Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Halde

Rupp-hegy

Halde · Budapest und Umgebung
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Tisztás a Rupp-hegy csúcsán
  / Tisztás a Rupp-hegy csúcsán
  Foto: Bajomi Bálint, funiQ.hu
 • / A Rupp-hegy csúcsára vezető lépcső
  Foto: Bajomi Bálint, funiQ.hu
 • / Információs tábla a Rupp-hegyi tanösvényen
  Foto: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Kilátás a Rupp-egyről Gazdagrét felé
  Foto: Bajomi Bálint, funiQ.hu
 • / Kilátás Kamaraerdő felé a Rupp-hegyről
  Foto: Bajomi Bálint, funiQ.hu

A Budaörstől Dél-Budáig húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletibb tagja a Rupp-hegy. A lakott területek által övezett, többi budai hegytől elszigetelten álló hegyre egy öt állomásos tanösvényen juthatunk fel. A természetvédelmi területnek csodálatos panorámája, gazdag növény- és állatvilága van.

A lakott területekkel körbevett, a többi budai hegytől elszigetelten álló Rupp-hegy – amely a valamivel több mint kétszázötven méteres magasságával tulajdonképpen még dombnak számít – a Budaörstől Dél-Budáig húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletibb tagja. A hegy Budapest XI. kerületében, Pösingermajor városrészben található, és nevét egykori tulajdonosáról, Rupp György budai polgárról kapta.

A Rupp-hegy egyike Budapest azon területeinek, ahol az egykor összefüggő száraz-sziklagyepi természetes növénytakaró maradványai megmaradtak. A közel nyolc hektár méretű terület 1977 óta fővárosi védettség alatt áll, a területet ma a Főkert Nonprofit Zrt. gondozza.

Az 1688-ban Budára érkezett Pösinger Ferenc alakított ki gazdaságot a hegy területén – róla kapta a nevét a mai Pösingermajor városrész. A hegy felépítő kőzete triász kori dolomit, a hegytetőn pedig helyenként budai márgával is találkozhatunk. A múlt századokban a hidrotermális hatásokra elbomlott dolomitot piktortégla néven falfestékek segédanyagaként bányászták. Ezek az üregek még ma is megtalálhatóak a hegy oldalában. Az itt található ásványok között kiemelkedően magas a tűzkő – kvarc – mennyisége. A hegy geológiai kincsekben gazdag – helyenként felfedezhető ásványok még a goethit, a hematit és a kalcit is.

A kiemelten védett területen egy öt állomásos tanösvény vezet végig, ahol a kihelyezett tájékoztató táblákon olvashatunk a hegy történetéről, geológiájáról és az élővilágáról. Az ösvényről tilos letérni, ugyanis az erdő talaját sűrűn borítják a védett növények, éppen ezért a Rupp-hegy a botanikusok kedvelt kutatási területe. Növényzetét a betelepített erdei fenyves kivételével természetes növénytársulások jellemzik. A hegy északi lejtőin gazdag cserjeszintű tölgyes és gyertyános tölgyes erdőfoltok találhatók, a hegytetőt és a déli lejtőket pedig a Csíki-hegyek fővonulatára jellemző dolomitgyepek, különféle berkenyefajták, mészkedvelő molyhos tölgyesek, sajmeggyes karsztbokor erdők – jellegzetes növényfajával, a bíboros kosborral – borítják.

A hegy 38 védett növényfaj élőhelye, amelyeknek legfőbb értéke az itteni orchidea-állomány. A lágyszárúak közül megtalálható a tavaszi hérics, az apró nőszirom, a nagy ezerjófű, de él itt magyar gurgolya, fekete kökörcsin, leánykökörcsin, fehér madársisak, csillagos őszirózsa, magyar bogáncs, magyar repcsény, és homoki vértő is. Nyár elején látható a fürtös homokliliom több mint száz töves állománya, és a sárga koronafürt is. A hegy jelentős növényfaja még a tarka imola.

A hegy élővilágának jelentőségét a botanikusok mellett a zoológusok is felfedezték, ugyanis a terület állatvilága a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően viszonylag gazdag. A védett fajok közül nyerges szöcske, selymes futrinka, szarvasbogár, farkasalma lepke, gyászlepke és tarka szemeslepke is él a terület rovarfaunájában. A kétéltűek közül megtalálható a leveli és az erdei béka, a hüllőket pedig a fali- és a fürge gyík mellett a Sas-hegyen is jellemző pannon gyík és a rézsikló képviseli. A közelben lévő nagyobb, összefüggő erdőségekben a városi életkörülményeket nehezen tűrő madarak is előfordulnak, például a csilpcsalpfüzike, a fülemüle, az örvös légykapó, a rövidkarmú fakusz, a barátposzáta és a sárgarigó. Az erdőség a karvaly és az egerészölyv élőhelye is. A közeli gazdagréti lakótelepen fészkelő sarlósfecskék pedig rendszeresen átjárnak a Rupp-hegyre vadászni.

A hegy tetején fekvő tisztásról gyönyörű panoráma nyílik Budapestre és Budaörsre – a legmagasabb pontot egy kis fém oszlop és a rátűzött zászló mutatja.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualisierung: 15.04.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A 8E jelzésű busszal az Irhás árok megállóig menjünk.

Anfahrt

 • A buszmegállóból a közeli kanyar felé induljunk, majd ott egyenesen menjünk tovább a Törökbálinti úton. Az elágazásnál a zsákutca Ördögorom út felé vesszük az irányt, amíg el nem érjük a tanösvény jelzését.

Parken

 • A közeli utcákban parkolhatunk.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Rupp-hegy

 Budapest