Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Höhle

Baradla-barlang, vörös-tói barlangpénztár

Höhle · Aggteleki Nemzeti Park · 345 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Baradla-barlang Vörös-tói barlangbejárata
  A Baradla-barlang Vörös-tói barlangbejárata
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség

Hazánk egyik legismertebb természeti képződménye, a változatos formakincsű Baradla-barlang – vagy hétköznapi nevén az aggteleki cseppkőbarlang – 1995-től már az UNESCO világörökség része.

A Baradla-barlang is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Hazánk egyik legismertebb természeti képződménye, a Baradla-barlang – vagy hétköznapi nevén az aggteleki cseppkőbarlang – 1995-től már az UNESCO világörökség része. A több mint 25 kilométernyi barlangrendszer a szomszédos Szlovákiába is átnyúlik. Hazánkban három bejáratából indulhatunk egy-egy vezetett túrára a kiépített járatokon, de ha kedvet kapunk, akár overallba öltözve, sisakkal és fejlámpával felszerelkezve, kúszva-mászva is bekalandozhatunk egy-egy szakaszt szakképzett barlangászok segítségével.

Ez a lejárat teljes mértékben mesterséges, 1890-ben nyitották a Magyarországi Kárpát Egyesület megbízásából, de az akkori turistaforgalom még nem igényelt fogadóépületet - ráadásul a víz és az elektromosság sem volt egyszerűen biztosítható. Ugyanakkor a Baradla leglátványosabb szakaszának látogatottsága a 20. század második felében növekedésnek indult, és elkerülhetetlenné vált valamilyen nagyobb infrastruktúra felhúzása: a tájba simuló, ízléses látogatóközpont a 21. század elején készült, aláereszkedve pedig a jósvafői kijárat felé a világ leghosszabb (2,3 km-es) villanyvilágítással, járdával, hidakkal kiépített barlangi túrája járható be (vezetéssel). (Korábban is álltak már itt különféle funkciójú, de a nagyközönség számára nem látogatható, a mainál jóval szerényebb épületek.)

A barlang kialakulásának kezdete 230 millió évvel ezelőttre, a földtörténeti triász korra tehető, amikor a területet még tenger borította. A vízben élő állatok meszes váza, ami a fiatalabb kőzetben manapság szabad szemmel is látható, felhalmozódott, majd összetömörödve mészkővé alakult. Következő lépésként a tektonikus mozgásoknak köszönhetően a kőzet hosszanti repedések mentén széttöredezett, és kisebb-nagyobb mértékben megemelkedett, létrehozva a mészkőhegységeket. A repedések között leszivárgó víz oldó, koptató munkájával jöttek létre a felszín alatti üregek, avagy barlangok, melyek egyes helyeken széles folyosókká, tágas termekké terebélyesedtek.

A barlangrendszer látványos elemei a változatos forma- és színvilágú cseppkövek. Keletkezésük hosszú és bonyolult folyamat. A repedéseken beszivárgó csapadékvíz a talaj gyökérzónáján áthaladva felveszi a benne lévő szén-dioxidot. A szénsavas oldat a réseken beszivárogva oldja a mészkövet, egyre nagyobb üregeket harapva a kőzetbe. A vízcsepp magával szállítja a kioldott meszet, ami aztán a barlang légterébe érve kiválik, így fentről épülni kezd a cseppkő. A lecsöppenő víz alulról is „építkezik” a vízcseppben lévő magas mésztartalom miatt, így függő és álló kövek is kialakulnak. A kettő összeérésével cseppkőoszlop jön létre.

A barlangrendszerben az átlagos hőmérséklet 10 °C, a relatív páratartalom 95-100%.

Öffnungszeiten

Túra indulási időpontok:

 • 10:00, 14:00

A csoporttal érkező látogatókat kérik, a torlódás elkerülése érdekében jelentkezzenek be előzetesen telefonon a jegypénztárnál, vagy a Tourinform irodánál.

Preise:

Vörös-tói középtúra: 

 • Teljes ár: 3500 Ft
 • Kedvezményes: 2600 Ft
 • Óvodás/kísérő: 300 Ft

A teljes árú belépő árából 25% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Eszter Szabó
Autor
Eszter Szabó
Aktualisierung: 09.02.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Jósvafő és Aggtelek között közlekedő buszról a Vöröstó, barlang bejárati út nevű megállóban kell leszállni.

Anfahrt

 • A buszmegállóból a táblák eltéveszthetetlenül mutatják az utat a barlang bejáratához, de a ZΩ jelzések is ide vezetnek (200 m).

Parken

 • A barlang bejáratát Miskolctól északra, Aggtelek és Jósvafő között találjuk. 
 • A pénztár előtt kiépített parkolóban tudjuk letenni az autót. 

Koordinaten

DD
48.472365, 20.538486
GMS
48°28'20.5"N 20°32'18.5"E
UTM
34U 465888 5368906
w3w 
///schneeball.netzteil.schritten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 10,3 km
Dauer 3:00 h
Aufstieg 256 hm
Abstieg 256 hm

Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető, közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetesre emlékeztető állapota ...

1
von László Várnai,   MTSZ - Partner
Wanderung · Aggteleki Nemzeti Park
Barlangok hátán
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 8,7 km
Dauer 2:30 h
Aufstieg 217 hm
Abstieg 338 hm

Rövid, könnyű túránk az Aggteleki-karszt gyomrában tekergőző járatok fölött vezet, és mintegy geosétaként mutatja be a mészkőterületek fejlődésének ...

von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 15,1 km
Dauer 4:25 h
Aufstieg 541 hm
Abstieg 541 hm

Túránkon az Aggteleki-karszt jellegzetes terepét fedezzük fel: a legnépszerűbb, legismertebb aggteleki és jósvafői központok között rejtett völgyek ...

2
von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Fernwanderweg · Sajó-Hernád-medence
Putnok - Bódvaszilas (OKT-24.)
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel Etappe 24
Strecke 63,1 km
Dauer 18:50 h
Aufstieg 1.760 hm
Abstieg 1.745 hm

Wir sind auf einer einzigartigen,charakteristischen Strecke der Blauen Landestour. Von den baumlosen,rasigen Hügelrücken gehen wir zu einem ...

1
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Baradla-barlang, vörös-tói barlangpénztár

Külterület
3759 Aggtelek
Telefon +36 48 350 037

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp