Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Kapelle

Mároki-kápolna, Szécsisziget

Kapelle · Zalai-dombság
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Mároki kápolna
  / Mároki kápolna
  Foto: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / A mároki kápolna melletti régi temető
  Foto: Báthory Péter, funiQ.hu

Szécsisziget határában, a török időkben elpusztult Petróc falu helyén áll a Mároki-kápolna. A 13. században épült kápolnát először a Szapáry család állíttatta helyre a 18. században, az 1960-as években pedig Szécsisziget és Iklódbördőce fogott össze a megmentése érdekében.

A 13. században épült Mároki-kápolnát a Kerkától keletre, Szécsisziget határában a szőlőhegyen, egy erdei tisztáson találjuk. A kápolna a török időkben elpusztult Petróc falu temploma volt, körülötte régi temető terül el. A helyi lakosok nevezték el a kápolnát Márokinak, ám ennek okát a mai napig nem ismerjük, hiszen Márok nevű létező vagy elpusztult község nincsen Zala megyében, a hasonló nevű Márokföld pedig több mint huszonöt kilométerre van innen.

A téglából készült, tornyos kápolna a török időkben, a 16. században vált elhagyatottá. 1794-ben a Szapáry család állíttatta helyre, az eltelt évszázadok során pedig az eredetileg román stílusú épületet többször is átalakították. A Mároki-kápolna sajátosságai az oltár körül falba épített ülőhelyek. Az épület nyugati bejárata fölé magasodó harangtorony formája egy eddig csak Zalában – Andráshidán és Dobronhegyen – látott 13. századi típussal mutat rokonságot, mindhárom helyen haránt irányban lapított, téglalap keresztmetszetű építmény csatlakozik a nyugati oldalhoz.

A 20. század közepén Szécsisziget és Iklódbördőce összefogott a szőlőhegyi kápolna renoválása érdekében, ami 1964-ben valósulhatott meg. Egyes elméletek szerint Iklódbördőcéhez köthető a mároki-kápolna elnevezés is: a szomszédos Iklód – elpusztult – középkori plébániájának patrónusa ugyanis Szent Márk volt, a kápolna elnevezése talán innen ered.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.

Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 05.04.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Lentiről induló buszról a Szécsisziget, Petrócpuszta megállónál szálljunk le.
 • Vonattal az Iklóbördőce állomásig menjünk.

Anfahrt

 • A buszmegállóból sétáljunk Szécsisziget irányába, majd kb. 800 méter után, ahol a tábla is jelzi, balra kanyarodunk, és a P+ jelzés elvezet a kápolnához (2 km).
 • A vasútállomástól induljunk délre, a Rózsa ferenc utcán, amíg el nem érünk a főútig. Ott balra fordulunk, majd ahol tábla jelzi, jobbra követjük a P+ jelzést a kápolnáig.

 

Parken

 • A Szécsisziget és Csömödér közti 7539-es út és a P+ turistajelzés találkozásánál hagyhatjuk az autót.

Koordinaten

DG
46.582133, 16.607867
GMS
46°34'55.7"N 16°36'28.3"E
UTM
33T 623187 5159985
w3w 
///naturpark.melodie.bekennen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Mároki-kápolna, Szécsisziget

 Szécsisziget

Eigenschaften

Ausflugsziel
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp