Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Burg

Gyulai vár

Burg · Dél-Alföld · 88 m · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A festői környezetben megbújó gyulai vár
  A festői környezetben megbújó gyulai vár
  Foto: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Gyula városának jelképe a tó partján álló gótikus téglavár, amely a történelem megelevenítése mellett festői panorámát is nyújt a környékre.

Egy kis történelem…

A 15. században Maróti János macsói bán építtette gótikus stílusban a várat. Mivel az Alföld térségében a kő hiánycikknek számított, a távoli területekről pedig a szállítása nehézkes és drága lett volna, a helyi agyagból égetett téglákból rakták fel a falakat.

A Maróti család kihalásával a vár a következő században királyi birtok lett: Hunyadi Mátyás a fiának, Corvin Jánosnak adományozta. A török közeledtével Kerecsényi László várkapitánynak köszönhetően korszerűsítették az építményt, megerősítették a palánkfalakat, olaszbástyás erődítményt húztak köré, a Körös medréből pedig széles várárkot alakítottak ki – így lett Szigetvár és Eger mellett Gyula az egyik legerősebb végvárunk. Az 1566-os ostromban a maroknyinak számító, kb. kétezer védő 63 napig hősiesen ellenállt a harmincezer főt számláló roppant török sereg támadásának. A készletek kifogyása és a járvány kitörése miatt feladott csata után 129 évig török uralom alatt állt az épület. A kiűzésük után elveszítette hadászati jelentőségét, így már csak gazdasági célokra hasznosították.

Múzeum

A romokat a 20. század közepén tárták fel a régészek, majd rekonstruálták az építményt. A helyreállított várban 2005-ben nyílt meg a mai múzeum tárlata, ahol 24 kiállítóterem eleveníti fel a falak között zajló élet mindennapjait. Megismerkedhetünk a hajdani épület berendezésével, a 16. századi várvédők életével, a harchoz használt fegyverekkel. Betekinthetünk a várbörtön falai közé, megismerve a különféle kínzóeszközöket és módszereket, de a fazekasok, pékek és egyéb kézművesek munkáira is rápillanthatunk. A maketteken megelevenedik az éléskamra, a konyha, a várlakók mindennapi élete.

Az állandó kiállítás mellett megnézhetjük a kovácsot munka közben, a várudvaron solymászbemutatót láthatunk, szemügyre vehetjük a kemencét, ahogy sül benne a ropogós kenyér, kipróbálhatjuk, hogyan készítették régen korongozással a különféle használati tárgyakat, de akár korhű ruhába bújva vagy egy gyertyával a kezünkben is végigsétálhatunk az ódon falak között. Az udvar közepéről induló belső lépcsőkön felkapaszkodva körbesétálhatunk a vár peremén, majd a szűken tekergő csigalépcső tetején a legmagasabb toronyból kémlelhetünk szét a vidéken, körkörös panorámát kapva az alattunk madárperspektívában elterülő városra és a környező tájra.

Élmények

A várban különféle élményprogramokat is találunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt - legyen szó jelmezes tárlatvezetésről, lovagi ceremóniáról, agyagtéglákból való minivár építésről, a középkori kódexek elkészítéséről és megismeréséről, rendhagyó történelemóráról a falak között, vagy akár a helyi ízek kóstolásáról a lovagteremben.

Az 1964 óta működő Gyulai Várszínház programjainak keretében az épület falai között, nyaranta pedig a tóba nyúló vízi színpadon nézhetünk előadásokat. A várlátogatást érdemes az évente megrendezett Gyulai Végvári Napok rendezvényre időzíteni, ahol színes programok, hősi legendák közt elevenednek meg az egykori csata mozzanatai, vagy összekötni a Kolbászolj velünk! elnevezésű gasztrotúrával, amelynek során kulináris élményekkel is színesíthetjük a programunkat.

A vár emeletes ágyútornyában, a rondellában a pénztár mellett ajándékbolt működik, ahol az emlékérméken és a várhoz kötődő tárgyakon kívül régi, korhű térképekre, történelmi témájú könyvekre is bukkanhatunk. A várost és a történetét bemutató kiadványok mellett innen a helyi ízeket is hazavihetjük lekvárok, szörpök formájában.

A vár ’ostroma’ után érdemes az út túloldalán megnézni a nemrégiben felújított Almásy-kastélyt is, majd a mellette levő várfürdőben lazítani egyet.

Öffnungszeiten

Heute geschlossen
Sonntag10:00–18:00 Uhr
Dienstag10:00–18:00 Uhr
Mittwoch10:00–18:00 Uhr
Donnerstag10:00–18:00 Uhr
Freitag10:00–18:00 Uhr
Samstag10:00–18:00 Uhr

Preise:

 • Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
 • Csoportos jegy (15 főtől): 2000 Ft/fő
 • Kedvezményes jegy: 1050 Ft
 • Kedvezményes csoportos jegy (15 főtől): 1000 Ft/fő

A város többi látnivalójával együtt kombinált jegy is váltható; ezek árai ide kattintva érhetők el.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Eszter Szabó
Autor
Eszter Szabó
Aktualisierung: 04.03.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Az ország számtalan pontjáról érkező távolsági buszokról a Gyula, várfürdő megállóban érdemes leszállni.

Anfahrt

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulva a Várkert utcán, vagy a vele párhuzamosan, a tóparton haladó P jelzésen 300 m sétával érjük el a vár bejáratát.

Parken

 • A Várkert utca és a Tiborc utca kereszteződésében mindkét oldalon nagy, ingyenes parkolót találunk; itt érdemes letenni az autót.
 • A vár, a kastély és a fürdő előtt is találunk parkolóhelyeket, de ezek fizetősek.

Koordinaten

DD
46.645979, 21.285967
GMS
46°38'45.5"N 21°17'09.5"E
UTM
34T 521883 5165864
w3w 
///ernsten.amtliche.starkes
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit leicht Etappe 1
Strecke 42,9 km
Dauer 2:55 h
Aufstieg 14 hm
Abstieg 13 hm

A Gyulai várfürdőt és a Madarászi termálstrandot összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

von Márton Leitold,   Outdooractive Redaktion
Radtour · Körös-Maros köze
Termáltúra, Kisiratos - Gyula
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel Etappe 13
Strecke 45,8 km
Dauer 3:05 h
Aufstieg 3 hm
Abstieg 14 hm

A Kisiratosi termált és a Gyulai várfürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

von Márton Leitold,   Outdooractive Redaktion
empfohlene Tour Schwierigkeit schwer Etappentour
Strecke 478,4 km
Dauer 33:15 h
Aufstieg 1.895 hm
Abstieg 1.703 hm

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér a Partium 13 termálfürdőjét köti össze egy többnapos ...

von Márton Leitold,   Outdooractive Redaktion
empfohlene Tour Schwierigkeit schwer Etappentour
Strecke 479 km
Dauer 32:35 h
Aufstieg 457 hm
Abstieg 449 hm

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér három ország 14 termálfürdőjét köti össze egy többnapos ...

von Márton Leitold,   Outdooractive Redaktion

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Gyulai vár

Várkert utca 1.
5700 Gyula
Telefon +36 66 650 218

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien Schlechtwettertipp
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp