Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Höhle

Tettyei Mésztufa-barlang

· 2 Bewertungen · Höhle · Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A tettyei Mésztufa-barlang sárkánya
  / A tettyei Mésztufa-barlang sárkánya
  Foto: Komlós Attila, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
 • A tettyei Mésztufa-barlang bejárata
  / A tettyei Mésztufa-barlang bejárata
  Foto: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Így nézhetett ki egy barlanglakás a tettyei Mésztufa-barlangban
  / Így nézhetett ki egy barlanglakás a tettyei Mésztufa-barlangban
  Foto: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kiállítás a tettyei Mésztufa-barlangban
  / Kiállítás a tettyei Mésztufa-barlangban
  Foto: barlangpecs.hu
 • Folyosó a föld alatt a tettyei Mésztufa-barlangban
  / Folyosó a föld alatt a tettyei Mésztufa-barlangban
  Foto: Tóth Judit, barlangpecs.hu
Karte / Tettyei Mésztufa-barlang

A pécsi Tettye nem véletlenül kedvelt kirándulóhely, hiszen viszonylag kis területen sok érdekes látnivalót találhatunk. Van itt romantikus rom, arborétum, és nem mellesleg egy mésztufa-barlang is.

A Tettyei Mésztufa-barlangban nincsenek cseppkövek, ez ugyanis édesvízi mészkőben keletkezett, vagyis más, mint a karsztos barlangok. A hegyről lerohanó Tettye-patak meszes vizéből kalcium-karbonát vált ki a patakmederben, ami bevonta a mederbe hullott faágakat, leveleket. Néhány tízezer év alatt a Tettye völgyében mintegy 30 méter vastag és egy kilométer hosszú mésztufa réteg alakult ki gátakkal és különböző méretű üregekkel. 

A puha kőzetben keletkezett természetes járatokat aztán az ember tovább alakította. A jól megmunkálható mésztufa kiváló építőkő volt, ennek köszönhetően évszázadokon át tartó bányászati tevékenység folyt itt. De nemcsak dolgozni jöttek ide, a 19. század végéig számos barlanglakást is kialakítottak a tettyei mésztufában. 

1906-ban Reéh Györgynek, az ismert pécsi lokálpatriótának támadt egy ötlete, hogy csináljanak a turistaattrakciót az addig lezárt tettyei barlangból. Lett itt mesterséges vízesés, fényjáték, a sötét járatokban papírmasé sárkányok, őslények és még egy kaszásnak öltözött ember is ijesztgette a vendégeket, szóval amolyan vidámparki szellemvasút-élményt kínáltak a látogatóknak. A Pokol kapuja, ahogy akkoriban emlegették a barlangot, még népszerűbbé tette a Tettyét, ami akkoriban a 19-20. század fordulóján kezdett divatba jönni, mint pihenő- és kirándulóhely a pécsi polgárok körében. 

A barlang az első világháborúig üzemelt, aztán meglehetősen hosszú, nyolcvan évnyi csönd következett. 2006-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága nyitotta újra, hogy megismertesse a látogatókkal a barlang kialakulását és történetét. A Pokol kapujának őrzője, a sárkány azonban megmaradt: ha nem is az eredeti, de annak egy hű másolata az újranyitott barlangban is szerepet kapott.

A helyszínt túravezető kíséretében járhatjuk be. Ennek során megnézhetünk egy rövidfilmet a barlang kialakulásáról, láthatunk itt földalatti lakásbelsőt; egy terepasztal a karsztosodás folyamatát szemlélteti; korabeli fotók segítségével követhetjük végig, mennyit változott a táj az elmúlt száz évben; és ha elég bátrak vagyunk, még a teljes sötétséget is megtapasztalhatjuk a barlang mélyén. Vezetések minden egész órában indulnak, a program időtartama 40 perc. A barlangban a hőmérséklet télen-nyáron 14°C körül van - öltözékünket ennek megfelelően válasszuk meg!

A vezetések minden egész órában indulnak; a maximális létszám 30 fő. 

Öffnungszeiten

 • március 16. - május 31.: keddtől vasárnapig 10:00-18:00
 • június 1. - augusztus 31.: keddtől vasárnapig 10:00-19:00
 • szeptember 1. - október 31.: keddtől vasárnapig 10:00-18:00
 • november 1. - március 15.: zárva

Preise:

 • teljes árú: 1200 Ft/fő
 • diák/nyugdíjas:  900 Ft/fő
 • gyermek (3-14 éves korig): 700 Ft/fő 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Autor
Tóth Judit
Aktualisierung: 17.05.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A pécsi főpályaudvarról a 32YT, 33, 34 és 35-ös busszal mehetünk fel a Tettyére. A járműről a Tettye tér nevű megállóban kell leszállni. 

Anfahrt

 • A buszmegállóból néhány méternyit kell nyugati irányba haladni a Tettye téren, majd balra fordulni a Tettye utcába. Ezen ereszkedve jutunk a barlang bejáratához (összesen 350 méter). 

Parken

 • Pécs központjából, a fő útról a Lánc utca - Alsóhavi utca - Ágoston tér - Majorossy Imre utca - Kálvária utca  - Tettye utca útvonalon lehet a legrövidebben eljutni a barlanghoz. 
 • Parkolóhelyet a barlang bejáratától délre, 20 méternyire találunk. 
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Community

 Kommentar
outdooractive.com User
Veröffentlichen

Kommentare und Bewertungen (2)

Ildikó Vincze
10.06.2019
Rövid, érdekes vezetés. Melegben ideális hűsítő kirándulás.
Bewertung

Zoltán Nagy
28.05.2019
Bewertung

Tettyei Mésztufa-barlang

Tettye tér 
7625 Pécs
Telefon +36 30 525 4351, +36 72 211 830, +36 30 580 3424

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp