Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Historische Stätte

Páneurópai Piknik Emlékhely

Historische Stätte · Alpokalja
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Páneurópai Piknik emlékmű
  / Páneurópai Piknik emlékmű
  Foto: Petró Liza, funiQ
 • Páneurópai Piknik emlékmű hátsó fala
  / Páneurópai Piknik emlékmű hátsó fala
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • A Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve
  / A Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • A vasfüggöny maradványai a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  / A vasfüggöny maradványai a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • Kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  / Kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • Páneurópai Piknik emlékhely
  / Páneurópai Piknik emlékhely
  Foto: Petró Liza, funiQ.hu
 • / Páneurópai Piknik emlékmű
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu

Fertőrákostól északra, a határ magyar oldalán a Páneurópai Piknik eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. A történelmi esemény helyén egy kopjafát láthatunk, de számos más műalkotás, emléktábla, sőt, a vasfüggöny egy szakasza és egy eredeti őrtorony is áll itt.

1989. augusztus 19-én a Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán egy rendezvény keretében több száz kelet-német állampolgár törte át a magyar-osztrák határt Ausztria felé, hogy az NSZK területére jussanak. A határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak közbe, így több százan épségben átjutottak Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba. Ez a rendezvény volt a Páneurópai Piknik, az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának és Németország egyesülésének legfontosabb előzménye.

Fertőrákostól északra, az esemény eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. 1991 óta egy kopjafa áll azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek. Az emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és a kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette. A kinyíló kaput ábrázoló műalkotást az Országos Kőfaragó Ipartestülethez tartozó Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette. 2009. augusztus 19-én, a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját.

A népszerű kirándulóhelynek számító parkban ismeretterjesztő táblákat találunk, melyek korabeli fotókon és visszaemlékezéseken keresztül mutatják be az itt történteket. Található még itt egy korabeli határőrtorony (akárcsak a Vasfüggöny Múzeumban), Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely is.

Az emlékezés okán a vasfüggöny egy kis szakasza is áll még itt, az eredeti helyén. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a különböző időszakokban hogyan épült fel a nyugati és keleti blokkot elválasztó kerítésrendszer, érdemes meglátogatni a hegykői emlékhelyet is.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualisierung: 01.04.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Tömegközlekedéssel nem lehet eljutni közvetlenül az emlékhelyhez, legközelebb a Sopronból induló helyközi busszal utazhatunk oda,  amiről a Fertőrákos, kőfejtő megállónál szálljunk le.

Anfahrt

 • A fertőrákosi kőfejtőtől a Meggyesi úton induljunk el, egyenesen haladjunk észak fel, a P és Z jelzéseket követve. A Mithrasz-szentély előtt balra fordulunk, és a határ vonalát követve jutunk el az emlékhelyig a turistajelzéseket követve (5,6 km).

Parken

 • Az emlékhely mellett van kiépített parkoló.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Community

 Kommentar
outdooractive.com User
Veröffentlichen

Páneurópai Piknik Emlékhely

 Fertőrákos

Eigenschaften

Ausflugsziel