Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Klettersteig

Esztramosi via ferraták

Klettersteig · Szalonnai-hegység · 305 m · Heute geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A természet és az ember találkozása az Esztramos csúcsán (felső összekötő útvonal)
  A természet és az ember találkozása az Esztramos csúcsán (felső összekötő útvonal)
  Foto: Attila Német-Bucsi, Magyar Természetjáró Szövetség
A kissé holdbéli megjelenésű Esztramos bányászattal megbontott tetején maradt egy érdekes, kb. 50 méter magas sziklaorom is, amelynek meredek falain vezetnek a 2020 nyarán létesített via ferrata útvonalak. A vasalt utakkal szemben, a kis domb letörésén közel 20 sziklamászó útvonal is létesült, így a barlangászat és a via ferratázás mellett a sziklamászás gyakorlására is alkalmassá vált a természetvédelmi oltalom alatt álló hely, amely az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának gondozása alatt áll.

A Bódva-völgye mentén, az Aggteleki-karszt szomszédságában emelkedik az Esztramos szögletes torzója, amelynek magassága az 1996-ig tartó bányászat miatt ma már csupán 320 m. A bányászat a táj alapos megrongálásán túl néhány pompás barlangot is feltárt itt, közülük kettő (a Földvári Aladár- és a Rákóczi. 1. sz. barlang) hazánk legszebb cseppkőbarlangjai közé tartozik.

Az Esztramos via ferratáiról általánosságban elmondható, hogy Magyarországon leginkább ezek juttatják eszünkbe, hogy ez lényegében egy hegyi sport. Már a ferraták elérése is egy kisebb túra önmagában. Bodvarákó szélén, a bal oldali murvás úton kb. 1,5 km-t kell megtenni, hogy elérjük a régi, üresen álló bányaépületek melletti parkolót, ahonnan félórás gyaloglás vár ránk. Az erdős, meredek hegyoldalban több egyértelmű ösvény is felkanyarog a hatalmas platóra a bánya elhagyott létesítményeit érintve. Felérve szemben és jobb felé, a bányaudvaron belül emelkednek a kiépített sziklafalak. Az Esztramos megközelítésére és a ferraták megmászására tehát érdemes egy hosszú, távolabbról érkezve két napot szánni.

Az Esztramoson összesen hét via ferrata mászható, amelyek átlagosan 50-70 méter hosszúak. Természetvédelmi okokból a sziklaoromról a lejutás is csak a baloldali, legkönnyebb, B nehézségű úton engedélyezett. A hely az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik, karsztvidéki növényvilága védett, ez legyen első szempont, ha itt mászunk!

A sziklaorom nagy része fejtett kő volt, az útvonalak alapvetően stabil és letisztított helyeken vezetnek, de a robbantott kőbánya jelleg rányomja a bélyegét mindenre. Különösen fontos a sisak viselése (amely egyébként is kötelező). Az orom jobb oldala nem stabil kőzet, nincsenek is rajta ferraták, mi se ácsorogjuk itt! A vasalt mászóutakon óvatosan és kevesen mozogjunk, és ne várakozzunk közvetlenül a fal alatt!

Mindezeken túl az esztramosi ferraták pompás mászóélményt, változatos mozgásokat kínálnak, és igazi hegyi életérzést nyújtanak.

A vasalt mászóutak kivitelezője és működtetője a KKL Kft.

Geológiai jellemzés

Már messziről látható, ahogy a Bódva felett kevélyen strázsál az Esztramos bányászattal megcsonkított orma. A triász steinalmi mészkő jellemzően a szemközti Aggteleki-karszt hegyeit alkotja; itt, a Szalonnai-hegység szélén pedig szigetszerűen emelkedik ki a völgysíkból. A hegyet alkotó mészkő repedéseit vastartalmú oldatok járták át, így vasérctartalma miatt bányászták a 20. században. A csekély magasságú, de vad falakat robbantásos bányászatból visszamaradt, repedezett törési felületek tagolják, struktúráját repedések határozzák meg.

A hegy belsejébe fentről és oldalról fúrtak tárót, amelyen keresztül (egy csatlakozó ipari vágány segítségével) vasúttal szállították a követ a fővonalra. A függőleges táró feletti törőmű napjainkban is látható. A hegy gyomra hazánk egyik legszebb, leglátványosabb, kristályokkal, barlangi képződményekkel gazdagon bevont falú barlangját rejti: a Rákóczi-barlangot. Ezt vezetett barlangi túra keretében, a hegy lábánál található, egykori bányaépület felől tekinthetjük meg.

 

Via ferraták az Esztramoson

Családi út: 50 m, B

Ez a Kis-fal meredek szikláin vezet, az indulási pontja a Földvári-barlang bejáratának közelében van. Kedves, változatos mászás, tényleg családos út.

Lejöveti út: 80 m, B

A Nagy-fal sziklaormának bal oldali ferratája. Ez csak lefelé használható, fölfelé ne másszuk a szemben jövők miatt! Tagolt és könnyű út, de a mozgó törmelékre figyeljünk! A felső részén egy traverzként kapcsolódik az orom tetejéhez, így minden utat összeköt.

Kessler Hubert-emlékút: 45 m, C/D

A meredek letörés legtagoltabb részén vezet fel. A közepén található kis torony némileg kapaszkodós, ám balról óvatosan kikerülhető – ezt leszámítva könnyű és kifejezetten szép út.

Bábel: 60 m, E

Minden van benne kicsiben, ami egy szép ferratához kell. Helyben és országosan is kihagyhatatlan gyakorlat, ha biztosan tudunk E nehézségű ferratát mászni. A sok rögzítési pontnak köszönhetően relatíve veszélytelen. (Első tornyánál át lehet mászni a Kessle Hubert-emlékútra, ha túl nehéznek találnánk a tovább haladást.)

Fecskefal: 55 m, E

Pompásan direkt út, amely egyenesen átszeli a falat.

Méhes: 60 m, D

A legizgalmasabb, vad falrészen vezet, de nem kiemelkedően nehéz.

Sárkányhát: 70 m, C

A jobb oldali, záró bordáról különleges kilátás nyílik a Bódva völgyére. A szikla formakincse sok helyen szép, a mászás légies. Nem nehéz, de kimagasló útvonal.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Sonntag00:00–24:00 Uhr
Montag00:00–24:00 Uhr
Dienstag00:00–24:00 Uhr
Mittwoch00:00–24:00 Uhr
Donnerstag00:00–24:00 Uhr
Freitag00:00–24:00 Uhr
Samstag00:00–24:00 Uhr
Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes
Profilbild von Gábor Babcsán
Autor
Gábor Babcsán
Aktualisierung: 20.04.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Bódvarákó, autóbusz-váróterem buszmegállótól érhető el leggyorsabban a ferrata.
 • Nekivághatunk kicsit távolabbról, a bódvaszilasi vasútállomásról is.

Anfahrt

A hegyalji parkolótól a hegytetőre jelzetlen erdei ösvény vezet föl.

 • A parkolótól a Nagy-falhoz jelzetlen erdei ösvényen, majd a hegy elbányászott platójára érve jobb felé fordulva juthatunk el (1,2 km, 148 m szintemelkedés).
 • A parkolótól a Kis-falhoz jelzetlen erdei ösvényen, majd a hegy elbányászott platójára érve egyenes irányt tartva, a túloldalon jobbra fordulva juthatunk el (1,4 km, 151 m szintemelkedés).
 • A bódvarákói buszmegállótól a parkolóig a K jelzésen juthatunk el (északi irányba indulva) (1,5 km, 9 m szintemelkedés a hegyaljig).
 • A bódvaszilasi vasútállomásról a K jelzés vezet a hegyalji parkolóig (a mezők felé indulva) (2,7 km, 6 m szintemelkedés a hegyaljig).

Parken

 • Bódvarákó szélén, a híd előtt kell balra fordulni egy jó állapotú kavicsos útra, amely a hegyalji parkolóig vezet. A parkolótól indul a hegytetőre vezető ösvény.

Koordinaten

DD
48.517287, 20.751758
GMS
48°31'02.2"N 20°45'06.3"E
UTM
34U 481668 5373826
w3w 
///einband.ausfüllen.unterlage
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 16,1 km
Dauer 4:40 h
Aufstieg 637 hm
Abstieg 637 hm

Körtúránkkal beleveszünk az Alsó-hegy, a Bába-völgy és a Vecsem-bükk misztikus erdőségébe, ahol hazánk különleges barlangjait, keletkezésük okait ...

von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Sajó-Hernád-medence
Bódvaszilas - Boldogkőváralja (OKT-25.)
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht Etappe 25 geöffnet
Strecke 67,8 km
Dauer 19:40 h
Aufstieg 1.495 hm
Abstieg 1.490 hm

Auf dieser Strecke bewandern wir den Szalonnai-Karst,der sich über dem Tal von Bódva erhebt und das Gebiet von Cserehát,das ganz bis zum Tal von ...

3
von Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Aggteleki-karszt
A kurucok központjában, a karsztvidéken
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 15,1 km
Dauer 4:15 h
Aufstieg 404 hm
Abstieg 404 hm

Túránk Gömör és Torna festői határvidékére kalauzol: a középkori eredetű falmaradványokkal letűnt dicsőségére emlékező Szádvár kilátópontjára, majd ...

1
von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Szalonnai-hegység
Zarándokút a Szalonnai-hegység remetéihez
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 12,3 km
Dauer 3:30 h
Aufstieg 407 hm
Abstieg 407 hm

Az alig pár négyzetkilométeres Szalonnai-hegységben teszünk hangulatos körtúrát a rejtett zugok felkeresésével. Felkeressük hazánk legépebben ...

von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Gömör-Tornai-karszt
A Telekes-völgy környékének kincsei
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 8,2 km
Dauer 4:40 h
Aufstieg 456 hm
Abstieg 456 hm

A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves ...

von András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Szendrői-rögök
Vándorlás a Cserehát kies halmain
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 19,9 km
Dauer 5:30 h
Aufstieg 557 hm
Abstieg 557 hm

Hazánk egy szinte elfeledett, ritkán járt vidékén barangolunk megannyi történelmi emlék körül. Érintjük Szendrő mindkét várhelyét, a Bebek és a ...

von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Aggteleki Nemzeti Park
A Szelce-völgy, a karszt ékköve
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 15,8 km
Dauer 4:15 h
Aufstieg 204 hm
Abstieg 204 hm

Jósvafő természeti értékekben gazdag környékének legszebb túraútvonala a Szelce-völgyön vezet keresztül. Tartalmas körtúránk ezt felfűzve az ...

2
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Aggteleki Nemzeti Park
Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 15,9 km
Dauer 5:00 h
Aufstieg 377 hm
Abstieg 377 hm

Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös felszínű ...

von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp