Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
See

Feneketlen-tó

See · Budapest und Umgebung
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Feneketlen-tó
  / A Feneketlen-tó
  Foto: Bankó Gábor, funiQ.hu
 • / Hangulatos a Feneketlen-tó partján ücsörögni
  Foto: Bankó Gábor, funiQ.hu
 • / A Feneketlen-tó fölé nyúló stég
  Foto: Bankó Gábor, funiQ.hu
 • / Sással benőtt Feneketlen-tó partja, háttérben a Szent Imre-templom tornyai
  Foto: Bankó Gábor, funiQ.hu
 • / Padok a Feneketlen-tó és azt ölelő futókör mellett, a háttérben látható a Hemingway étterem tornya
  Foto: Bankó Gábor, funiQ.hu

1877-ben tárták fel azt a föld alatti vízforrást, amely az ekkor létrejött tavat egy évszázadon át táplálta. Ma a tó környéke kedvelt pihenőhely, ahol modern játszótér, futókör és az Új Budai Parkszínpad is helyet kapott.

Buda egyik legnépszerűbb pihenőhelye az 1,1 hektár vízfelületű Feneketlen-tó. A Kosztolányi Dezső tér és a Móricz Zsigmond körtér között elterülő mesterséges tó a 19. század végén keletkezett.

A 18. század előtt a Feneketlen-tó helyén lakatlan, mocsaras terület állt, ami érdektelen volt mindenki számára. A közelben kanyargó Duna azonban az idők során annyi agyagot hordott a területre, hogy hamarosan kapós környékké vált. A 18. század végén téglagyárat hoztak létre a mai Kosztolányi Dezső téren, az agyagot pedig a tó helyén lévő agyaggödörből nyerték ki a munkások. A gödör folyamatos mélyítése során 1877-ben egy föld alatti vízforrásra bukkantak. A legenda szerint a feltörő víz olyan erős volt, hogy a munkások fejvesztve menekültek ki a gödörből, munkafelszerelésüket és gépeiket is hátrahagyták, csak életüket mentették. A valóság azonban az, hogy 1889-ben bezáratták a téglagyárat, és a talajvíz szép lassan feltöltötte az agyaggödröt.

A tó a XX. század elején is elhagyatottan állt, semmilyen funkciója nem volt. Sőt, mintha átok ült volna rajta: az 1919-es forradalmat követően több alkalommal is holttesteket vetett ki a víz. A tó környékének beépítése azután kezdődött meg, hogy a ciszterci szerzetesek 1912-ben Budán is megtelepedtek. A szerzetesek számára dr. Wӓlder Gyula építész egy templomból, rendházból és iskolából álló épületegyüttest tervezett a tó partjára. Ezek közül a Szent Imre-templom és a Szent Imre Gimnázium ma is látható a tó szomszédságában.

Erre az időszakra nyúlik vissza az a történet is, amelynek a hagyomány szerint a hely a nevét köszönheti. Eszerint az építkezést megelőzően a munkások megkezdték a tó mögötti hegyoldal elbontását, és onnan a vízbe szórták az összegyűjtött földet. Furcsa módon azonban a föld nem süllyedt le a tó fenekére, hanem a vízben lebegett, így kapott lábra az a különös monda, miszerint a tónak talán nincs is feneke. A Feneketlen-tó elnevezés ugyan másra enged következtetni, de a tó mélysége mindössze 4-5 méter. Habár egyes források szerint egyik végében van egy széles, kút szerű mélyedés, ahol a víz 18 méter mélyre hatol le.

Amikor az 1980-as években a tavat tápláló források elapadtak, a tó vízminősége romlásnak indult, ezért az 1980-as években levegőztető berendezést és szökőkutat alakítottak ki a tóban. Ma a Sas-hegy déli oldalán lévő vízgyűjtő területről, felszíni csapadékvízből táplálkozik. Az elmúlt évszázadban a tó környékét náddal telepítették be, korláttal vették körül, apró horgászstégeket építettek ki partján. A tó és a körülötte elterülő park manapság kedvelt pihenőhely, ahol egész nap babakocsit toló szülőket, kacsákat etető gyerekeket, padon pihenő időseket, tó körül kocogókat és az iskola után lazító fiatalokat látni.

A 20. században halakat telepítettek a tóba, de ma már kevés a stégen ejtőző horgász. Sokan megunt teknősüket is a tóba eresztették, így a tó teljes hosszán láthatunk farönkökön napozó egykori házi kedvenceket, az ide járó vadkacsák társaságában.

A Feneketlen-tó partján és a szomszédos Kosztolányi Dezső parkban számos kültéri szobrot felfedezhetünk. A gyerekek kedvence egyértelműen az a Mackó-szobor, ami a modern játszótér mellett áll, és aminek az ölébe mászva valószínűleg már több ezer gyereket lefényképeztek. A park Bartók Béla út felőli részén áll Kosztolányi Dezső szobra.

A Feneketlen-tótól néhány méterre találjuk az 1958-ban Bartók Béla színpadként, később Budai Parkszínpadként emlegetett szabadtéri színházat és koncerthelyszínt, ahol ma az Új Budai Parkszínpad található. 2015 nyarán a tavat megkerülő, 530 méter hosszú és 1,25 méter széles, rekortán borítású futópályát és mellette egy szabadtéri kondiparkot adtak át.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.

Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 09.04.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Villányi út felől a 17-es, 61-es villamosokkal és a 27-es busszal a Tas vezér utca megállóig kell menni.
 • A Bartók Béla út felől a 7-es, 114-es, 213-as, 214-es buszokkal a Kosztolányi Dezső térig menjünk. 

Anfahrt

 • A megállók közvetlenül a park mellett találhatóak. 

Parken

 • A park körüli utcákban lehet parkolni (fizetős).

Koordinaten

DG
47.476956, 19.041302
GMS
47°28'37.0"N 19°02'28.7"E
UTM
34T 352421 5260028
w3w 
///rechne.riese.alben
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Feneketlen-tó

 Budapest

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp