden bizonnyal álltak, ugyanis ezt az évszámot lehet megtalálni a külső falba vésve.

A Szent Jakab apostol tiszteletére szentelt Benedek-rendi apátsági templom a monostorral egybeépítve jelentős erődöt képezett, ellenséges betörések idején általában védelmet nyújtott a nemzetség tagjainak, az ott élő szerzeteseknek és a környékbeli lakosságnak is. Általában, de nem mindig: már a 13. században feldúlták előbb a tatárok, utána Ottokár cseh király hadai, majd 1529-ben a Bécs ellen vonuló törökök gyújtották fel, és ugyanígy tettek Kara Musztafa seregei is 1683-ban. A kolostort és a templomot a jezsuiták hozták rendbe, de Mária Terézia jezsuita közösségeket feloszlató 1773-as rendelete után a templom és a kolostor elnéptelenedett. Utóbbit 1830-ban bontották le, köveit pedig a komáromi vár építésénél használták fel (egyébként kis híján maga a templom is így járt, amikor 1563-ban a győri várkapitány adott parancsot köveinek a győri vár erősítésében való felhasználására, ami szerencsére elmaradt végül). Végül a templomot mint plébániatemplomot állították helyre 1862-65 között – ez tekinthető hazánk első műemléki felújításának.

A nehézségekben, fordulatokban bővelkedő történettel bíró templom ma teljes pompájában fogadja a látogatót. Mielőtt belépnénk, érdemes körbejárni az épületet, megcsodálni tökéletesnek mondható arányait, a tornyok félköríves záródású román ikerablakait, a főhajó homlokfalát díszítő körablakot, a vízköpőket a magasban, kicsit közelebb pedig a bélletes kapukat, melyekben az oszlopok közötti falmezőt rendkívül gazdag inda- és akantuszlevél-faragás tölti ki. A falak kváderkövei egyébként nagyrészt a fertőrákosi kőbányából származnak valószínűleg, bár Margitbányáról (a térképen a Lajtán túl, St. Margarethen néven érdemes keresni) is kerülhetett ide éptőanyag.

Az épületbe lépve impozáns belső tér látványa fogadja a látogatót: a háromhajós, 11. századi itáliai bazilikás stílust mutató alaprajzú templom mellékhajóit a magasabb főhajótól masszív oszlopsor választja el. A fény a magasan elhelyezett színes üvegablakokon keresztül szűrődik be, díszítést nem nagyon találunk a falakon (eltekintve az oszlopfőktől), de ez nem is hiányzik ebben a templomban.

A templom névadója idősebb Jakab apostol, akit Heródes Agrippa király öletett meg 41-42-ben. Ő lett az első vértanú az apostolok között. Jakab földi maradványait valószínűleg az arabok pusztítása elől menekítették Jeruzsálemből Hispániába a 7. század elején. Sírja zarándokhely lett, a Bizánctól Európán átvezető zarándoklat magyar földön húzódó útvonalát 1018 táján Szent István jelölte ki egyes források szerint, és már akkor is érintette Lébényt. A zarándokok ma is megszállhatnak itt: az egyszerű zarándokszálláson szívesen fogadják őket.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Geöffnet vom 01.04.2020 bis 31.10.2020 von 09:00–18:00 Uhr.
Geöffnet vom 01.11.2020 bis 31.03.2021 von 10:00–17:00 Uhr.
Geöffnet vom 01.04.2021 bis 31.10.2021 von 09:00–18:00 Uhr.
Geöffnet vom 01.11.2021 bis 31.03.2022 von 10:00–17:00 Uhr.

Nyitvatartás naponta:

Április 1. – Október 31.:

 • 9.00 - 18.00

November 1. – Március 31.

 • 10.00 - 17.00 

Pénztárzárás fél órával a nyitvatartási idő vége előtt.

Egyéb időpontban a templom zárva tart, és csak szentmisék alkalmával látogatható.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Preise:

Templomlátogatás idegenvezetés nélkül:

 • Felnőtt: 600 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 400 Ft 

Idegenvezetés a Szent Jakab-templomban:

 • Felnőtt: 1000 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 800 Ft

A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját. Az idegenvezetés minimális díja 3000 Ft, előzetes regisztráció ajánlott!

A Szent Jakab templom részletes bemutatása:

 • Felnőtt: 1500 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 1200 Ft

A látogatók az idegenvezetővel kívül-belül körüljárják a templom épületét, behatóan megismerhetik annak kalandos múltját, történelmét, építészeti és művészeti értékeit. Érdekes történeteket, legendákat hallgathatnak meg, illetve megtekinthetik a templom sekrestyéjét, ahol a Szent Jakab ereklyét őrzik, és felmehetnek a kórusra, ahol az orgona található. A látogatás időtartama 1,5 óra. Az idegenvezetés minimális díja 5000 Ft, előzetes regisztráció szükséges!

A jegyeket a templom melletti látogatóközpontban lehet megvenni, innen indul a templomlátogatás is.

outdooractive.com User
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualisierung: 20.07.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A helyközi autóbuszjáratokról Lébény, ABC megállóhelyen célszerű leszállni.

Anfahrt

 • Lébény, ABC megállóhelytől körülbelül 200 métert kell sétálni a Fő utcán északnyugati irányba a Templom térig.
 • A Szent Jakab zarándokút mindkét hazai ága (Camino Húngaro: Budapest-Győr-Pozsony, illetve Camino Benedictus: Tihany-Bakonybél-Pannonhalma-Lébény-Pozsony) érinti Lébényt.
 • A P és S turistajelzéseken északnyugati irányba indulva a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon fekvő Kimle-Károlyháza vasútállomás érhető el (9-10 kilométer), déli irányban Győrsövényháza felé vezetnek a jelzések.

Parken

 • A templom mögött, a Fő utca felől megközelíthető parkolóban lehet megállni a Templom téren.

Koordinaten

DG
47.737363, 17.387734
GMS
47°44'14.5"N 17°23'15.8"E
UTM
33T 679011 5289871
w3w 
///wölbung.hürde.oberhalb
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Szent Jakab-templom, Lébény

Templom tér 2.
9155 Lébény
Telefon +36 30 255 1343

Eigenschaften

Ausflugsziel Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden