Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
See

A Fekete-hegy tavai

See · Balaton-felvidék · 363 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Fekete-hegyi panoráma
  Fekete-hegyi panoráma
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A Káli-medencét északról lezáró Fekete-hegy platója több meglepetést is tartogat: amellett, hogy a déli peremén álló kilátóból az egyik legteljesebb panoráma nyílik a Balaton-felvidék kedvelt kistájára, különleges, apró hegyi tavak sorakoznak rajta.

Az egykori vulkán bazaltplatójára felsétálva rögtön tapasztalhatjuk, hogy felszíne a látszat ellenére egyáltalán nem sík, mivel valójában néhány tíz méter magas kiemelkedések és köztük apró medencék tarkítják. Ahol a „bazaltbélés” nem eresztette át a vizet, ott lefolyástalan mélyedések keletkeztek, amelyekben a csapadékvíz kisebb-nagyobb tavakat formált.

A platón hat ilyen, változó vízállású tó található, amelyek átlagosan 50–100 m átmérőjűek. Elsősorban a hegy délkeleti, keleti szélén, egy szűkebb sávban szétszórva találhatók. Vízállásuk nagyban függ az időjárástól, és mivel mélységük csak néhol haladja meg a pár métert, a párolgás gyorsan eltüntetheti őket. Kellő csapadék (legyen az eső vagy hosszabb ideig fennmaradó hótakaró) hiányában, jellemzően a nyár végére olyan alacsonyra apadhat a tavak vízszintje, hogy a kisebbek ki is száradhatnak.

Valószínű, hogy korábban tíznél több, akár kétszer annyi tó is létezhetett, mint napjainkban. Egy részük kiszáradt, a többiek vize pedig a fennsík szélét átvágó eróziós árkokon – mint például a Vaskapu-árok – távozott. Ez a jelenség ma is megfigyelhető a Balatonhenye felőli oldalon, a Jégfarkú-kút fölötti mélyedés és a Monostori-tó viszonylatában, igaz, időbeni lefutása több ezer év is lehet.

A 15–18. századi „kis jégkorszakkal” érkező csapadékbőség növelte a vízmennyiséget és a vízmélységet, elősegítve úszólápok kialakulását a nagyobb kiterjedésű tavakon. Ezek egészen a 20. század közepéig fennmaradtak, lehetővé téve az errefelé ritka és védett tőzegmohák kialakulását is. Ez utóbbiakat ma már csak a Monostori-tóban láthatjuk, mivel másik egykori lelőhelyük, a Barkás-tó lápja 1992-ben tűzvészben elpusztult, és csak részben regenerálódott. A fekete-hegyi tavak mindegyikéről elmondható sajnos, hogy egykor igen fajgazdag növényzetük az egyre hosszabb nyári szárazságok miatt fokozatosan elszegényedik.

Tavasszal viszont, amikor a tavak megtelnek vízzel, a közelben élő kétéltűek tökéletes szaporodóhelyet látnak a nedves környezetben. Ekkor sűrűn fordulnak elő különböző varangyok és unkák, míg a kecskebékák csaknem teljes életüket a Monostori- és a Bika-tóban töltik. Tavasszal gyakran kerülhet szemünk elé pettyes gőte is, vízimadarakat pedig főként átutazóban, a vonulás idején látni.

A tavak peremét sűrű, magas sásos vagy nádas szegélyezi, ezért sokszor nem is látjuk a turistautakról a zsombékos vagy nyílt vizet. A Boros Ádám botanikusról (1957-ben ő fedezte fel az itteni tőzegmohás úszólápi vegetációt) elnevezett tanösvény több állóvizet (a Bonta-, Bikás- és Monostori-tavat) is érintve kalauzol végig a fennsíkon, ezért érdemes megállni a tábláknál, és elolvasni a tájról szóló, érdekes információkat. (A tanösvény ismertetőfüzetét innen lehet letölteni).

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes
Profilbild von Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 01.02.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

A Fekete-hegy platójának az a része, ahol a tavakat láthatjuk, a legkönnyebben Szentbékkálláról vagy Köveskálról érhető el.

 • Szentbékkállán a helyközi buszról a Szentbékkálla, Petőfi utca megállónál szálljunk le.
 • Köveskálon a Köveskál, városkút megállóba érkezünk.

Anfahrt

 • A Szentbékkálla Petőfi utca megállótól indulva a K jelzést kövessük egészen az Eötvös-kilátóig, ahol rá tudunk kapcsolódni a tanösvény T jelzésére, és egy szép kört tenni a fennsíkon a tavak mentén (2,8 km).
 • Köveskálról a Tűz útja tanösvény PT és a K+ párhuzamos jelzésén induljunk észak felé, majd a Nagy-Csere-kút után a K▲ jelzés vezet el a kilátóig. Onnan a Boros Ádám tanösvényen sétálva útba ejthetjük a tavakat.

Parken

 • Szentbékkállán és Köveskálon is az utcán, a buszmegállók közelében tudunk parkolni a KRESZ szabályainak a betartásával.

Koordinaten

DD
46.897739, 17.588907
GMS
46°53'51.9"N 17°35'20.1"E
UTM
33T 697194 5197054
w3w 
///jazzclub.gebäck.gelder
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

Fernwanderweg · Bakonyvidék
Badacsonytördemic - Nagyvázsony (OKT-06.)
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel Etappe 6 geöffnet
Strecke 47,4 km
Dauer 14:30 h
Aufstieg 1.540 hm
Abstieg 1.400 hm

In seiner Atmosphäre einheitlich,trotzdem abwechslungsreich ist die 6. Strecke der Blauen Landestour. Wir besuchen Panoramen auf den Balaton,und ...

6
von Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


A Fekete-hegy tavai

Fekete-hegy
 Szentbékkálla, Köveskál

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp