Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Ruine

Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

Ruine · Bakonyvidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A kővágóörsi zsinagóga romja
  / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Foto: Péter Farkas
 • / Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  Foto: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja hátulról
  Foto: Péter Farkas
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Foto: Péter Farkas
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja a Cseh Tamás utca végén
  Foto: Péter Farkas
 • / Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  Foto: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Foto: Péter Farkas
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Foto: Péter Farkas
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Foto: Péter Farkas
A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A ma már magántulajdonban lévő, buja kertben rejlő, romos zsinagógát drótkerítés veszi körül, az épületbe való belépést senkinek sem javasoljuk! Kívülről azonban érdemes megnézni, ha már a környéken járunk.

A források alapján Kővágóörsön már a középkorban jelentős izraelita közösség élt, ám erről hivatalos dokumentumok nincsenek. A Magyar Zsidó Lexikon szerint 1929-ben a 2120 kővágóörsi lakosból 140 fő volt izraelita. A helyi hitközség 1778-ban alakult, első rabbija Pfejfer Zélig Lébi volt, aki 1868-ban hunyt el. A hitközséghez 9 környékbeli település tartozott, köztük Tapolca is, ahol nagyobb számú zsidó közösség élt.

A 19. század végén Tapolcán kiépült a vasút és az iparosodás is erősebben jelentkezett itt, ami miatt Kővágóörs jelentősége csökkent, a környék hitközségei közül is a tapolcai lett a jelentősebb. A szent iratok Kővágóörsről a II. világháború előtt átkerültek Tapolcára. A II. világháború idején a helyi zsidóságot elhurcolták, a források szerint egyik holokauszt túlélő sem települt vissza Kővágóörsre.

A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A női karzat feljáratát is rejtő előépítmény az 1880-as évekre készülhetett el, ahogyan a belső festés is, köztük a lizériákon nyomokban még ma is látható kékes, márványos festés, a mennyezeti szekkók, valamint a 4, mára olvashatatlanná vált felirat a zsinagógában.

A ma már magántulajdonban lévő, buja kertben rejlő, romos zsinagógát drótkerítés veszi körül, amelyen azonban jól látható, emberméretű lyukat találunk. Az épület környékén táblák figyelmeztetnek annak életveszélyes állapotára, valamint az ebből adódó omlásveszélyre, így a belépést senkinek sem javasoljuk! Az egykori zsinagóga bejáratából a fő terébe jutnánk, amelyben láthatnánk a ma már említett festés maradványokat, szekkókat. A kívülről nyíló női karzat feljáróját azonban már visszakövetelte a természet, így egy kisebb dzsungelt leküzdve juthatnánk csak fel a még stabilabb részekkel is rendelkező karzatra.

Az addig üresen álló zsinagóga a '60-as években ÁFÉSZ raktár lett, majd a Révfülöpi Nagyközségi Közös Tanács tulajdona volt. Az 1980-as években került magántulajdonba, több tulajdonos kezében is volt. 1985-ben műemlékké nyilvánították, ám a tulajdonosokat nem sikerült rábírni az épület állagának megóvására, így az évről évre egyre romosabb állapotba kerül. A zsinagógával azonos telken állt a rabbi háza, amelyet az 1960-70-es években lebontottak.

2020 februárjában új fejezet kezdődött a több száz éves épület életében: hosszas jogi procedúra után a Káli medence zsinagógája Alapítvány tuladonába került. Az alapítvány tulajdonosai az épület megmentésén dolgoznak, céljuk, hogy 2023-ra, amikor Veszprém tölti be az Európa Kulturális fővárosa címet, az eredetihez közeli állapoban legyen látogatható a régi-új zsinagóga.

Öffnungszeiten

Romos épület, csak kívülről látogatható.
Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 04.08.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Busszal a Kővágóörs, autóbusz-váróterem megállónál szálljunk le.

Anfahrt

 • A megállóból a Petőfi utcára, majd rögtön a Zrínyi Miklós utcára kanyarodjunk. Az elágazásnál a bal oldali, Chet Tamásról elnevezett utcára térjünk, amelynek végénél találjuk az egykori zsinagóga épületét.

Parken

 • A buszmegálló környékén tudunk parkolni is.

Koordinaten

DG
46.851808, 17.603701
GMS
46°51'06.5"N 17°36'13.3"E
UTM
33T 698490 5191987
w3w 
///bevor.geburtsort.geringes
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Touren hierhin

Typ
Name
Strecke
Dauer
Aufstieg
Abstieg
17,7 km
5:05 h
402 hm
404 hm
Auf Karte anzeigen

Interessante Punkte in der Nähe

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

 Kővágóörs

Eigenschaften

Ausflugsziel
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
 • 2 Touren in der Umgebung
Top Schwierigkeit mittel
Strecke 27,4 km
Dauer 8:00 h
Aufstieg 472 hm
Abstieg 509 hm

A vándortúra feléhez érve a Művészetek völgyéből a Káli-medence szívébe jutunk el. Bár a fesztivál már véget ért, Kapolcson találunk bőven ...

von Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Top Schwierigkeit schwer geöffnet
Strecke 17,7 km
Dauer 5:05 h
Aufstieg 402 hm
Abstieg 404 hm

Számos kilátópont és egy különleges vízvételi lehetőség, a kékkúti Theodora-forrás is színesíti utunkat a Badacsonyörsről Salföldön, Kékkúton és ...

von Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp