Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Gästeamt

Ős-Dráva Látogatóközpont

Gästeamt · Dél-Dunántúl
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Ős-Dráva Látogatóközpont
  / Ős-Dráva Látogatóközpont
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Interaktív kiállítás az Ős-Dráva Látogatóközpontban
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az aranysakál nem csak kitömött formában van jelen az Ős-Dráva Látogatóközpontban: esténként hangját is lehet hallani a környéken
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hagyományos gazdálkodási eszközök bemutatója az Ős-Dráva Látogatóközpont majorjában
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ős-Dráva Látogatóközpont
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyógynövénykert az Ős-Dráva Látogatóközpontban
  Foto: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Szaporca utolsó házait elhagyva, a Fekete-víz gátján is túl, az ártéri erdők szomszédságában terül el a pusztán az Ős-Dráva Látogatóközpont, ahol mindent megtudhatunk a Dráva-mente élővilágáról, illetve az Ormánság társadalmáról.

Ormánságnak a Baranya megye délnyugati csücskében fekvő aprófalvas területet hívjuk, ami sokkal inkább néprajzi tájegység, mintsem földrajzi. A vizes területekből kiemelkedő hátságokra épült, jellemzően református települések leginkább festett fakazettás templomaikról ismertek.

A látogatóközpont egy igazi komplexum, ahol a főépületben egy kiállítás mutatja be az Ormánság természeti értékeit és hagyományait. Körülötte gyógynövénykert, játszótér, ökotudatos gondolkodásra nevelő játékok találhatók, néhány száz méterrel arrébb egy majorság várja a látogatókat, akik akár a vendégházban is kipihenhetik az izgalmakat, vagy éppen a három tanösvény végigjárása közben begyűjtött kilométerek okozta izomlázat.

A főépületben található kiállításon különböző installációk mellett érintőképernyőkön nyerhet bepillantást a látogató az Ormánság életébe: megismerkedhetünk a környék élővilágával, az itt élő emberek hagyományos életmódjával, de akár tradicionális ormánsági ételek receptjei közül is válogathatunk. Az oktatóteremben elsősorban óvodásoknak, kisiskolásoknak szerveznek programokat a látogatóközpont munkatársai, míg az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők.

A főépület bejárása után érdemes a majorság felé venni az irányt, meg-megállva a játszótéren vagy a gyógynövénykertben. A majorság célja az egykor jellemző régi magyar háziállatok bemutatása élőben: itt ismerhetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok, amelyek korábban hozzátartoztak a hagyományos faluképhez. Találkozhatunk így majd’ három tucatnyi szürkemarhával, shagya arab lovakkal (Csenge, Csipke és Csillag névre hallgatnak), rackajuhokkal, cikta juhokkal vagy éppen Jónással és Lacival, a két parlagi szamárral. Emellett egy kisebb madármentő állomás is rejtőzik az épületek mögött, de a falusi állattartás „alapegységével”, a baromfiudvarral is meg lehet ismerkedni itt.

A Dráva-mente élővilágát közelről – és nem csak képernyőn – a három tanösvényen lehet megszemlélni közelebbről. A legrövidebb, 900 méter hosszúságú Hagyományos gazdálkodás tanösvényen az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei és szakmai fortélyai ismerhetők meg. A kicsivel hosszabb, három kilométeres Ős-Dráva tanösvényen – a látogatóközpont területét elhagyva – megismerhető a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségei. A leghosszabb, 12 kilométeres Dráva élővilága tanösvény a terület változatos és különleges élővilágába enged bepillantást a nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja.

Mindhárom tanösvény bejárásához, de akár a kiállítás és a majorság alaposabb megismeréséhez is igényelhető szakvezetés, emellett bérelhetők kerékpárok, kenuk, kajakok és egyéb sporteszközök, bográcsozáshoz szükséges felszerelés, de még fotósles és lessátrak is. Ha mindez nem lenne elég, rendszeresen szerveznek programokat a látogatóközpontban és környékén a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai, például a Madarak és fák napja alkalmából, de alkalmanként lehet a Dráva medrében túrázni, vagy éppen egy unikális eseményt, a Magyar Pásztorkutyák Terelőversenyét figyelemmel követni.

Öffnungszeiten

Május 1. – június 30.:

 • hétfő-vasárnap: 9:00-17:00

Július 1. – augusztus 31.:

 • hétfő-vasárnap: 9:00-18:00

Szeptember 1. – október 31.:

 • hétfő-vasárnap: 9:00-17:00

November 1. – április 30.:

 • kedd-vasárnap: 10:00-16:00

Preise:

 • Látogatóközpont jegy (kiállítás, Hagyományos tanösvény, major): 1500 Ft
  • kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas, gyermek 3 éves kor felett): 800 Ft
 • Major jegy (Hagyományos tanösvény, major, játszótér): 700 Ft
  • kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas, gyermek 3 éves kor felett): 400 Ft
 • Családi jegy: 10% kedvezmény a teljes árból
 • Kedvezményes csoportos „Látogatóközpont” jegy (15 főtől): felnőtt csoport 1300 Ft/fő
  • kedvezményes csoport (diák, nyugdíjas, gyermek 3 éves kor felett) 700 Ft/fő
outdooractive.com User
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualisierung: 29.06.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A helyközi autóbuszokról Szaporca, forduló megállóhelyen kell leszállni.

Anfahrt

 • Szaporca, forduló megállóhelyen leszállva a hármas útelágazásban a középső utat kell választani, és dél felé kell körülbelül 1,5 kilométert (20 perc) gyalogolni (tábla is jelzi a megfelelő irányt az elágazásban).

Parken

 • A látogatóközpont parkolójában lehet megállni.

Koordinaten

DG
45.800144, 18.098688
GMS
45°48'00.5"N 18°05'55.3"E
UTM
34T 274539 5075936
w3w 
///buchstaben.abzuschneiden.zitronen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Ős-Dráva Látogatóközpont

Külterület 
7843 Szaporca
Telefon +36 72 223 015
Webseite http://odlk.hu/ E-Mail indo@odlk.hu

Eigenschaften

Familien Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden