Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Naturschutzgebiet

ELTE Füvészkert - Huzella Kert, Göd

Naturschutzgebiet · Budapest und Umgebung
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Llégifelvétel a gödi Huzella Kertről
  / Llégifelvétel a gödi Huzella Kertről
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Ártéri erdő a gödi Huzella Kertben
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella Kert
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella Kert
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella Kert
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella-villa egy régi képeslapon
  Foto: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Dunakanyar kapujában, a gödi Dunaparton található ez a hatalmas terület, ami az ELTE Füvészkert filiáléja. A főleg örökzöldeket tartalmazó gyűjteményt ártéri galériaerdő szegélyezi, vadregényes hangulatot kölcsönözve a kertnek.

A Kert története

A 19. század közepén a terület Arany László tulajdonába került, melyre 1846-ban kilátótornyos villát épített. 1892-ben a villát és a hozzá tartozó kertet Huzella Elek, Huzella Tivadar neves orvos-biológus édesapja vásárolta meg. Huzella Tivadar itt hozta létre a nemzetközileg is elismert Alsógödi Biológiai Kutatóállomást, és részben megőrizve a terület természetközeli jellegét, arborétumot alakított ki. Halálát követően törvényes örökösei az ingatlant a magyar állam részére és az ELTE használatára ingyenesen felajánlották.

1951-től az ELTE Természettudományi Karához tartozó Gödi Biológiai Kert több egyetemi tanszéknek (Etológia, Immunológia, Növényszervezettan) adott otthont. A Kertben működött intézmények a kutatómunka mellett komoly oktatási tevékenységet végeztek. A Kert a hazai oktatásban történő szerkezetváltás következtében egy olyan kutatási- és oktatási bázissá vált, amely a graduális és posztgraduális oktatási igényeket is kielégítette.

2011. május 1-én a helyi védelem alatt álló Alsógödi Biológiai Állomás a szenátusi döntés alapján a Füvészkert telephelyeként integrálódott az egyetem nagy múltú botanikus kertjébe, melynek neve ELTE Füvészkert „Huzella Kert”-re módosult. A Huzella-család sírhelye ma is itt található, amely a Nemzeti Kegyeleti Bizottság döntése alapján része a Nemzeti Sírkertnek.

Botanikai értékek

A park harmonikusan kapcsolódik a Duna árteréhez. Természet-közeli foltokat alkotnak a területre jellemző puhafás (fűz-nyár) ligeterdők maradványai, illetve a magasabb fekvésű területeket jellemző keményfás (tölgy-kőris-szil) ligeterdők maradványai.

A Kert jelentős részében arborétum jelleggel különböző idegenhonos fákat, fásszárú növényeket telepítettek. Az elrendezés a domborzatot követő ligetes szerkezetet követ, amelyben források és lépcsőzetes mederben kialakított tórendszer is található.

A gyűjtemény jellemzően mérsékelt övi fajokból áll, melyben magas az örökzöldek aránya. Ilyen a tengerparti mamutfenyő, a nevadai vagy Piute-ciprus, a San Pedro Mártir-ciprus, a Szantakruzi zöld ciprus és a japán szugifenyő. De látványos, szép egyedeit találjuk a lombhullató mocsárciprusnak és a páfrányfenyőnek is. Említésre érdemes még a perzsafa kertészeti változatainak gyűjteménye, illetve a berkenyefajok kollekciója.

Az ártér közelségéből fakadóan tipikus és látványos gyengültségi parazita a sárga gévagomba, melyet leggyakrabban idős fűzfák törzsén találunk.

Természetvédelem

A kertben a védett fajokat fás- és lágyszárúak egyaránt képviselik, mint pl. a lisztes berkenye, a bugás sás, a Teleki-virág, a vízi aggófű, a babér- és a farkasboroszlán. A Duna-menti árterekre jellemző fajok közül egyesek, mint pl. a nyári tőzike, a természetes növénytakaró elemeként van jelen.

Oktatás és kutatás

A területen a növényélettan és növényszervezettan körében folynak kutatások, illetve ezekben a tárgyakban az egyes szakok terepi oktatása zajlik.

Öffnungszeiten

 • A Kert előzetes bejelentkezéssel látogatható hétköznap 8:00 és 16:00 között.

Preise:

 • Belépő: 250 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 áprilisi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk.

Profilbild von Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Autor
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Aktualisierung: 14.05.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Budapest és Vác között közlekedő távolsági buszokról a Göd, szigetmonostori rév megállónál szálljunk le.
 • Vasúton utazva az Alsógöd állomásnál érdemes leszállni a vonatról.

Anfahrt

 • A buszmegállóból induljunk el a Jávorka Sándor utcán a Duna felé (350 m). 
 • A vasútállomástól a Dunával párhuzamomos Pesti útra menjünk ki, majd induljunk észak felé. A Jávorka Sándor utcán forduljunk balra, a Duna felé, hamarosan elérjük a Kert bejáratát (700 m).

Parken

 • A környező, szűk utcákban a KRESZ szabályainak megfelelően tudunk parkolni.

Koordinaten

DG
47.680862, 19.129434
GMS
47°40'51.1"N 19°07'46.0"E
UTM
34T 359608 5282525
w3w 
///kräftiges.baumart.vollständiger
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


ELTE Füvészkert - Huzella Kert, Göd

Jávorka utca 14.
2131 Göd
Telefon +36 30 339 5671; +36 1 314 0535

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp