Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Bildstock

Fertőrákosi Mithrász-szentély

Bildstock · Alpokalja
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Mithrász-szentély belseje
  / A Mithrász-szentély belseje
  Foto: Horváth Tamás, funiQ.hu
 • / A Fertőrákosi Kirándulás Információs Pontja elől induló városnéző kisvonattal is el lehet jutni a Mithrász-szentélyig
  Foto: Horváth Tamás, funiQ.hu
 • / Kilátás a Fertő tóra útban a Mithrász-szentély felé
  Foto: Horváth Tamás, funiQ.hu

Ennek a magyar-osztrák határon található római kori emléknek a segítségével betekintést nyerhetünk a 2. és 4. század között népszerű Mithrász-kultuszba. A barlanghoz gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni, de választhatjuk az elektromos autós vagy kisvonatos kirándulást is.

A Napistenként is tisztelt Mithrásznak szentelt föld alatti templomokból kevés maradt fenn, Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet: Fertőrákoson, Szombathelyen, Aquincumban és Sárkeszin. A Mithrász-szentélyek a II-IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. A fertőrákosi Mithraeum Sopron (akkori nevén Scarbantia) környékének egyik legérdekesebb római kori emléke.

Fertőrákostól északra, a magyar-osztrák határ közelében, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett találjuk ezt a római kori barlangot, ahova csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni. Az itt feltárt Mithrász dombormű hasonlít a Római Birodalom többi Mithrász-barlangjában található kultuszképekhez.

A 2x1,5 méteres színes dombormű Mithrász istent perzsa ruhában ábrázolja, amint egy bikát nyom térdével a földre és tőrét annak nyaki ütőerébe döfi. Alulról kutya és kígyó ágaskodik a sebből patakzó vér irányába, a skorpió pedig mindkét ollójával belecsíp a bika heréjébe. Jobbról és balról két fáklyás alak áll: Cautes a pirkadat, Cautopates az alkony szimbóluma. Felettük a Napot és a Holdat láthatjuk.

A Mithrász-barlang maradványait 1866 júliusában ifj. Storno Ferenc és Malleschitz György fertőmeggyesi kőfaragó fedezte fel, a Mithraeum feltárását id. Storno Ferenc végezte. Egy feliratos kultuszképet, három oltárkövet, két oroszlánszobrot, 27 darab, halotti hamvakat és érméket tartalmazó hamvasztásos sírt és egy csontvázas sírt talált. Hogy a feltárást megvédje, faragott mészkőből boltozatot építtetett a szentély fölé.

1948-tól 1989-ig aknazár, majd az azt felváltó vasfüggöny akadályozta meg, hogy bárki meglátogathassa a szentélyt, még a múzeum szakembereinek is tiltott volt a belépés. A kultuszkép megrongálódott, a barlang belseje agyagos hordalékkal telt meg. A rendszerváltás utáni 1991-es hitelesítő ásatást Gabrieli Gabriella soproni régész végezte. Kovács György szobrász-restaurátor állította helyre a kultuszképet, a védőépület pedig H. Vladár Ágnes alkotása.

Ha nem gyalogosan vagy kerékpárral akarjuk meglátogatni a szentélyt, van lehetőség elektromos autós vagy kisvonatos kirándulásra is Fertőrákosról. Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor útközben láthatjuk a vasfüggöny nyomvonalát, és megismerhetjük Hany Istók legendáját.

Öffnungszeiten

április 15. – május 15 .:

 • péntek - vasárnap: 10:00 - 16:00

május 16. – augusztus 31 .:

 • kedd - vasárnap: 10:00 - 18:00

szeptember 1. – 30 .:

 • péntek - vasárnap: 10:00 - 16:00

Ezektől eltérő időpontban minimum 10 fős csoport előzetes bejelentkezése esetén.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Preise:

Ingyenes.
Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 03.08.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Sopron és Fertőrákos között közlekedő buszról a Fertőrákos, kőfejtő megállónál szálljunk le.

Anfahrt

 • A buszmegállóból a Fő utcán továbbhaladunk száz métert a kanyarig. Innen gyalog két km-t sétálunk a szentélyig, vagy felszállhatunk a Fertőrákosi Kirándulás Információs Pontja elől induló kisvonatra, ami szintén elvisz a szentélyig.

Parken

 • Mivel a szentélyhez vezető útra autóval nem lehet behajtani, érdemes a Fertőrákosi Kőfejtő előtti parkolóban hagyni az autót.

Koordinaten

DG
47.741409, 16.656829
GMS
47°44'29.1"N 16°39'24.6"E
UTM
33T 624206 5288888
w3w 
///kalkig.anführte.ruhiger
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Fertőrákosi Mithrász-szentély

 Fertőrákos
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden