Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Friedhof

Fiumei úti sírkert

Friedhof · Duna menti síkság · 113 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Fiumei úti sírkert
  A Fiumei úti sírkert
  Foto: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
A Kerepesi úti temető néven is ismert sírkert ma hazánk egyik legrangosabb kegyeleti helye. Az 56 hektáros, gyönyörű parkban a magyar történelem és kultúra nagy alakjai nyugszanak. Vezetett bejárások során magunk is felfedezhetjük a művészettörténeti értékekben gazdag temetőt, ahol neves építészek és szobrászok alkotásai díszlenek a sírok felett.

A főváros betonrengetegében csendes, zöld szigetként bújik meg a házak, zsúfolt utak és sínpárok közé ékelődve a sírkert, ahol történelmünk kiemelkedő alakjai találtak végső nyugvóhelyre. Akár csendes sétára vágyunk egy különleges, szép természeti környezetben, növényritkaságok között, akár időutazásra indulunk a múlt hírességeit megismerve, megéri betérni a magas falak mögött megbújó területre – a rendszeresen szervezett tematikus séták keretében is. A könnyebb tájékozódáshoz a főbejárat információs irodájánál kérhetünk térképet.

Köztemetőből sírkert

A helyszín egyik érdekes adottsága első hallásra furcsának tűnhet: az itt található sírkövek egy része régebbi, mint maga a temető, amit még a 19. század közepén, a város határaitól messze eső köztemetőként jelöltek ki a mostaninál jóval nagyobb, 230 holdas területen. Ennek az a magyarázata, hogy idővel a túlzsúfolt, város határain belüli sírkerteket felszámolták, a síremlékeket és a földi maradványokat pedig ide, az új területre szállították. A fővárosi lakosság kezdetben nem tulajdonított nagy jelentőséget a nehezen megközelíthető helyszínnek, de a város terjeszkedésével egyre népszerűbb lett. Némi idő elteltével szükségessé vált a tereprendezés, a terület felparcellázása, díszfák ültetése, valamint a terület bekerítése is.

A nemzet nagyjai számára létrehozott sírkert gondolata először Széchenyi Istvánban merült fel 1843-ban. A Kerepesi úton lévő temetőt 1847-ben nyitották meg, akkor még köztemetőként. Az első ide temetett hírességek egyike Vörösmarty Mihály volt, akinek 1855-ös temetése felért egy önkényuralom elleni tömegtüntetéssel. A kiegyezés után is emblematikus színhellyé vált a köztemető, hiszen itt temették újra kilenc pesti vértanú feltételezett hamvait 1868-ban, majd Batthyány Lajost 1870-ben. Néhány évvel később, Deák Ferencnek, a magyar történelem egyik legjelentősebb politikusának 1876-os búcsúztatása olyan, hatalmas tömeget megmozgató rendezvénnyé vált, ami szinte az egész nemzetet megmozgatta.

Hosszas előkészítés után, 1885-ben nyilvánította a főváros dísztemetővé a területet, aminek távlati terveiben több mauzóleum is szerepelt – ezek később meg is épültek. 1894-ben itt zajlott le minden idők egyik legnagyobb magyarországi temetése, amikor a közel fél évszázados emigráció után Torinóban elhunyt Kossuth Lajos nem kaphatott állami temetést, ezért a nagyszabású gyászszertartást a főváros szervezte. 

Ebben az időben vált az egykori pesti köztemető nemzeti panteonná. A 20. században is folytatódott ez a tendencia, Ady Endre 1919-es temetése is hatalmas tömegeket vonzott. A két világháború között alakították ki a máig leglátogatottabb részt, az ún. művészparcellát, ahol a hazai kulturális élet legnagyobbjai nyugszanak. A '30-as évektől kezdve pedig egyre több politikust is ide temettek. 

Nagyjaink emlékezete

Magyarország legrangosabb kegyeleti helyén a magyar kultúra és történelem nagy alakjai pihennek – sokszor művészi igényű síremlékek között, amelyek neves építészek, szobrászok alkotásai. A történelmi személyek közül megtaláljuk Görgey Artúr, az 1849-es világosi fegyverletétel egyik fő alakjának nyughelyét. A politikai életből például Károlyi Mihály, hazánk első köztársasági elnöke, Kádár János, valamint Antall József és Horn Gyula miniszterelnökök is itt nyugszanak.

Vásárhelyi Pál síremlékénél felidézhetjük munkásságát: a Duna, a Tisza és a Kőrösök szabályozásával megregulázta a sík területeket gyakran elöntő árvizeket. Híres orvosaink közül elsétálhatunk Korányi Frigyes, a magyar orvostudomány megalapítója és Hőgyes Endre bakteriológus emlékkövéhez.

Az irodalom neves képviselői közül József Attilát, Arany Jánost, Jókai Mórt és Ady Endrét találjuk meg - utóbbi szerelmes verseinek egyik múzsája, Léda, azaz Diósy Ödönné Brüll Adél is a temető falai között pihen. A Petőfi család síremléke csak a családtagokat rejti– a költő holttestét ugyanis sosem találták meg. Hogy az elmúlt évekből is hozzunk példát, ide temették FaludyiGyörgyöt és Kertész Imrét is.

Színészeink közül Blaha Lujza és Laborfalvi Róza, festőink közül Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar és Ferenczy Károly pihen a temető falai között. A zeneszerző Weiner Leó és az építész Ybl Miklós sírját is felkereshetjük sétánk során sok egyéb itt nyugvó híres ember sírja között.

Kripták és múzeum

Legelőször a Batthyány-mauzóleum készült el, amit közadakozásból építettek az első magyar miniszterelnöknek, Batthyány Lajosnak. Innen rövid sétával jutunk Kossuth Lajos kriptájához, ami jelenleg hazánk legnagyobb mauzóleuma. Tiszta időben, ha fellépcsőzünk az oldalába, szép kilátást kapunk a Budai-hegységre. A magyar nehézipar megteremtője, Ganz Ábrahám mauzóleumába, Deák Ferenc mauzóleumába vagy a Munkásmozgalmi Pantheonba is ellátogathatunk, ahol domborművek mutatják be a munkásmozgalmak főbb mozzanatait.

Ha belülről is szeretnénk megnézni a síremlékeket, előzetesen egyeztetni kell a temetőt üzemeltető és fenntartó Nemzeti Örökség Intézete munkatársaival, akik körbevezetnek bennünket az egyes helyszíneken.

A sírkert főbejáratának közelében találjuk az Európában ritkaságnak számító Kegyeleti Múzeumot. A gazdag történeti anyaggal rendelkező tárlaton hajdan létező temetők síremlékeit, régi koporsókat, nagyjaink temetésének kellékeit és számtalan dokumentarista fotót találunk.

Öffnungszeiten

 • január: 7:30 - 17:00
 • február: 7:30 - 17:00
 • március: 7:00 - 17:30
 • április: 7:00 - 19:00
 • május: 7:00 - 20:00
 • június: 7:00 - 20:00
 • július: 7:00 - 20:00
 • augusztus: 7:00 - 19:00
 • szeptember: 7:00 - 18:00
 • október: 7:00 - 17:00
 • november: 7:30 - 17:00
 • december: 7:30 - 17:00

A mauzóleumok csak előzetes egyeztetéssel látogathatók!

Preise:

Ingyenes.
Profilbild von Eszter Szabó
Autor
Eszter Szabó
Aktualisierung: 05.08.2021

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A temető főbájáratához a 24-es villamos Dologház utca megállója esik a legközelebb.
 • A Magdolna utca megállótól kicsit többet kell ugyan sétálni, de itt az 1-es, 4-es, 24-es, 28-as, 37-es, 41-es és 62-es villamos is megáll. 

Anfahrt

 • A Dologház utcai megállótól 100 méternyit kell délkeleti irányban sétálnunk. A temető főbejárata az út túloldalán lesz. 
 • A Magdolna utcai megállótól északnyugat felé induljunk a Fiumei úton! A temető bejáratát jobb kéz felől találjuk meg a kerítés mentén.

Parken

 • A környező utcákban hétköznaponként 8:00 és 18:00 között fizetős a parkolás. 
 • A temetőbe behajtva is parkolási díjat kell fizetni (ennek díjairól a megadott elérhetőségeken tájékozódhatunk).

Koordinaten

DD
47.495950, 19.084392
GMS
47°29'45.4"N 19°05'03.8"E
UTM
34T 355720 5262058
w3w 
///ölig.söhnen.schlimm
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 11,9 km
Dauer 3:37 h
Aufstieg 448 hm
Abstieg 96 hm

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

7
von Brigitta Hidvégi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 21,8 km
Dauer 2:00 h
Aufstieg 322 hm
Abstieg 83 hm

Budapesten sokszor nehéz megtalálni azokat a kerékpárral biztonságosan bejárható utakat, amelyeken keresztül el lehet hagyni a város forgatagát – ...

4
von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel
Strecke 57,6 km
Dauer 4:10 h
Aufstieg 149 hm
Abstieg 214 hm

Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és ...

von Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mountainbike · Budai-hegység
Menekülés a városból az erdőbe
empfohlene Tour Schwierigkeit S1 mittel
Strecke 21,3 km
Dauer 2:16 h
Aufstieg 272 hm
Abstieg 258 hm

Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük ...

2
von Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Duna menti síkság
Szép kilátás: a Zöldmáli delta
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht
Strecke 7,1 km
Dauer 2:06 h
Aufstieg 240 hm
Abstieg 179 hm

Ki se megy Budapestről ez a könnyű délutáni túraút, de így is tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal, sőt egy élő remetével is ...

20
von Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 3,4 km
Dauer 0:59 h
Aufstieg 77 hm
Abstieg 81 hm

A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang.

1
von Zoltán Szabó,   Magyar Természetjáró Szövetség
Radtour · Duna menti síkság
Aquincumból a rácok városába
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht
Strecke 18 km
Dauer 1:30 h
Aufstieg 85 hm
Abstieg 87 hm

Budapest és környéke egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala Szentendrére vezet. A könnyed bringázás egyben számos kultúr- és ipartörténeti ...

1
von Tamás Abelovszky,   Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 3,6 km
Dauer 1:30 h
Aufstieg 194 hm
Abstieg 141 hm

A Hármashatár-hegy csoportjának peremén vezető séta kilátást kínál egy kőfejtő pereméről, erdei környezetben található barlangnyílást keres föl, ...

12
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Fiumei úti sírkert

Fiumei út 16-18.
1086 Budapest
Telefon +36 1 896 3889

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp