Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Aussichtsturm

Padkűi kilátó

Aussichtsturm · Keszthelyi-fennsík
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Padkűi kilátó
  / A Padkűi kilátó
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Padkűi kilátó teraszán
  / A Padkűi kilátó teraszán
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Látkép a Padkűi kilátóról a Balaton felé
  / Látkép a Padkűi kilátóról a Balaton felé
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Padkűi kilátó felé
  / A Padkűi kilátó felé
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Látkép a Padkűi kilátóból
  / Látkép a Padkűi kilátóból
  Foto: Báthory Péter, funiQ
 • A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  / A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  Foto: Báthory Péter, funiQ
 • Látkép a Padkűi-kilátóból a Balaton felé. Szemközt a Balatongyörök fölötti Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó tornya látszik
  / Látkép a Padkűi-kilátóból a Balaton felé. Szemközt a Balatongyörök fölötti Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó tornya látszik
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Turista emlékmű a Padkűi-kilátó alatt
  / Turista emlékmű a Padkűi-kilátó alatt
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Látkép a Padkűi-kilátóból
  / Látkép a Padkűi-kilátóból
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Karte / Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység déli részén, a 408 méter magas Pad-kövén áll a Padkűi kilátó, ahonnan csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-hegység erdővel borított domborulatira és a Balatonra. A kilátó a Vállusról induló, érdekes látnivalókat érintő Medvehagyma tanösvény legdélibb pontja.

A korábban a Pad-kő dombon állt magasles körül olyan magasra nőttek a fák, hogy terebélyes lombkoronájuktól szinte semmi nem látszott a környező tájból. „A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” című pályázati projekt segítségével sikerült a Bakonyerdő Zrt.-nek megvalósítani az új kilátót.

A projekt keretein belül épült ki a Medvehagyma tanösvény, amely Vállust köti össze a tanösvény legdélibb pontjával, a Padkűi kilátóval, és a környék számos látnivalóját, izgalmas pontját érinti.

A Keszthelyi-hegység számtalan kilátója közül a Padkűi áll a legmagasabban, ezért a dolomit-tetőn álló kilátóból csodás panoráma tárul elénk. A Keszthelyi-hegység erdős dombjai, a szomszédos kilátó, dél felé nézve pedig a Balaton nyugati része, a Keszthelyi-öböl, és tiszta időben a somogyi partok is látszódnak.

A Bakonyi Attila építész tervezte kilátó erdei- és vörösfenyőből épült, magassága 18,9 méter, kilátószintje pedig 12,6 méter magasan van, amelyhez szép, fa csigalépcső vezet fel. A kilátót 2015. július 1-én adták át, azóta várja a kirándulókat. A Padkűi kilátó melletti kis tisztáson a Zala megyei turisták három kopjafát állítottak fel a megye kiváló túrázóinak emlékére. Középen áll dr. Jakabfi Rudolf természetjárónak, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnökének kopjafája. Két oldalán zalai természetjárók kopjafája, amelyeken kis fém táblák emlékeztetnek az elhunytakra. Közöttük a legfiatalabb Buruczky Ferenc meteorológus, aki 29 éves korában hunyt el.

A kilátó közelében található a Büdöskúti pihenő, ahonnan könnyen elérhető a Szent Miklós-forrás, a Szent Miklós kolostor romja és a Katonai kutyatemető is.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualisierung: 14.04.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Tapolca és Keszthely között közlekedő busszal a Vállus, autóbusz-forduló megállóig menjünk.

Anfahrt

 • Vállusról a Rákóczi utcán a Z+ jelzésen induljunk el. Az elágazásnál a ZT jelzést kövessük a Büdöskúti pihenőig. Onnan a Z és S sávot kövessük, majd a Z▲ jelzés vezet fel a kilátóhoz (5,8 km, 228 m szint).
 • A Bélapi pihenőtől kicsit sétáljunk tovább, majd a tábláknál térjünk le balra. Kövessük az utat, amíg nem érünk el a Z+ jelzésig. Itt jobbra fordulunk, és egészen addig megyünk, amíg a Z▲ jelzés le nem tér jobbra. Ez vezet fel a kilátóhoz (5,2 km, 260 m szint).
 • A Nagymezőtől kövessük a K jelzést kelet felé. Egy elágazásnál a P és a S jelzést kövessük, majd amikor ezek is elágaznak, a S jelzésen folytassuk utunkat. Büdöskút előtt jobbra a ZT és a Z▲ jelzés vezet fel a kilátóhoz (4,8 km, 230 m szint).

Parken

 • Autóval a balatongyöröki Bélapi pihenőnél parkolhatunk.
 • Vagy Gyenesdiáson, a Nagymezőnél.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Community

 Kommentar
outdooractive.com User
Veröffentlichen

Padkűi kilátó

 Balatongyörök

Eigenschaften

Ausflugsziel