Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Höhle

Pál-völgyi-barlang

Höhle · Budapest und Umgebung
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Pál-völgyi-barlang bejárata
  / A Pál-völgyi-barlang bejárata
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kiépített útvonalon fedezhetjük fel a Pál-völgyi-barlangot
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pál-völgyi-barlang egyik érdekes cseppkőformációja
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csak vezetett túrán járhatjuk be a Pál-völgyi-barlangot
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb összefüggő barlangrendszerének része, amely több mint száz éve látogatható. A turisták számára kijelölt 500 méter alatt minden fontosat és érdekeset megtudhatunk a cseppkövekről, a szikla-alakzatokról és a barlang történetéről, miközben megjárjuk Meseországot és a Boszorkánykonyhát is. 

 

Budapest, a barlangok városa - halljuk sokszor, és nem is alaptalanul. Ez a világ egyetlen olyan fővárosa, amely alatt barlangok, sőt, barlangrendszerek találhatóak. Az ismert barlangok száma közelít a 200-hoz, és még lehetnek eddig fel nem fedezett járatok is.

A barlang keletkezése a 40 millió évvel ezelőtti eocén korra vezethető vissza. Az egykor itt hullámzott tengerben élő állatok meszes váza lehullott a tenger fenekére és megkövesedett, ebből alakult ki az eocén kőzet. Mikor a tenger visszahúzódott, a kőzet kiemelkedett, majd a föld mozgásának következtében kialakultak a repedéshálózatok. Végül az alulról feltörő hévíz alakította ki a járatokat. 

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel a Szépvölgyi út mellett ma is látható, már felhagyott kőfejtőben. Egy máig tartó mendemonda szerint egy birka alatt beszakadt a föld, és így leltek rá az első üregre. 

1910-ig csupán 1200 méternyi üreget tártak fel, és csak 1919-re nyitották meg a nagyközönség előtt, mikor már lépcsők és korlátok segítették a rövid sétát. Ezzel a Pál-völgyi lett az első olyan budai barlangunk, amelyet mesterséges beavatkozással nyitottak meg. 1927-ben Budapesten tartották az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még kényelmesebbé tegyék a kiépített szakasz bejárását, a főváros támogatásával pedig villanyvilágítás várta az akár utcai ruhában érkező látogatókat.

A második világháború alatt óvóhelynek használták az üregeket, ezért a berendezés és a képződmények is megsérültek. Csak 1973-ban került sor komolyabb felújítására. 1989-ben - egy újabb kongresszus apropóján - bővítették a látogatható szakaszt a mai hosszára, fél kilométeresre. A barlang ma ismert hossza megközelíti a 13,5 km-t.

Több évtizedes munka eredményeként a kutatók 2001-ben megteremtették az összeköttetést a közel 5,2 km hosszú Mátyás-hegyi-barlanggal. Az így kialakított rendszer 18,5 km-es összhosszával hazánk második leghosszabb barlangja lett.

Tíz évvel később, 2011-ben megtalálták az átjárást a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi- és a Harcsaszájú–Hideg-lyuk-barlangrendszerek között is. Az így létrejött Pál-völgyi-barlangrendszer 31 kilométeres hosszával - megelőzve az addig leghosszabbnak ismert Baradla–Domica-barlangrendszert - Magyarország leghosszabb barlangjává lépett elő.

A budai barlangoktól eltérően a Pál-völgyi cseppkövekben gazdag, így változatos formákat, függő- és állócseppköveket is láthatunk. A barlang jellegzetes látványosságai a magas, hasadékszerű folyosók, a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák, a különféle kalcitkristályok és az ősi kagyló- és egyéb állatlenyomatok. 

Mivel a barlang csak vezetéssel, kis csoportokban látogatható, szerencsére a vezetőnk sokat fog mesélni a barlang látnivalóiról, és segít felfedezni a mesefigurákra, állatokra hasonlító formációkat. Megnézzük a Színháztermet, a Meseországot, és kipróbálhatjuk a Boszorkánykonha legendáját is (állítólag aki ide bekiabálja egy étel nevét, az várja majd otthon).

A bejáratnál büfé és kocsma is üzemel.

Tipp

 • A barlang csak vezetéssel látogatható, a túrák óránként indulnak és körülbelül 50 percesek.
 • A túraútvonal utcai ruhában bejárható, de érdemes melegebben öltözni, mert a barlang állandó hőmérséklete 11 °C. Fázósabbak sapkát, sálat is vigyenek, még nyáron is.
 • Kényelmes, lapos talpú cipő ajánlott, létrát is kell mászni. Vékony kesztű is jól jöhet a hideg korlátok miatt.
 • A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 105 cm alatt nem engedélyezett!

Öffnungszeiten

A barlang egész évben látogatható, hétfő kivételével.

Első túra 10:15-kor indul, az utolsó 16:15-kor.

Preise:

Alaptúra

 • Teljes árú: 2200 Ft
 • Kedvezményes*: 1700 Ft

Kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes egy éven belül) 

 • Teljes árú: 3500 Ft
 • Kedvezményes*: 2700 Ft

*Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, aranyfokozatú TKME tagok, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 14.07.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Kolosy térről induló 65-ös vagy 65/A autóbusszal a Pál-völgyi cseppkőbarlang megállóig utazzunk. 

Anfahrt

 • A busz szinte a bejáratnál tesz le. 50 métert sétáljunk a mellékutca felé, és már látni fogjuk a fogadóépület előtti kőkaput.
 • A parkoló a Szépvölgyi út túloldalán van, pont szemben a barlanggal.

Parken

 • A barlanggal szemközt lévő kőfejtő szélén kialakított parkolóban tehetjük le az autót.

Koordinaten

DG
47.532900, 19.016200
GMS
47°31'58.4"N 19°00'58.3"E
UTM
34T 350689 5266293
w3w 
///apfelbaum.richtet.taten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Pál-völgyi-barlang

Szépvölgyi út 162.
1025 Budapest
Telefon +36 1 325 9505

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp