Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Klettersteig

Cseszneki via ferraták

Klettersteig · Bakonyvidék · 283 m · Heute geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A cseszneki Várpanoráma út via ferrata a Kőmosó-hegy csúcsán
  A cseszneki Várpanoráma út via ferrata a Kőmosó-hegy csúcsán
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Csesznek és környéke a Bakony egyik kiemelkedően szép tája, amelyet a cseszneki vár, a kellemes falvak, a lágy hegyek, és a szűk szurdokvölgyek különleges egysége alkot. 2013-ban szinte Csesznek házai mellett, a kicsiny, de varázsos Kőmosó-szurdokban születtek meg az ország első vasalt mászóútjai.

Az ötlet és a gondos építőmunka a tatabányai Kovács-testvéreknek (Attila és Tamás) köszönhető. Az itt létesített három útvonal olyan pompásan sikerült, hogy azonnal országos népszerűségre tett szert, és rengeteg új rajongót szerzett e sportnak. 2015-ben újabb két útvonal készült, így azóta már igazán tekintélyes hosszúságú pálya áll rendelkezésre a cseszneki vár falai alatt.

A cseszneki via ferraták töretlen népszerűségűek: a könnyű megközelíthetőség, a természeti szépség, a tekintélyes megjelenésű várrom együttesen kiemelkedő hétvégi kikapcsolódást kínálnak az idelátogató családoknak. A felkapott helyszín hétvégi zsúfoltsága miatt érdemes a csendesebb hétköznapokon meglátogatni a helyszínt. A közelben, található a Kő-árok és az Ördög-árok szurdokvölgye is, ezek (különösen az utóbbi) vadromantikus sziklaformációit is érdemes felkeresni. A sziklák sűrűsége miatt az ország egyik legjobb adottságú mászóvidéke ez, amelyhez a közeli Cuha-patak völgye is kapcsolódik. Utóbbiban jelenleg több mint 1 km via ferrata várja a mászni vágyókat.

A cseszneki Kőmosó-szurdokban lévő ferraták ajánlhatók a kezdők és a sportosabb családok számára egyaránt, nehézségüket tekintve pedig jórészt a közepes C és D fokozatokban vezetnek. Kedves, meghitt szépségű, 50-180 m hosszú útvonalak ezek; a drótkötelek a kicsi, szellősen sorakozó sziklákon kanyarognak, hol elrejtve, hol megcsillantva a különleges tájat a lombok között.

Geológiai jellemzés

A falutól délre található, triász dachsteini mészkőtömb sziklaszirtjére vezetnek fel a Kőmosó-szurdok vasalt útjai. A fal természetesen alakult ki a szerkezeti mozgások hatására, a patak eróziójának rásegítésével. A sziklafelület oldott és töredezett, néhol láthatóak tektonikus mozgások nyomán kialakult, tükörsima táblák is. A dachsteini mészkőre jellemző rétegzettség, padosság szembetűnő, az utak ki is használják a kényelmesebb párkányokat. A réteglapok közötti felszökések kihívást jelentenek a továbbhaladás során.

 

Via ferraták Cseszneken

Várpanoráma út: 180 m, D

Talán a legszebb klettersteig itt, és talán országosan is. Szinte a kis patak mormogó fodraiból indul, majd nagyrészt traverzálva csodálhatunk meg minden szép sziklaformát a szurdok jobb oldalán. A néhány húzósabb szakaszt az út végén, a túlpartra nyíló kilátás hálálja meg. Gyakorlottaknak ajánlott.

MZ/X: 60 m, E/F

A fönti úthoz tartó, rövid direkt, amely a legnehezebb, néhol áthajló részeken vezet. Csak atlétikus mászásrajongóknak ajánlott, hiszen kirívóan nehéz.

Futrinka utca: 100 m, B/C

A fal balszélén, egy csinos kis barlangkezdemény mellett vezet. Kifejezetten gyermekeknek készült, de a kisebbeknek nehéz lehet, ezért mindenképpen szülői felügyelettel ajánlott!

A szép sziklacsúcsról egy rövid drótkötél képezi a lejöveti utat (A) mindhárom feljutási útvonal végén.

Ostromlók útja: 150 m, C

Egy hosszú kanyargás, amellyel a Vár falai alá juthatunk. A vasalt mászóutakkal ismerkedőknek is ajánlott. Szép sziklarészeket köt össze, van benne egy kötélhíd is. A tetejéről a Várba felmászni nem megengedett, balra egy kis ösvény vezet vissza, ahol a nagyszerű mászóhelyet érintjük, majd lefelé útba esik a kicsi, meditatív szépségű, de elhanyagolt zsidótemető is.

Tálos Zoltán-emlékút: 70 m, E

Különösen nehéz kapaszkodás a falon, így akinek az első mozdulatok problémásnak tűnnek, ne menjen tovább! A Sziklamászó meredélyt Tálos Zoltán pannonhalmi tornatanár és diákjai építették ki az 1960-as években, ezzel kis mászócentrummá fejlesztve e sziklás vidéket.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Sonntag00:00–24:00 Uhr
Montag00:00–24:00 Uhr
Dienstag00:00–24:00 Uhr
Mittwoch00:00–24:00 Uhr
Donnerstag00:00–24:00 Uhr
Freitag00:00–24:00 Uhr
Samstag00:00–24:00 Uhr
Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes
Profilbild von Gábor Babcsán
Autor
Gábor Babcsán
Aktualisierung: 20.04.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Csesznek, Suttony buszmegálló a falu szélén, azon kívül található, de ide érkezik a legtöbb busz, és ez található legközelebb is a ferratákhoz.

Anfahrt

 • A főúton lévő Suttony buszmegállóból az út alatt átbújó Z jelzést, majd a faluban egyenes irányt tartva a Z⩍ jelzést követve, a Kőmosó-szurdok alsó bejáratánál, a jobb oldali falon találjuk az első beszállópontokat (500 m, 12 m szintemelkedés). Itt az MZ/X és a Várpanoráma út kezdődik. Ha a szurdokban feljebb sétálunk a padokkal felszerelt pihenőhelyig, a bal oldalon szállhatunk be az Ostromlók útja, még feljebb, szintén a bal oldalon pedig a Tálos Zoltán-emlékút via ferratába.
 • A vár alatti parkolóból a P, majd arról balra térve a P+ jelzésen kerülhetjük meg a várat. A zsidótemetőt elhagyva, balra térve találjuk a ferratákat a Kőmosó-szurdok alsó bejáratánál (470 m, a Tarac közi parkolótól 800 m szintemelkedés nélkül).
 • A parkolóból a vár felé sétálva, a balra nyíló Totya utca bejáratánál induló jelzetlen ösvényen, amely röviddel később a Z⩍ jelzésben folytatódik, felülről közelíthetjük meg a Kőmosó-szurdokot. Itt először jobbra kezdődik a Tálos Zoltán-emlékút, majd a pihenőhelynél az Ostromlók útja (800 m, 4 m szintemelkedés).

Parken

 • Parkolni legközelebb a vár alatt lehet.
 • Találunk egy nagyobb parkolót Csesznek keleti szélén, a Tarac köz végén is.

Koordinaten

DD
47.352484, 17.878060
GMS
47°21'08.9"N 17°52'41.0"E
UTM
33T 717355 5248352
w3w 
///entdeckt.handballspieler.endet
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

Wanderung · Bakonyvidék
Cuha-kör Csesznekről
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 13,6 km
Dauer 4:05 h
Aufstieg 426 hm
Abstieg 426 hm

A hírneves Cuha-völgy legszebb szakaszára látogat körtúránk, mely Csesznekről kínál sportos, egész napos kikapcsolódást. Végigjárásával ...

20
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Bakonyvidék
Szurdoktriplázás Csesznek körül
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 13,9 km
Dauer 4:15 h
Aufstieg 474 hm
Abstieg 474 hm

Elnézve a szelíd-lankás bakonyi tájat nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két ...

37
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trailrunning · Bakonyvidék
Cseszneki csellengés az Ördög-árokban
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel
Strecke 14,2 km
Dauer 1:45 h
Aufstieg 455 hm
Abstieg 455 hm

Kis szurdok után nagy kanyon: látványos és hangulatos útvonal a Cseszneki vár alatti Kőmosó-szurdokból az Ördög-árokba. Egyik sem a gyors, ...

von Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Északi-Bakony
Az Ördög-árok szurdoka
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 7,1 km
Dauer 2:10 h
Aufstieg 252 hm
Abstieg 114 hm

Zirc és Csesznek közelében hosszú szurdoktúrára ad lehetőséget az Ördög-árok. A szűk, sziklás völgyben nyers mészkőfalak, mohos kőgörgetegek és ...

4
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit schwer
Strecke 55,3 km
Dauer 5:30 h
Aufstieg 563 hm
Abstieg 563 hm

A zömében csendes erdei kerékpárutakon haladó, veszélyes emelkedőket meglepő módon alig tartalmazó körtúra az országszerte erdőiről híres, legendás ...

1
von Ferenc Szigeti,   MTSZ - Partner
Wanderung · Északi-Bakony
Hajlított nyolcas a Bakony közepén
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 21,1 km
Dauer 6:25 h
Aufstieg 677 hm
Abstieg 677 hm

A Bakony elsősorban erdőségei és szurdokai miatt megfelelő turistacélpont, nyolcasként fonódó útvonalunkon pedig kijut mindkettőből.

7
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 9,4 km
Dauer 2:40 h
Aufstieg 179 hm
Abstieg 179 hm

Bakonyszentlászlóról a szelíd hegyalja vad patakáttörésébe, az Alsó-Cuha-szurdokba látogatunk, és egy jégkorszak utáni maradványerdő, a Fenyőfői ...

20
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 21,6 km
Dauer 6:30 h
Aufstieg 663 hm
Abstieg 663 hm

Fenyőfőről a Kőris-hegyre gyalogolva páratlanul változatos túrát tehetünk, és belekóstolhatunk abba, milyen lehetett az egykori Bakony-erdő ...

4
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp