Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Schloss

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Schloss · Körös-Maros köze · 93 m · Heute geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A szabadkígyósi Wenckheim-kastély
  A szabadkígyósi Wenckheim-kastély
  Foto: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)

Áll a Viharsarok egyik eldugott szegletében egy pompás főúri palota, amelynek annyi épülete van, ahány évszak, annyi szobája, ahány hét, és annyi ablaka, ahány nap egy évben. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély története Jókait is megihlette.

A Dél-Alföld, de sokak szerint az ország egyik legimpozánsabb Wenckheim-kastélya a Békéscsabától 10 kilométerre, Gyulától alig 15 kilométerre lévő Szabadkígyóson bújik meg. Főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített. 52 szobája, 365 ablaka van, szinte mint a mesében. Ehhez jön még a főúri lak előtt található, formára nyírt bukszusokból és tiszafákból kialakított, barokkos vonalvezetésű franciakert szökőkutas medencével, és a körülötte elterülő vadregényes angolkert mesterséges tóval és hidakkal. Ezt a luxust és tudatos parképítést látva felmerül az emberben, hogy ha a Napkirály élt volna a 19. század végén, biztosan nem hagyott volna ki egy partit Szabadkígyóson.

Története és építése is mesébe illő. Ybl Miklós tervei alapján 1875 és 1879 között, négy év alatt húzták fel a kastély négy épületrészét (főépület, gazdasági épület, istálló, kocsiszín), és alakították ki a hozzá tartozó mintegy 25 hektáros parkot. Építtetője gróf Wenckheim Frigyes volt, akit a 19. század végén az ország egyik leggazdagabb földesuraként tartottak számon. Tetemes vagyonát bizony „nem a legyek hordták össze”. Ősei jól gazdálkodtak, és még jobban házasodtak, mint ahogyan ő is. 1872-ben elvette feleségül unokatestvérét, gróf Wenckheim Krisztinát, aki akkoriban az „ország leggazdagabb árvájának” számított. Ő volt ugyanis annak a gróf Wenckheim József Antalnak az egyetlen örököse, akiről állítólag Jókai az Egy magyar nábob című regényében a főhős alakját mintázta.

A kastély felavatására azonban 1882 júliusáig várni kellett, mivel három évig tartott a berendezése. A visszaemlékezések szerint korának legfényűzőbb és technikailag legkorszerűbb palotája volt Magyarországon. A világítást gázlámpák biztosították, amihez az erdőben lévő „biogázüzem” szolgáltatta a gázt mezőgazdasági hulladékból. A fűtést pedig – a Parlamenthez hasonlóan – légbefúvással oldották meg a pincében található fatüzelésű kazán és a falban futó porceláncsövek segítségével. A neoreneszánsz-romantikus, mások szerint inkább eklektikus stílusú épület földszintjén kapott helyet a mennyezetig faborítású pazar ebédlő, a könyvtár, a kis, női zeneszalon és a nagyszalon, valamint a férfi szalon pipázóhelyiséggel, illetve a keleti szárnyrészben a carrarai márvány oltárral díszített kupolás kápolna. Az emeleten a lakosztályok és a vendégszobák sorakoztak. 

Vendégségben Wenckheiméknél

A 2022 márciusában újranyitott kastély állandó kiállítása a Wenckheim család legendás vendégszeretetére épül. Ennek egyik kulcstárgya a kastély megnyitásától, 1879-től kezdődően vezetett vendégkönyv, amely hűen tükrözi a sokgyermekes és élénk társasági életet élő házaspár mindennapjait. Az ezüstcsatos könyvet egészen Wenckheim Frigyes 1912-es haláláig napi sűrűséggel vezették, az utolsó bejegyzést 1918-ból olvashatjuk. Összesen 24 ezer bejegyzés született, a vendégek közt pedig hírességek, rokonok, egyházi és a család által támogatott polgári személyek is feltűnnek. A kastélyba érkező vendégek virtuálisan szintén beírják magukat a vendégkönyvbe, majd egy vizitkártya segítségével kelthetik életre a kastély különböző tereiben elhelyezett digitális tartalmakat.

A nagyszalont, az ebédlőt és a könyvtárat a 19. század végét idéző enteriőrként rendezték be, míg a gróf és a grófné egykori személyes tereiben inkább a történetek és az interaktivitás kerül előtérbe. Izgalmas installáció mutatja be a kastély modern épületgépészeti megoldásait, a fényképezés őskorával a napfényműteremben ismerkedhetünk (a család több tagja is lelkes amatőrfotós volt), VR szemüveg segítségével élhetjük át a repülés élményét (Józsi grófé volt az ország első magángépe) vagy éppen digitálisan restaurálhatunk egy festményt. Látogatható a közel 40 méter magas torony is, így aki veszi a fáradságot, és megmássza a 160 lépcsőből álló, szűk csigalépcsőt, annak a torony kiáltóteraszáról egy szépséges panoráma lesz a jutalma a környező parkra és a melléképületekre. A kastélypark ez része 1954 óta természetvédelmi terület, és a Körös–Maros Nemzeti Park részét képezi.

A kastély és a park bejárása után sem maradunk étlen-szomjan, hiszen a család egykori nagyebédlőjében kapott helyet a Wenckheim Krisztináról elnevezett Krisztina kávézó.

Újjászületett kastély

Wenckheim Frigyesnek és Krisztinának hét gyereke született, és főként a nyári időszakban tartózkodtak Szabadkígyóson, a telet a nem kevésbé patinás fővárosi palotájukban töltötték, amely ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak ad otthont. A Wenckheim család leszármazottjai 1944-ig éltek a kastélyban, a II. világháború után külföldre menekültek. Az épület viszonylagos jó állapotát többek között annak köszönheti, hogy a háború után hamarosan, már 1945-ben egy mezőgazdasági középiskola költözött a falai közé, amely egészen 2011-ig működött. 1958-ban és 2002-ben történtek kisebb-nagyobb felújítások, illetve 2011 után is igyekezett az üzemeltető karbantartani az épületet.

A 2018 és 2022 között lezajlott, európai uniós és hazai forrásból finanszírozott felújítás már nagyon időszerű volt. Stabilizálták az épület szerkezetét, körbeszigetelték az aljzatát, a tetőt pedig teljes terjedelmében cserélni kellett a beázások miatt. A nagytorony és a mellette lévő csigalépcső toronysisakja annyira rossz állapotban volt, hogy azokat el is kellett bontani: a 25 és 5 tonnás, pontos másolatokat hónapokkal később daruval emelték helyükre. Az épület homlokzata a teljes külső rekonstrukció során visszakapta eredeti külső színét is.

A részleges belső felújítás a földszinti tereket érintette (az emeleti szobák valószínűleg egy későbbi ütemben szálláshelyként születnek újjá). A nagyszalon, a könyvtár, az ebédlő, a fogadócsarnok és a lépcsőházak, a női és a férfi lakosztály, a torony és a kápolna is felújítva, eredeti pompájukat idézve, restaurált vagy korhű berendezésekkel várja a látogatókat.

Nézzük meg a Szent Anna-kápolnát is!

Ha már a Wenckheim-kastélynál járunk, érdemes elsétálni Szabadkígyós főutcáján a Szent Anna-kápolnához, amely egy mesterséges dombon áll az Ybl Miklós tervezte Wenckheim-kripta szomszédságában. A kis római katolikus templomot Wenckheim József Antal építtette 1844-ben Czigler Antal tervei szerint, késő klasszicista stílusban. Mellette egy diadalkapu emlékeztet Ferenc József és Sissi 1857-es szabadkígyósi látogatására, amikor a nyolc éves, árva Wenckheim Krisztina fogadta a császári párt, verset szavalva nekik. A diadalív túlélte a világháborúkat is, de 1949/50 telén két traktorral ledöntötték. A ma láthatót 2008-ben építették újra, az eredeti köveit a kastély kápolnájában őrzik.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Sonntag10:00–18:00 Uhr
Dienstag10:00–18:00 Uhr
Mittwoch10:00–18:00 Uhr
Donnerstag10:00–18:00 Uhr
Freitag10:00–18:00 Uhr
Samstag10:00–18:00 Uhr

A Szabadkígyósi Wenckheim-kastély a felújítás után, 2022 március 20-án nyílik meg újra

 • Kedd- vasárnap: 10:00-18:00
 • Hétfő: zárva
 • Nemzeti ünnepeken nyitva

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

Preise:

Tárlatvezetésre előjegyzés szükséges!

 • Felnőtt jegy: 3000 Ft
 • Helyi lakosoknak: 500 Ft  (szabadkígyósi/újkígyósi lakcímkártyával igazolandó) 
  • A kiállítás 2022. október 1-ig szabadkígyósi/újkígyósi lakosok számára ingyenes!
 • Kedvezményes jegy: 1500 Ft
  • 6-26 év közötti fiatal
  • érvényes diákigazolvánnyal rendelkező
  • 62. életévét betöltött látogató
 • Nagy családi jegy:  6000 Ft/család
  • 2 felnőtt + 2 vagy több gyermek 18 éves korig
 • Kis családi jegy: 4500 Ft/család
  • 1 felnőtt + 2 vagy több gyermek 18 éves korig
 • Csoportos jegy (tárlatvezetés nélkül):  2 500 Ft/fő

Ingyenes belépésre jogosultak:

 • 6 év alatti gyermek
 • 70. életévét betöltött látogató
 • fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
 • miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
 • közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal
 • minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Annamária Joó
Autor
Annamária Joó
Aktualisierung: 04.08.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Szabadkígyós, Nefelejcs utca buszmegálló, amelyet a Békéscsaba-Újkígyós és a Gyula-Újkígyós vonalak érintenek, a kastélypark közvetlen közelében található. A menetidő Békéscsabáról kb. 15, Gyuláról 25 perc.

Anfahrt

 • A Békéscsabát Szabadkígyóssal összekötő Z jelzés pont a Nefelejcs utca buszmegállótól indul, és a parkoló érintésével bevezet a kastély parkjába. A megállótól kb. 1 kilométeres sétával érhető el az épület.

Parken

 • Ingyenes parkolási lehetőség van a kastélyhoz vezető bekötőút mellett, amely az Ókígyósi úton közelíthető meg, illetve a Kastély utcában.

Koordinaten

DD
46.608427, 21.084051
GMS
46°36'30.3"N 21°05'02.6"E
UTM
34T 506436 5161655
w3w 
///umfragen.verwandt.sache
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

Radtour · Dél-Alföld
Vizek vonzásában a Viharsarokban
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 65,5 km
Dauer 4:30 h
Aufstieg 10 hm
Abstieg 10 hm

Folyóvizek, fürdők és jól kiépített kerékpárutak jellemzik a Békéscsaba-Gyula-Békés háromszöget. Az alföldi terep könnyű túrát ígér; a legmagasabb ...

2
von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Áchim András utca 23.
5712 Szabadkígyós
Telefon + 36 30 430 1810

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 1 Tour in der Nähe
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp