Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Architektur

Esztergomi Dzsámi

Architektur · Budapest und Umgebung · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az eszetrgomi dzsámi a csonka minarettel
  / Az eszetrgomi dzsámi a csonka minarettel
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Malomkerék az esztergomi dzsámi melletti Malom-bástyánál
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Az esztergomi dzsámi
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az újjáépített Veprech-torony az esztergomi dzsámi mellett
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Malom-bástya az esztergomi dzsámi mellett
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az esztergomi dzsámi a Dunapart felől, háttérben a Bazilika
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség

A több mint 400 éves Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi ma múzeumként és kávézóként működik. Az esztergomi Duna-partra épült egykori török imaházat az 1600-as évek első felében, a török uralom idején építették. Mellette áll a 13. századi Malom-bástya és az újjáépített Veprech-torony, benne a szenzációs reneszánsz vízgéppel.

A több mint 400 éves Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi ma múzeumként működik, az alatta futó középkori út mentén pedig kávézót alakítottak ki. Az esztergomi Víziváros északi részén található, a Duna partjára épült egykori török imaházat az 1600-as évek első felében, az esztergomi török uralom idején építették. A Magyarországon egyedülálló épület az egykori Török Birodalom központjától észak-nyugati irányban található legtávolabbi megmaradt és felújított dzsámi.

A szépen restaurált csonka minaretes dzsámi épülete ma időszaki kiállításoknak ad otthont, az épület oldalában kávézó működik. A dzsámi bejárata előtti területet az egykori Malom-bástya évszázados falai óvják a bámész szemek elől. A ma 3,5-4 méter magas bástya falai az egykor itt állt, és frissen újjáépített Veprech-tornyot óvták, amelynek jelentős szerepe volt a város életében. Ennél a toronynál található ugyanis az a meleg vizű forrás, amely először gabonaőrlésre való malmot működtetett. Az 1470-es években Vitéz János esztergomi érsekként építtette meg azt a reneszánsz vízgépet, amely a forrás vizének segítségével a Duna vizét emelte 63 méteres magasságba, így ivóvízzel látta el 210 éven keresztül, a török hódoltság végéig a várat. 2019 tavaszán adták át az eredetit méretében, anyagában és formájában újjápített reneszánsz vízemelő szerkezetet, amit - forrás hiányában ma már - elektromosan vezérelve, de működés közben láthatunk.

Írásos bizonyítékok alapján a Malom-bástya helyén már a 13. század közepén sarokbástya és hozzá tartozó falszakasz állt. A ma látható bástyát két olasz hadmérnök, Alessandro Vitelli és Filippo Tornielli építették az 1540-es évek elején. Az épület nevét a 14. század óta benne található, meleg vizű forrás által hajtott malom után kapta, de egy időben törökfürdőként is emlegették, ugyanis a 15. századtól medencéiben fürdő is működött egészen 1963-ig.

A forrás védelmére emelt Veprech-tornyot már IV. Béla is említi egyik, 1239-ben kelt oklevelében. A dzsámi és környéke valószínűleg már a török időkben egyfajta látványosságnak számított, hiszen jelentős szerepe volt a történelem alakulásában. A Malom-bástya Duna felőli oldalán található a Kicsi Kapu, amelyen át Szulejmán szultán első három szpáhija (lovaskatonája) 1543-ban bejutott az esztergomi várba, aminek köszönhetően először került török kézre Esztergom. Mivel a Malom-bástyába való betöréssel hozzáfértek a vízemelő rendszerhez is, a vár védői víz nélkül maradtak, majd feladták a várat. A Kapu fölé az 1600-as évek első felében került az a ma is látható kőtábla, amelyen az alábbi jelentésű arab betűs felirat olvasható: „Szulejmán szultánnak, Szelim kán fiának”. A dzsámi is azért kerülhetett épp erre a helyre, hogy azzal is tisztelegjenek az addigra elhunyt Szulejmán szultán emléke előtt.

Az esztergomi dzsámi – eltérően az általános dzsámi formától – kétszintes, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. Alsó része egy várkapu, a középkori vízivárosi várfal része. Erre épült a 17. század elején a dzsámi. Az utcafront felé földszintes, a nyugati – Erzsébet park felőli – homlokzata kétszintes. Szokatlan, észrevehetetlen formája miatt sokáig azt hitték, hogy a dzsámi nem más, mint a törökök által imaházzá építtetett Veprech-torony. Ez az elmélet azonban a 20. századi feltárások során megdőlt. A dzsámit – a már meglévő városfalakat leszámítva – teljes egészében a törökök építették a 17. században.

A törökök kiűzése után a dzsámit érseki magtárként hasznosították, később, a 19-20. század fordulóján a Petz család birtoka volt, akik lakóházat alakítottak ki az épületben. A szomszédos épületben működő derviskolostorban működött a Petz-gyár, amelynek dolgozói a dzsámiban kaptak szállást. A dzsámi 1957-ben került az akkori lakók tulajdonába. 1998-ban a német-magyar Rosenberg Hungária Kft. vásárolta meg az épületet, amelyben vendégházat szerettek volna kialakítani. Ám amikor dr. Horváth István, a helyi Balassa Bálint Múzeum akkori igazgatója felhívta az új tulajdonos figyelmét arra, hogy nagy valószínűséggel egy egyszerű lakóház helyett egy török dzsámi került a birtokába, a terveket megváltoztatták. A vállalat tulajdonosai úgy döntöttek, vállalják a terület teljes feltárását és korhű helyreállítását.

A feltárási munkálatok során a Duna felőli utcaszint alatt 4 méterrel megtalálták a középkortól a 18. századig használt egykori kőutat, amely ma ismét látható. Feltárták a minaret épen maradt alsó szakaszát, amelynek így ma 10 méter magas darabja emelkedik a dzsámi oldalában, felső részén a csigalépcső épen maradt első 9 fokával. Az imafülke (mihráb) kőfaragványainak legtöbb darabja is előkerült, a hiányzó részeket pedig rekonstruálták, így ez is régi pompájában ragyog. A dzsámi azonban nem csak szép, hanem egy igazán átgondoltan kivitelezett építmény. Építésekor arra is figyeltek, hogy az imateremnek megfelelő legyen az akusztikája, ezért a fal síkját helyenként a szájukkal kifelé fordított, befalazott korsókkal törték meg. Így nem visszhangzott a terem. A feltárás során ezeknek a korsóknak némelyikében az érseki magtár-időkből (17. század) származó árpaszemeket fedeztek fel. A feltárást és a felújítást követően 2007-ben adták át az épületet. Az egykori imateremben ma időszaki kiállításokat láthatunk, de a helyiség kiváló akusztikája miatt gyakran tartanak itt előadásokat is.

A Dzsámi Kávézó ma a középkori út mentén a boltívek alatt, a Malom-bástya belsejében, valamint az Erzsébet-park felé nyíló teraszon is várja vendégeit. Megközelíthetjük a felső Berényi Zsigmond út felől, ahonnan megcsodálhatjuk a minaretet, a hangulatos török kertté alakított hátsó kertet és a Malom-bástyát is felülnézetből, míg az Erzsébet-park felől érkezők láthatják a sokáig föld alatt rejtőzött épületet és a bástyát teljes szépségében, belépéskor pedig áthaladhatnak a Kicsi Kapun.

Az egykor 25-30 méter magasra törő, stratégiai fontosságú Veprech-tornyot 2019 tavaszára felújították és újjáépítették, így az évszázadokat túlélt Malom-bástyával együtt a torony, és benne a sehol máshol nem látható reneszánsz vízemelő szerkezettel megnyílt a közönség számára is. 

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Montaggeschlossen
Dienstag10:00–17:00 Uhr
Mittwoch10:00–17:00 Uhr
Donnerstag10:00–17:00 Uhr
Freitag10:00–17:00 Uhr
Samstag10:00–17:00 Uhr
Sonntag10:00–17:00 Uhr

Preise:

Dzsámi Múzeum

Belépőjegy :

 • felnőtteknek: 1000 Ft
 • diákoknak és nyugdíjasoknak: 800 Ft

A torony

megtekintése óránként, csoportosan lehetséges (maximális létszám: 40 fő).

Belépőjegy :

 • felnőtteknek: 1000 Ft
 • diákoknak és nyugdíjasoknak: 800 Ft

A vízgép-modell

megtekintése működés közben az alábbi időpontokban lehetséges: 

 • keddtől péntekig minden nap 14:00 órakor
 • hétvégén: 11:00 és 14:00 órakor

Belépőjegy :

 • felnőtteknek: 1500 Ft
 • diákoknak és nyugdíjasoknak: 1000 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

 

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualisierung: 30.08.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Visegrád, Dorog, Dobogókő felől Esztergomba közlekedő buszokról az Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca megállónál szálljunk le.

Anfahrt

 • A buszmegállótól induljunk a bazilika felé, majd kanyarodjunk el a Keresztény Múzeum irányába, a Pázmány Péter utcába. Ennek a folytatása lesz a Berényi Zsigmond utca, innen nyílik a dzsámi (700 m).
 • A Pázmány utca folytatása a Berényi Zsigmond utca, ahol a dzsámit találjuk (kb. 500 m).

Parken

 • Autóval csak engedéllyel lehet a dzsámi utcájába behajtani, ezért parkoljunk a Pázmány Péter utcán.

Koordinaten

DG
47.799721, 18.734082
GMS
47°47'59.0"N 18°44'02.7"E
UTM
34T 330323 5296526
w3w 
///begehung.genehmigung.auszutauschen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Esztergomi Dzsámi

 Esztergom

Eigenschaften

Ausflugsziel Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden