Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Naturschutzgebiet

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Naturschutzgebiet · Budapest und Umgebung
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Gödöllői Erdészeti Arborétum
  / Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A kert alapvetően erdészeti kutatások céljából jött létre a 20. század elején, és csak 1989-ben nyílt meg a nagyközönség számára. Az arborétumban sétálva olyan érzése van a látogatóknak, mintha kis területen többféle erdőn is keresztülsétálhatna. A hangulatos erdei utakat játszótér, fahíd és pihenőhelyek teszik változatossá. 2017-ben kezdték építeni helyi összefogással az erdei kisvasutat, ami a tervek szerint az arborétumot és a nagy vasúti megállót köti majd össze, gyönyörű tájon keresztülvezetve az utasokat. Az első szakasz 2019 végére el is készült.

A Kert története

Az arborétum 1902-es telepítése Darányi Ignác földművelésügyi miniszter nevéhez fűződik, aki nyugat-európai utazásainak tapasztalatai alapján rendelte el létrehozását. Az eredeti tervet Ilsemann Keresztély fővárosi kertészeti igazgató és Pirkner Ernő erdőigazgató dolgozta ki. Az akkor 189 hektáros terület tervezésekor szerepet kapott a tájképi jelleg is. Az arborétum területi beosztása, szerkezete – eltekintve a Gödöllői Gépgyár számára kihasított résztől – ma is őrzi az eredeti terv fő vonásait.

Az alapítók szándéka szerint az arborétum célja az Alföld fásítására alkalmas fenyő- és lombos fafajok honosítása, alkalmazkodóképességük, növekedésük, ellenálló-képességük megfigyelése volt. A külhonos fajok mellett hazai fafajokat is telepítettek, részben összehasonlítás, másrészt a homoktalajon való kipróbálás céljából, de alkalmazták ezeket a kényesebb fafajok védelmére is.

Az első világháború hatalmas károkat okozott az állományokban. Az emberi károsításokon túlmenően a kidőlt kerítéseken átjutó vadak okoztak komoly pusztulásokat. Trianon után Magyarország erdőterületeinek 80%-át elvesztette, ezért a megmaradt országrészben az erdészeti kutatások komoly támogatást kaptak. A háború utáni években nagy munkával rendbe hozták az arborétumot, amely a két világháború közötti időszakban nemzetközi ismertségre tett szert.

A II. világháború alatt és után ismét súlyos károk érték a már rendezett arborétumot. Részben az itt táborozó katonaság, részben pedig a lakosság vágta ki tűzifának az értékes állományok jelentős részét. A lerombolt kerítéseken keresztül bejutó vad pedig főként a legértékesebb egzótákat tette tönkre.

A II. világháborút követően hosszú évekig nem biztosították a szakszerű kezelést, így a pusztulás folytatódott. Mindezt betetőzte, hogy az akkortájt létesített gépgyár számára az arborétum területéből 54,37 hektárt, vagyis az egész terület 29%-át elvették.

1956-ban az arborétum a Gödöllői Erdőgazdaság kezelésébe és az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) irányítása alá került. 1957-től megtörtént az Arborétum tudományos igényű állapotfelvétele, befejeződött az új kerítés építése, illetve a vad apasztása. Az arborétum a nagyközönség számára 1989-ben nyílt meg.

Botanikai értékek

Az Arborétum jelenlegi területének mintegy 10%-a park jellegű rész, amelynek egyik legjellegzetesebb része az eredeti tervek szerint kialakított Körönd. A parkban 130 nyitvatermő és 650 lombos fa-, illetve cserjefaj él. Ennek a többszörösét teszik ki a fajon belüli változatok, fajták. Látványosak az 50-100 éves duglászfenyő-, nyalábtűs-fenyő és jegenyefenyő-gyűjtemények, az idős oregoni álciprus és nyugati tuja csoportok, a mamutfenyő állomány, az akác fajtagyűjtemény, a gyantásciprusok, az atlasz cédrusok, valamint az őshonos és egzóta tölgyek.

Kutatás

A kert – amint történetéből is kiolvasható – alapvetően erdészeti kutatások céljából jött létre. A kiértékelő megfigyelések a mai napig aktívan folynak.

Öffnungszeiten

Április 1. - szeptember 30:

 • 8:00 - 18:00

Október 1. - március 31.:

 • 8:00 - 16:00

Preise:

Ingyenes.

Profilbild von Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Autor
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Aktualisierung: 14.05.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Vonattal a Gödöllő-Állami telepek állomásig utazzunk.
 • A helyközi vagy helyi buszokról a Gödöllő, méhészet megállóban szálljunk le.
 • Gödöllő vasútállomás vagy a Gödöllő HÉV-állomásról busszal érhetjük el az arborétumot. Az állomástól nem messze lévő Isaszegi úton a Gödöllő, Fürdő utca megállót keressük, innen 3 megállót kell utazni.

Anfahrt

 • A vasútállomástól az Isaszegi út mellett sétálunk kb. 800 métert Gödöllő irányába, majd a vasúti átjárón átkelünk, és szemben, a jobb oldalon találjuk az arborétum bejáratát (összesen kb. 1 km).
 • A buszmegállóból a bekötőúton keresztül érjük el az arborétumot. Átkelünk a síneken, majd kicsit továbbmegyünk (250 m).

Parken

 • Az arborétum előtt találunk parkolót.

Koordinaten

DG
47.571043, 19.372802
GMS
47°34'15.8"N 19°22'22.1"E
UTM
34T 377616 5269908
w3w 
///zeitung.versahen.langen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Gödöllői Erdészeti Arborétum

Isaszegi út
2100 Gödöllő
Telefon +36 28 572 020

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp