Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Schloss

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

Schloss · Közép-Dunántúl
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A nádasdladányi Nádasdy-kastély
  A nádasdladányi Nádasdy-kastély
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Joggal állíthatjuk, hogy az egyedülálló nádasdladányi kastély az egyik legszebb ilyen épület Magyarországon. Építtetői eredetileg szerelmi fészeknek tervezték az angol Tudor-korszakot idéző, romantikus kastélyt, ám mire elkészült, a kastély úrnője, Zichy Ilona meghalt; szomorú emléke még ma is tetten érhető a falak között. A kastély viszont nemcsak emiatt érdekes: könyvtára és az Ősök csarnoka láttán garantáltan mindenkinek tátva marad a szája, hiszen mindkét terem gyönyörűen felújított állapotban látható.

A nagy múltú nádasdi és fogarasföldi gróf Nádasdy család sorban sokadik Ference (1842–1907) a róla szóló leírások alapján igazán színes egyéniségnek tűnik: ügyvédi oklevelet szerzett, szeretett külföldön utazgatni, szenvedélyes vadászként tartották számon, és a jachtokért is rajongott. Ha az összes címét fel kellene itt tüntetnünk, még rövidítésekkel együtt is legalább nyolc sort tölthetnénk meg. Ferenc nemcsak hogy a „cs. és kir. val. belső titkos tanácsosa”, de még a „kir. és orsz. legf. fegyelmi bíróság rendes tagja” és Komárom megye örökös főispánja is volt.

Ferenc 1868-ban elvette gróf Zichy Ilonát, néhány év múlva pedig a pár elhatározta, hogy a megörökölt családi vagyonból egy pompás, Tudor-stílusú kastélyt építtet. A részleteket a szerelmesek közösen álmodták meg. Ekkor azonban váratlan tragédia történt: Ilona elkapta a kolerát, és mindössze 24 évesen belehalt a betegségbe. Ferencre három gyermek maradt. Sosem nősült újra, kitartott felesége emléke mellett, olyannyira, hogy a kastélyt közös terveik alapján építtette meg, később a termeket feleségét ábrázoló festményekkel díszíttette, a női szalont pedig úgy rendezte be, mintha Ilona még élne, sőt, kesztyűje és kinyitott könyve ott hevert az asztalon. Ferenc még a Vatikánba is ellátogatott, hogy a pápától engedélyt kérjen: a birtokhoz tartozó templom oltárképének Szent Ilonája hadd viselhesse megboldogult felesége vonásait. A festményt Valentiny János, a család házi festője készítette el. Ilona egy felhőn áll, kezét szívére szorítva, mögötte kereszt, alatta pedig imádkozó családja, három gyermeke és özvegy férje.

A kastély építése persze hosszú évekig tartott. 1873-ban a Vértesalja c. székesfehérvári lap adta hírül: „egy monumentális épülettel ismét gazdagabb leend megyénk”, az alapkőletételre néhány hónap múlva került sor. Építésznek Linzbauer Istvánt kérte fel Nádasdy. 1876-ra maga a kastély már teljes egészében állt, a belső kialakítás és a berendezés – Hauszmann Alajos jóvoltából – az 1880-as évek elejére fejeződött be. Az 1889-ben íródott „zárkő letéti okmány” szerint a kastély és a melléképületek felépítése pontosan 554 797 forint 26 krajcárból valósult meg.

Az akkoriban újszerűnek, szokatlannak számító kastély látványa már első pillantásra megragadja a látogatót, hiszen – kivételesen most mégis szükség van néhány jelzőre – az épület impozáns, de mégsem hivalkodó, külső formavilága izgalmas, de nem giccses, némelyik belső tér pedig egyszerűen hatással van az emberre még ma is.

Még Drakula is járt itt

A kastélyban egymást követik az esküvői fotózások, az érdeklődő turistacsoportok, és a Múzeumok éjszakáján, illetve más rendezvényeken a kastély azon részeit is megnyitják a látogatók előtt, ahová egyszerű hétköznapokon nem lehet belépni.

Az sem véletlen, hogy az épület kedvelt forgatási helyszín: itt vették fel többek között az Underworld, illetve a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit. Több magyar film jeleneteiben is felismerhetjük a kastélyt, mint pl. a Hanussenben, ill. A gyertyák csonkig égnek címűben.

Ha valaki a korhű berendezési tárgyak miatt látogatna el a kastélyba, nem fog csalódni. Bár az eredeti bútorok egy része a II. világháború során elpusztult, a többit pedig eltulajdonították, részletes leírások és fotók tömkelege tanúskodik a termek egykori kinézetéről, így mostanra adományba kapott, letéttel kihelyezett, illetve vásárolt, a kornak és a kastély jellegének megfelelő bútorokkal, eszközökkel rendezték be újra az épületet. A 2018- 2021 között zajló felújítás részeként ráadásul sok eredeti festmény és műtárgy került vissza a kastélyba.

A felújítás óta immár az eddig nem látogatható helyiségek is megnyílnak, így az emeleti, privát szobák és az óratorony kilátója is.  A legimpozánsabb termek azonban kétségkívül az Ősök csarnoka, illetve a könyvtár.

Az elmélyülés színterei

Bár az ősgalériák létrehozása egy időben valóságos trend volt hazánkban is, mind közül a legszebb a Nádasdy-kastélyban található, restaurált állapotban. A terem eleve magasabb a többinél, a falak és a mennyezet vörösfenyő burkolata ünnepélyes hangulatot áraszt, amit csak tovább fokoznak a család egykori prominens tagjainak egész alakos portréi. 2021-ben túlnyomó részt már az eredeti, frissen restaurált, múzemokból visszakerült családi portrék sorakoznak a falakon. Ami elveszett, annak fekete-fehér mása lóg a falon, így különböztetve meg az eredetiektől.

A díszes kandalló világosszürke mészkőből készült, két oldalán vörösmárvány oszlopok, tűztere színes csempékkel kirakva. Felül a család címere látható, rajta a náddal benőtt vízből felszállni készülő kacsa. A legenda szerint IV. Béla a tatárok elől a nádasba menekült, rejtekhelyét csak a Nádasdyak ismerték, és ők etették a királyt vadkacsával - innen a címer képe. Egykor hat kovácsoltvas csillár volt az épületben, mára már csak az a kettő maradt, amelyek itt függenek. Elvinni nehéz lett volna őket, hiszen nem férnek ki az ajtón, és a tekintélyes méretű tárgyak súlya darabonként 2 mázsa.

A korabeli fényképek arról tanúskodnak, hogy a terem vagy teljesen üresen állt, vagy pedig hosszanti irányban egymásnak háttal álló székek sorakoztak benne. Itt ülték meg a születési, halálozási évfordulókat, keresztelőket – az ősök színe előtt.

A másik szépen restaurált terem a könyvtár, ahol szintén vörösfenyő burkolatban gyönyörködhetünk, de van félig rejtett csigalépcső, több csavart oszlop és galéria is – a terem minden könyvmoly álma. A Nádasdyak ülönös gondot fordítottak a katalogizálásra, és a szekrények tetején kidolgozott felirat jelezte az adott témakört: szépirodalom, világtörténelem, földrajz és így tovább. Egykor 25 234 kötetet számlált a Nádasdyak könyvtára; ez a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült, csupán mintegy 1500 kötet maradt fenn. Ezek a felújításkor részben az Országos Széchényi Könyvtárból, részben a keszthelyi Festetics-kastélyból kerültek vissza.

Fent és lent

Az alagsor, ahol a kiállítás részeként a falra vetített animációkon a Nádasdy-család prominens tagjaival ismerkedhetünk meg, egykor fontos szerepet töltött be a kastély életében. Itt voltak a kiszolgálóhelyiségek, a kazán, a háziszolga és az inas szobája. A konyha alatt ezüstkamra állt, egyik terme pedig irattárként funkcionált. A kastély modernségét tükrözi, hogy az alsó szintet föld alatti folyosó kötötte össze a külön épületben található kulcsárházzal, ahol a konyha, a mosókonyha és a raktár helyezkedett el. Az alagúton keresztül a meleg étel, a tiszta ruha és a fűtőanyag az e célt szolgáló kiépített sínpáron, kocsin érkezett. Így sem a szagok, sem a zajok nem zavarták a kastély lakóit. Kényelmük érdekében beszélőcső-hálózatot is létrehoztak, amin keresztül leszólhattak a felső szintekről a személyzetnek. Az alagsorból egészen a padlástérig fel lehet jutni a melléklépcsőkön, ezeket használta a személyzet is – bár a gróf engedélyezte a cselédeknek, hogy a főbejáratot és az ott található lépcsősort vegyék igénybe, ők ezt tiszteletből nem tették meg.

Az interaktív kiállításon egyénileg is végig lehet menni, a bejárást a termekben elhelyezett rövid feliratok, ismertetők, illetve a felnőttek és a gyermekek részére készült, tableten olvasható, illetve a látogató saját készülékére letölthető "visual guide"-ok teszik lehetővé. 

Öffnungszeiten

Hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

 • április 1. - október 31.: 10:00 – 18:00

 • november 1. - március 31.: 09:00 – 17:00

A park egész évben ingyen látogatható.

Preise:

 • Felnőtt jegy: 3000 Ft
 • Kedvezményes jegy: 1500 Ft
  • 6-26 év közötti fiatal
  • 62. életévét betöltött látogató
  • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő     
 • Családi jegy: 6000 Ft
  • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig     
 • Csoportos jegy: 2 400 Ft/fő
  • minimum 15 fő látogatása esetén
  • A jegyár tartalmazza a csoportos tárlatvezetést.
 • Visual Guide eszköz bérlése: 1 000 Ft/db 

Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Brigitta Hidvégi
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualisierung: 13.07.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Székesfehérvárról, Várpalotáról és Jenőről induló autóbuszokról a Nádasdladány, jenői elágazás vagy a Nádasdladány, Arany J. u. nevű megállóban szálljunk le. 

Anfahrt

 • A jenői elágazástól a Kastély úton induljunk el déli irányba. 400 méter után a balra térő földúton jutunk a kastélyhoz (550 m). 

Parken

 • A kastély Veszprém és Székesfehérvár felől is könnyen megközelíthető a 8-as útról, vagy déli irányból a 7-es útról. A bejárathoz a Kastély útról kell a murvás bekötőúúton a parkolóba kanyarodni. 
 • A parkolás ingyenes. 

Koordinaten

DD
47.134410, 18.241564
GMS
47°08'03.9"N 18°14'29.6"E
UTM
34T 290820 5223792
w3w 
///aufgehängt.handschuh.schafhirte
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit mittel
Strecke 61,7 km
Dauer 4:30 h
Aufstieg 346 hm
Abstieg 446 hm

A Veszprém és Székesfehérvár között vezető 8-as főúton kívül is van élet – szerencsére, így bringával is nagyszerűen meg lehet tenni az utat, ...

von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

Kastélypark 1.
8145 Nádasdladány
Telefon +36 30 108 7140

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 6 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp