Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Denkmal

A Muhi csata emlékműve

Denkmal · Észak-Alföldi-hordalékkúpsíkság · Heute geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Muhi csata emlékműve
  / A Muhi csata emlékműve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Karte / A Muhi csata emlékműve

Keserves agóniájukban a földre rogyva egymásnak boruló fakeresztek siratják a haza vesztét, előttük a megfeszített Krisztus leláncolt torzója: a jelképekben gazdag, kráterrel felszaggatott sírhalom megrendítő emléket állít a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének.

Muhi közelében az Alföld síkjából egy mesterséges domb emelkedik ki, a tetején 71 lándzsaszerű fakereszttel. A Vadász György, Váncza László és Kiss Sándor tervei alapján készült emlékmű nem csupán a vesztes csata hősei előtt tiszteleg, de segítségével mi magunk is átérezhetjük a halálos szorításba került sereg és IV. Béla királyunk helyzetét.

Az összecsapás háttere

IV. Béla uralkodása idején, 1241-ben a magyar sereg az országot fosztogató tatárok ellen indult, hogy elvágja a Batu kán által vezetett ellenséges csapatok útját. Április 11-én este a Sajó mellett, a mai Muhi közelében elterülő sík pusztán vertek tábort éjszakára. Sátraikat szorosan egymás mellé tették és kötelekkel rögzítették, szinte lehetetlenné téve közöttük a mozgást, a tábort pedig szekerekkel vették körül a védelem érdekében. A tatárok a folyó túlsó partjáról különösebb nehézség nélkül kifigyelték a magyar tábort és gyenge pontjait, majd az éjszaka leple alatt átkeltek a Sajón, körbevették és megtámadták a sereget. A gyújtónyilak a szekér-kordonon átrepülve lángokba borították a tábort, ami a tartókötelek szövevénye és a sátrak közelsége miatt igencsak megnehezítette a menekülést.

A magyar sereg súlyos vereséget szenvedett. Két érsek, több püspök és a templomos lovagok is mind életüket vesztették, maga a király csak hű embereinek összefogásával menekülhetett meg - a tatárok váltott lovon az ország nyugati széléig üldözték. A Muhi melletti területet sokáig a tatár szokásoknak megfelelően lenyakazott, feldarabolt holttestek borították.

Az emlékmű időgépe

Ahhoz, hogy átéljük a bekerített magyar sereg által védett király helyzetét, be kell sétálnunk az emlékmű belsejébe. A szűk tér magasba nyúló, meredeken leszakadó, sötét falai ugyanolyan legyőzhetetlen akadályként tornyosulnak fölénk, mintha óriási túlerővel kerítene be minket az ellenség. Az elérhetetlenül a fejünk fölé tornyosuló menekülési útvonal tetején kör alakú nyílás tátong, melynek széléről a keresztek úgy magasodnak , mint a minket védve elesett, vagy halálra ítélt harcosok. Úgy tűnik, mintha a meredek, sötét sziklák szimbolizálta kilátástalan helyzetből nem lenne menekvés. Hátranézve aztán meglátjuk a keskeny folyosót és az apró kijáratot annak jelképeként, hogy a lángokban álló magyar táborból a hazafiak utolsó csepp vérüket adva, az ellenség figyelmét elterelve menekítették ki királyukat az első pillanattól vesztesre ítélt csatából. Amint áthaladtunk a „menekülési útvonal" alagútján, hirtelen kinyílik a tér. Visszapillantva a domb jelképes sírhalommá válik a dülöngélő keresztek által megidézett hősi halottakkal.

Az 1991-ben átadott emlékművet 2018 májusában felújították. 

A tér elemeinek szimbolikája

Az emlékmű fagerendákkal fedett sétálóútjai felülnézetből egy kocsikereket formáznak, felidézve a szekerek sokaságából felépített védelmi vonalat a magyar tábor körül. Az Alföld síkjából kiemelkedő mesterséges domb egy sírhalmot jelképez; a kilátástalanul, mégis hősiesen küzdő keresztény katonákat a rajta dülöngélő, névtelen keresztek szimbolizálják. Ezek egyikén 1992 óta szárnyas angyal óvja a Johannita Lovagrend azon tagjainak emlékét, akik szintén a csatában vesztették életüket – ebből napjainkra már csak egy részlet látható. A templomos lovagok külön keresztet állíttattak a jelképes sírhalmon. Egy másik kereszten Kiss Sándor szobrászművész Krisztus-torzóját láthatjuk szintén a kereszténység jelképeként. 2000. április 22-én emléktáblát állított a gödöllői premontrei perjelség és a Szent Norbert Gimnázium közössége a premontrei rend jótevőjének, Kálmán hercegnek, aki a csatában halálosan megsebesült, és nem sokkal az összecsapás után, 33 évesen belehalt sérüléseibe.

A domboldal aljából spirál alakban kapaszkodik az út az emlékmű tetejéig a dülöngélő keresztek mellett, végigvezetve a látogatókat az erejük fogytán levő, sorban eleső magyar harcosok között. A dombtetőn egy mély, sötét kráter szakad le a lábunk alatt. Az emlékmű közepének feketén tátongó, mély üregéből, mint a gyászos múltból emelkedik ki egy kettős kereszt a rá mért csapások ellenére hitében megingathatatlan keresztény Magyarország jelképeként. A keresztek és a közöttük álló lélekharang szintén Kiss Sándor munkája. Az emlékmű mélyét a külvilággal egy szűk alagút köti össze, nem csupán a király menekülési útvonalát szimbolizálva, hanem azt is, hogy a történelem viharaiból mindig megtaláljuk a kiutat.

A muhi csata 750. évfordulójára készített emlékműnél minden évben összegyűlnek a hagyományőrzők, hogy korhű jelmezben felelevenítsék a csata mozzanatait, így tisztelegve őseink hősiessége előtt.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Montag00:00–24:00 Uhr
Dienstag00:00–24:00 Uhr
Mittwoch00:00–24:00 Uhr
Donnerstag00:00–24:00 Uhr
Freitag00:00–24:00 Uhr
Samstag00:00–24:00 Uhr
Sonntag00:00–24:00 Uhr

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
Eszter Szabó
Aktualisierung: 29.04.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Miskolc és Tiszaújváros között közlekedő buszról a Muhi, emlékmű elnevezésű megállóban szálljunk le!

Anfahrt

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulunk a 35-ös út mellett! 450 méternyi sétával érünk a körforgalom mellett található emlékműhöz. 
 • A parkoló közvetlenül az emlékmű bejáratánál van.

Parken

 • A 35-ös út körforgalmát a Muhi, Bőcs kihajtón hagyjuk el! 20 méternyire jobbra találjuk az emlékmű ingyenes parkolóját.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Community

 Kommentar
outdooractive.com User
Veröffentlichen

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien