Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Schloss

Prónay–Patay-kastély (Acsaújlak)

Schloss · Cserhátvidék · 180 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az acsaújlaki Prónay–Patay-kastély télen
  Az acsaújlaki Prónay–Patay-kastély télen
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Az acsaújlaki Prónay–Patay-kastély nem túl ismert, a hasonló épületek kedvelőinek különleges atmoszférája miatt mégis kötelező látnivaló. Amellett, hogy kivételes állapotban van, Budapest belvárosától csupán egy óra autóútra található. Acsa községe Pest és Nógrád megye határán, a Sápi-patak és a Galga összefolyásánál fekszik, az Acsaújlaknak nevezett apró településrészre pedig a Vác felé vezető országút mellett lelhetsz rá. A kastély egyébként nem csak küllemében lóg ki a hasonló épületek sorából.

A Prónay–Patay-kastély is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Nem nyom agyon a történelmi atmoszféra

Először is azt kell leszögeznünk, hogy aki történelmi időutazásra áhítozik, nem itt találja meg a számítását. Az épületben ugyanis nem az várja a látogatókat, ami egy kastélyban tipikusan előfordul, és ez részben annak köszönhető, hogy "csupán" cirka százéves az épület. Itt nem bámulnak szigorú felmenők festett portréi a falakon, múzeumi kiállítást sem rendeztek be a termekben, a többi kastélyhoz képest pedig az a legörvendetesebb különbség, hogy az acsaújlaki épület minden egyes termébe be lehet lesni. Kivéve, ha a tulajdonos a helyszínen tartózkodik (általában a nyári időszakban), ebban az esetben ugyanis a lakosztályokat bezárják a látogatók előtt, az épület többi részébe viszont akkor is ugyanúgy beengedik az érdeklődőket.

A kastély kívülről egy középkori várra hasonlít, de csak formájában; a sárgára festett falak és a zöld cserepek inkább lakóházra emlékeztetnek. Mögötte egy hathektáros park terül el, ami a kastélyt bemutató tájékoztató anyag szerint helikopter fogadására is alkalmas.

Belépve szembesülünk igazán azzal, hogy nem egy átlagos „kastélyos felhozatallal” lesz dolgunk. Az épület 2610 négyzetméterén, 13 hálószobájában, fürdőszobáiban, fogadótereiben, szalonjaiban, illetve az összes többi helyiségben különös egyveleget alkot a régi és az új. Az óriási LCD-tévé, a kardok és a márványkandalló jól megférnek egy helyiségben, de máshol is csak kapkodjuk a fejünket: aranyozott kristálycsillárok, kézzel festett freskók, wellness részleg, vörös szőnyeg, borospince, francia falikarok, jakuzzi, antik ólomüveg a családi címerrel. Meg kell hagyni, ilyesmit nem sűrűn látunk együtt. Bizonyára ez az oka, hogy a kastély esküvői fotózások népszerű helyszíne, videoklipet is forgattak már itt, sőt, Kiszel Tünde 2017-es naptárának fotói is ebben az épületben készültek. A kastély egyébként egyben kibérelhető különböző rendezvényekre vagy szállásként, és a környéken vadászni, horgászni és lovagolni is lehet.

Ilyen nászajándékot bárki szívesen kapna

A birtokot, amelyen a kastély áll, egykor Sápi majornak nevezték. 1905-ben tett szert rá Prónay Dezső, az evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, és hamarosan nagy építkezésbe kezdett a területen. Lányának, Iphigéniának emeltette a „szerény” hajlékot, acsai birtokukat ugyanis nem örökölhette volna. (Az hitbizománnyá alakult, így tehát csak fiú leszármazott juthatott hozzá.)

Az acsaújlaki kastély 1907-től 1910-ig épült, a báró kívánsága szerint a környékbeli lehetőségek kihasználásával, azaz Csőváron kitermelt mészkőből és romhányi kőből, a téglákat pedig helyi cigányok verték és égették. A parkot a kastély megépülte után alakították ki, rengeteg növényt a báró felvidéki birtokairól telepítettek át ide. Iphigénia és újdonsült férje – Patay Tibor vármegyei főispán – végül nászajándékba kapták a birtokot. A területen agrárgazdálkodást folytattak, tehenészetükkel később több díjat, oklevelet bezsebeltek.

Iphigénia 92 esztendőt élt, most az acsai evangélikus templom kriptájában nyugszik. Három fiúgyermeke született, akik örökölték a szerencsés génállományt: egyikük 101, másikuk 99 évesen hunyt el, Patay Pál, a neves régészprofesszor pedig 2019 decemberében töltötte be 105. életévét.

Az ötvenes években az épület termelőszövetkezeti központként működött, majd 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyitották meg a nagyérdemű előtt. 1993-ban egy német vadász tulajdonába került, aki jelentős szerkezeti átalakításokat végzett az épületen. Egykori jelenlétét most számos fel-felbukkanó vadászati motívumban érhetjük tetten, például az ólomüvegeken, freskókon. Utóbbiak közül a lépcsőházban található, szarvasvadászatot ábrázoló falfestés a legmegragadóbb – önkéntelenül is arra készteti az embert, hogy elmerengjen, vajon kiről mintázták az ágyékkötőben, íjjal vadászó legényt.

A kastély 2011 óta áll nyitva újból a látogatók előtt, akkor vásárolta meg a Green Portfolio Kft., az épület jelenlegi üzemeltetője.

Az utolsó szegletig felújították

A kastély kívül-belül ragyogó állapotban van, látogatásunkkor is éppen kisebb karbantartási munkákat végeztek. A legutóbbi nagy volumenű felújításon 2011–2012-ben esett át, amit részben uniós támogatásból valósítottak meg.

Megszépült a teljes homlokzat, kicserélték a tető héjazatát, végeztek talajnedvesség elleni szigetelést, valamint korszerűsítették a fűtést: most biomasszakazánokat használnak. A kastély hátsó udvarára napelemfarmot telepítettek. Ekkor alakították ki a wellnessrészleget is kül- és beltéri úszómedencékkel, jakuzzikkal, gőzkabinnal és finn szaunával. A parkban kivágták a bozótot, kerítést húztak fel, sétányokat alakítottak ki, kitisztították a patakmedreket, és tölgyfa hidakat építettek – így most teljesen bejárható a kert. Az itt álló faházak közül hetet újítottak fel. A teljes kastélypark (beleértve a tó környezetét is) díszkivilágítást kapott, csakúgy, mint maga az épület.

2012-től 2016-ig a kastély kreatív alkotóközpontként funkcionált, ahol az érdeklődők különböző művészeti ágakban próbálhatták ki magukat. A paletta a tájfestéstől és a szobrászattól a fotózáson és a land arton keresztül a korongozásig, textilfestésig és a gyertyaöntésig terjedt. 2017-től privát kastélyként működik a Párizs környéki kastélyok mintájára. Jelenleg bárki számára szabadon látogatható.

Öffnungszeiten

A kastély és a park nyitvatartási ideje:

 • április 1. - október 31.: 9:00 - 19:00
 • november 1. - március 31.: 9:00 - 16:00

A privát kastély csak idegenvezetővel tekinthető meg. A nagy része bejárható egész évben, beleértve az ünnepnapokat is. (Kivéve zárt körű rendezvény esetén, amelyről a honlapon találtok minden esetben előzetes információt.)

Preise:

 • Teljes árú jegy: 1000 Ft
 • Kedvezményes ár (diák, nyugdíjas): 800 Ft
 • Mozgáskorlátozottak számára ingyenes (igazolvány felmutatásával)
 • Óvodás korú gyermekeknek (7 éves korig) szülői kísérettel nem kell belépőt váltani
 • Fotójegy: 350 Ft
 • Fotójegy profiknak: 2000 Ft

A kötelező idegenvezetés díja a létszámtól függően változik 1000-3500 Ft között. A pontos részletekről a honlapon tájékozódhatsz.

A belépődíjból 30% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Brigitta Hidvégi
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualisierung: 04.08.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Autóbusszal Acsa, Újlak megállóig kell utaznunk.
 • Vonattal a Balassagyarmat - Aszód vonalon, Acsa-Erdőkürt megállóhelyig utazzunk.

Anfahrt

 • A buszmegálló a kastély bejárata előtt található.
 • A vasútállomástól az Állomás úton délnyugat felé indulunk. A Kossuth úthoz érve jobbra (Csővár felé) fordulunk. Kb. 1 kilométer után érjük el az Acsaújlak felé vezető utat. Itt jobbra fordulunk, és az utat követve a kastélyhoz jutunk. Összesen 2,7 kilométer az állomástól.

Parken

 • Ingyenes parkolás a kastély előtt.

Koordinaten

DD
47.812045, 19.370624
GMS
47°48'43.4"N 19°22'14.2"E
UTM
34T 378016 5296695
w3w 
///ampeln.gehilfe.abtreten
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 29,5 km
Dauer 8:06 h
Aufstieg 696 hm
Abstieg 652 hm

Geológiai látványosságok, várrom, sziklaszirtes panoráma, sztúpa, és az egész napot végigkísérő tarka tavaszi pompa: ez mind egyben az Andezit ...

von Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Keleti-Cserhát
Geotúra a béri andezitömlés körül
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 5,3 km
Dauer 2:00 h
Aufstieg 201 hm
Abstieg 201 hm

Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az ...

14
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Cserhátvidék
Panorámás körtúra Alsópetényből
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 10,6 km
Dauer 3:05 h
Aufstieg 298 hm
Abstieg 298 hm

A cserháti lankák között megbújó bájos kis faluból indított túra első szakasza kétféle, merőben eltérő panorámával kecsegtet. Először úgy látjuk az ...

54
von Eszter Szabó,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 6,7 km
Dauer 2:15 h
Aufstieg 326 hm
Abstieg 326 hm

Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó ...

21
von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 14,3 km
Dauer 4:40 h
Aufstieg 667 hm
Abstieg 667 hm

A Naszály csúcsát és több kilátópontját érintő kosdi körtúra három bánya, a bányászemlékmű és a geodéziai mérőtorony érintésével tárja fel a hegy ...

9
von Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Prónay–Patay-kastély (Acsaújlak)

Kastély út 1.
2683 Acsa - Acsaújlak
Telefon +36 30 153 2124

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 5 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp