Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Gartenbahn

Zsuzsi Erdei Vasút (Debrecen-Fatelep végállomás)

Gartenbahn · Nyírség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Zsuzsi
  / Zsuzsi
  Foto: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Magyar Természetjáró Szövetség
Karte / Zsuzsi Erdei Vasút (Debrecen-Fatelep végállomás)

Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. A több mint 130 éves Zsuzsit 1882-ben Erdőspuszta fakitermelése miatt építették, ma pedig jelen van minden – remélhetőleg nem csak – debreceni család szívében. 2012-ben újították fel.

A Zsuzsi vonat több mint 130 éve kanyarog a Dél-Nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain. Útját turistautak keresztezik, patakokon, szántóföldeken, ősi tölgyeseken halad át. Bepillantást enged a tanyák jellegzetes világába, néhol a fák lombjai által „épített” zöld alagutakban haladva. A keskeny nyomtávú vonalon 1925-ben indult meg a személyszállítás. 1977-ben döntöttek a kisvasút megszüntetéséről, az akkori debreceni városvezetés azonban ki tudta harcolni, hogy megmaradjon a ma is használatos szakasz egyfajta kirándulóvonatként. A vasút két éven át tartó rekonstrukciója 2012-ben fejeződött be.A kisvasút a nagyvárost elhagyva az Erdőspuszták világába nyújt betekintést.

Homokos talajra, néhol nagyobb buckákra telepített akácosok, fenyvesek, tölgyesek között, vagy annak belsejében halad, amelyeket szántóföldek, tanyák szakítanak meg. A gazdag növény- és állatvilág, az itt élő gombafajok sokszínűsége figyelemre méltó. A hármashegyaljai végállomás új állomásépületet kapott, ami egyben turisztikai információs központ is, konferenciateremmel, kilátóval, csillagvizsgálóval. Elkészült a Természet Háza is.A Zsuzsi Erdei Vasút gőzmozdonya 2006 óta található Debrecenben.

1923-ban a Budapesti Magyar királyi Állami Gépgyárban készült. Mezőhegyesen kezdte szolgálatát, sok helyen megfordult, majd a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. A 70-es évek legelején Nagycenken állt nosztalgiaüzembe. Jeles alkalmakkor, illetve megrendelésre teljesít szolgálatot. A vasútüzem első mozdonyának neve után Zsuzsira keresztelték. Hasonló, de fiatalabb társa Szilvásváradon közlekedik.

A vasút programjai:
1. Vadcsapások varázsa: madármegfigyelés, erdőismeret, állatsimogató park, kreatív foglalkozások.
2. Erdei frissítő: természetismereti vetélkedők, versenyek és kvízjátékok.
3. Erdőkerülő: évszakköszöntő erdei foglalkozások, séta a vadetetőkhöz.

A csoportos erdei foglalkozás minimum 20 fő részvételével indul, előrendelés alapján, a menetrend szerint induló vonatokra értendően.

Öffnungszeiten

2019-ben felújítás kezdődik a ZSUZSI Erdei Vasúton, mely munkálatok nagymértékben érintik a kisvasút pályáját is. Előreláthatóan idén nem közlekednek a megszokott, menetrend-szerinti személyvonatok. Várhatóan március 18. és október 31. között különvonat megrendelésére sem lesz lehetőség.

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Zsuzsi Erdei Vasút (Debrecen-Fatelep végállomás)

Ruyter u.  1
4034 Debrecen
 • 1 Touren in der Umgebung
Fernwanderweg · Die Puszta und der Theiß-See

Alföldi Kéktúra 8. szakasz: Vekeri-tó - Nyírbátor (AK-08.)

05.04.2017
leicht Etappe 8
80,3 km
20:45 h
405 hm
365 hm
von Horváth Béla,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Touren in der Umgebung