Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Industriedenkmal

Hutahely (Mátra)

Industriedenkmal · Magas-Mátra · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Hutahely Mátraszentimre fölött
  / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csőrgő-patak, a háttérben a Hutahely
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakmeder a Hutahelynél
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hutahely Mátraszentimre fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csörgő-patak és a Hutahelyi-patak találkozásánál van a Hutahely
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Egy régi korból fennmaradt üveghutát találtok itt, mely dacolva az idővel és a medréből kilépő, mindent elsodró patakkal, még mindig eredeti helyén áll.

A Gedeon-patak, a Narád-patak és a Hutahelyi-patak összefolyásánál találjátok az egykor itt álló üveghuta rekonstruált mását a Z◼ és a Z+ turistautak találkozásától néhány méternyire. 

Hazánkban a 18. században egy katonai felmérés kapcsán minden lakatlan területet felderítettek, bejártak. Ezekből a feljegyzésekből derült ki, hogy a legsűrűbb erdők a Mátrát borították, mely lóháton a legnagyobb részben áthatolhatatlannak bizonyult. A kefe sűrűségű fás terület kiváló nyersanyagot szolgáltatott emiatt az itt élő embereknek, akik hamar rájöttek, hogy a faanyagot nem csak tüzelőként, de a szénégetéshez, a hamuzsírfőzéshez és az üveggyártáshoz is fel tudják használni. Most épp egy régi üveghuta területén állunk. 

Milyen volt egy huta élete?

Az üveggyártáshoz első lépésben háromféle nyersanyagra volt szükség: homokra (vagy alaposan előkészített kavicsra), mészkőlisztre és hamuzsírra, melyet a helyben kitermelt bükkfa hamujából főztek. A mész égetéséhez és a kemence fűtéséhez tetemes mennyiségű fára volt szükség, ami miatt a huták környékén hatalmas erdőirtások keletkeztek  - ám ez abban az időben még pozitív változásnak számított, mert a vadregényes, járhatatlan erdőt szinte értéktelennek nyilvánították -, amiből a huták mégis a lehető legnagyobb nyereséget termelték ki. A homokot vagy egyéb felhasznált kőzetet igen alaposan kellett megtisztítani - ezzel magyarázható, hogy minden hutát valamilyen patakparton lelünk meg.

A hutákban, vagyis olvasztókemencékben magas hőmérsékletre hevítve állították elő az üveg nyersanyagát. A narancsos-sárgásan izzó, forró, folyékony üveget emberi erővel, kézi munkával, formába fúvással alakították megfelelő formájúra, míg a síküveget egy vízszintes felületre öntötték. Idővel elterjedt az üveg anyagának színezése, valamint a díszítése is.  

Egy helyen általában három kemence működött; a 18. század második felétől még egyet létesítettek külön az ablaküveg gyártásához. A kemencék, segédberendezéseik és a körülötte levő munkaterület fölé úgynevezett csűröket, vagyis óriási, csarnokszerű épületeket létesítettek, melyben az elkészült üveget nemcsak tárolták, de fel is dolgozták.  A főépület mellé hamuzsírégetőt és kőtörő malmot építettek, valamint az előállított termékek kapcsán fazekasház, festőház, csiszolóműhely létesült. Mellette sorakoztak az itt dolgozók házai  - ezzel szinte a semmi közepén egy kis falucska nőtte ki magát a fák közé.  

A középkorban kialakult fatüzeléses üveggyártást a 19. században kiszorította a modern technika, de egyes műhelyek még a 20. században is fennmaradtak. A II. Rákóczi Ferenc által alapított háromhutai telepen 1919-ben aludtak ki örökre a kemencék. 

Tudtad?

A közeli Mátraszentimrét, ahova a Z◼  jelzés kalauzol el, régen Ötházashutának nevezték.

Ha többet szeretnétek megtudni az üveghuták működéséről és az üveg gyártásának folyamatáról, olvassátok el Borsos Béla A régi magyar üvegművészet vagy Sághelyi Lajos A magyar üvegesipar története című könyvét! 

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes
Profilbild von Eszter Szabó
Autor
Eszter Szabó
Aktualisierung: 10.06.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Legkényelmesebben Mátraszentimréről tudjuk megközelíteni a helyszínt. A buszról a Mátraszentimre, központ nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Mátraszentistván, központ nevű megálló szintén ideális leszállóhely. 

Anfahrt

 • Mátraszentimréről nyugati irányba induljunk az Eötvös József utcán a Z◼ jelzésen a célig (2,1 km). A huta pár lépésre található a kereszteződéstől, ahol becsatlakozik Z+ jelzés.
 • Mátraszentistvánból a Z jelzéseken induljunk déli irányba, majd 170 m után térjünk jobbra a Z+ jelzésre! Ahol utunk a Z◼ jelzésbe torkollik, megtaláljuk az üveghutát (a patak túloldalán).

Parken

 • Mátraszentistván központjában a híres Vidróczki-csárda előtt nagy, kiépített, ingyenes parkolót találunk.
 • Mátraszentimrén az út szélén, a KRESZ szabályainak megfelelően tudjuk leparkolni az autót, kiépített parkolóhely nincs. 

Koordinaten

DG
47.919420, 19.855535
GMS
47°55'09.9"N 19°51'19.9"E
UTM
34T 414495 5307978
w3w 
///dachten.gedenkt.kräften
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Touren hierhin

Typ
Name
Strecke
Dauer
Aufstieg
Abstieg
10,1 km
3:05 h
446 hm
446 hm
9,1 km
3:00 h
441 hm
441 hm
Auf Karte anzeigen

Interessante Punkte in der Nähe

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Eigenschaften

Ausflugsziel
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 4 Touren in der Umgebung
leicht geöffnet
10,1 km
3:05 h
446 hm
446 hm
Túránk a Felső-Mátra természeti adottságaival évszázadokon keresztül szorosan összefonódó gazdaságtörténeti emlékek nyomaiban vezet a Csörgő-völgy ...
1
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
mittel geöffnet
19,9 km
8:00 h
820 hm
820 hm
Hosszabb körtúra Galyatetőről változatos terepen, patakok mentén, rejtélyes eredetű sáncvárral, négy kilátóval, egy kis vadasparkkal, az egykori ...
2
von Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség
mittel geöffnet
9,1 km
3:00 h
441 hm
441 hm
A Mátra egyik legizgalmasabb területén vezető útvonal felfedezteti a hegység nyugati részének elkeskenyedő, kilátásokat kínáló gerincét, de ...
3
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
mittel geöffnet
19,8 km
7:00 h
692 hm
692 hm
A túra Galyatetőről nyugatra barangolja végig a Mátrát egészen Ágasvárig és a Foton-rétig. Három falut szelünk át, miközben látnivalókban sem lesz ...
5
von Eszter Szabó,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Touren in der Umgebung