Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Kirche

Ráckevei szerb ortodox templom

Kirche · Budapest und Umgebung
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Ráckevei szerb ortodox templom
  / Ráckevei szerb ortodox templom
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ráckevei szerb ortodox templom
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ráckevei szerb ortodox templom
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Ráckeve szerb temploma igazi építészeti különlegesség, ráadásul belső pompája sok szerbiai vagy montenegrói temploméval is vetekszik.

Ráckevén a szerbek a 15. század közepén telepedtek le, miután a törökök megjelentek az Al-Dunánál, és egyre nagyobb területeket hódoltattak, fosztottak ki, köztük Kevevárát (szerbül: Kovin) is, ahonnan a rácok ide menekültek. Kezdetben a helyi katolikusokkal közösen használtak egy templomot, majd a század második felében épült fel saját templomuk, mely 1487-es felszentelése óta szolgálja az ortodox híveket. Az építésekor tisztán gótikus stílusú épület hazánk egyetlen ilyen stílusban épült ortodox temploma. Később két reneszánsz mellékkápolnával bővítettek, majd egy barokk templomtorony is épült – de nem szorosan az épülethez tapasztva, hanem néhány méterrel arrébb. A parókiális templom valószínűleg a 16. század közepén alakult monostorrá. Egy ebből az időből származó legenda szerint, miután egy török janicsár az egyik ikonba beleszúrta dárdáját, a templomkapun kilépve azonnal meghalt, ezért félelmükben nem rombolták le az épületet. (A csodatevő képet a szentendrei Ortodox Múzeumban lehet megtekinteni.)

A templomba a Keresztelő Szent János-kápolnán keresztül lehet bejutni, ahol rögtön grandiózus belsővel találjuk szembe magunkat: már a mellékkápolna falai is padlótól a plafonig bibliai szereplőkkel és jelenetekkel díszítettek. A bizánci hangulatú freskók közül a mennyezetfreskók Jézust és Máriát ábrázolják szentekkel, a bejárattal szemben Jézus családfáját láthatjuk, legtetején, a keleti falon több téma sorakozik: a betlehemi gyermekgyilkosság, Lázár feltámadása, Jézus bevonulása Jeruzsálembe. Az északi falon, a főhajó bejárata fölött Mária gyermekkora, a délin pedig Keresztelő Szent János fogsága és vértanúsága ábrázolását láthatjuk.

A reneszánsz mellékkápolnából az egyhajós, gótikus stílusú, kelet-nyugat tengelyű templomba léphetünk be, melynek a nyolcszög három oldalával záródó szentélye kelet felé néz. Ennek megfelelően jobbra tekintve láthatjuk az ikonosztázt, melyet 1770-71 között balkáni mesterek rokokó stílusban készítettek. Körülbelül 40-50 ikonból áll, tetején nagy kereszttel. A szentélyben alul szentek sora, fölötte a Jézus feltámadását és menybemenetelét ábrázoló falfestmény van. 

A falakon látható freskókat a voskopojai Teodor Simeonov mester készítette 1765-ben, és a következő jeleneteket érdemes keresni: a déli falon az Angyali Üdvözlet, Jézus születése, gyermekkora és szenvedése látható, a nyugati falon az Utolsó Ítélet (Apokalipszis), az északin Mária halála, Krisztus szenvedése, leszállása a pokol tornácára és feltámadása. A legérdekesebb mind közül talán a pokol ábrázolása a nyugati falon a kapu két oldalán – igazán aprólékos részletességgel tűnik fel számtalan bűn és az értük kiszabott büntetés. Ülőhelyeket az ortodox szokásoknak megfelelően hiába keresünk, csak néhány támaszkodószék van a falak mentén.

Az udvaron kilépve még három egyházi épületet vehetünk szemügyre: a plébániaházat, a gót-reneszánsz iskolát és hátul a harangozó házát. Az épületegyüttes a 18. század második felében épült, háromszög alakú, kőkerítés veszi körül. Vasárnap délelőttönként az ortodox rítusnak megfelelő többórás istentiszteleten már csak alig tucatnyi szerb család tagjai vesznek részt (2011-ben a lakosság 0,3 százaléka vallotta magát szerbnek), viszont minden év augusztus 29-én, a templom búcsúján (Nagyboldogasszony ünnepén) zsúfolásig megtelik a templom, a környék falvaiból és távoli településekről is idesereglenek a szerb görögkeletiek.

Öffnungszeiten

Áprilistól novemberig:

 • keddtől szombatig: 10:00-12:00 és 14:00-17:00; vasárnap: 14:00-17:00

Novembertől áprilisig:

 • szombaton: 10:00-12:00 és 13:00-16:00; vasárnap: 13:00-16:00

 

Preise:

Belépő: 500 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualisierung: 19.08.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A helyközi autóbuszokról Ráckeve, hídfő megállóhelyen érdemes leszállni.

Anfahrt

 • Ráckeve, hídfő megállóhelytől a városnak a híd lábánál kezdődő főutcáján, a Kossuth Lajos utcán érdemes dél felé indulni, majd a régi városházát elhagyva jobbra kell fordulni annak oldalába, a Városház utcára. A Városháza utca végén balra kell fordulni, itt már látszik a templom tornya, illetve a kolostor udvarának kapuja.

Parken

 • A Városház utcában található parkolóban célszerű megállni.

Koordinaten

DG
47.160715, 18.943166
GMS
47°09'38.6"N 18°56'35.4"E
UTM
34T 344099 5225076
w3w 
///ungelöst.angelegtes.stammte
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Ráckevei szerb ortodox templom

Viola utca 1.
2300 Ráckeve
Telefon +36 30 604 9046

Eigenschaften

Ausflugsziel Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 1 Touren in der Umgebung
Radtour · Budapest und Umgebung
Laza tekerés a Ráckevei-Duna mentén
leicht
41,2 km
3:00 h
13 hm
11 hm
A Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ág - röviden RSD - legdélebbi, azaz Ráckeve és Tass közé eső szakaszának mindkét partja maga a megtestesült nyugalom, ...
von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Touren in der Umgebung