Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Aussichtspunkt

Soproni Tűztorony

Aussichtspunkt · Alpokalja
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A soproni Tűztorony
  / A soproni Tűztorony
  Foto: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Hűségkapu, a Tűztorony bejárati kapuja
  Foto: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
 • / A soproni Fő tér a Tűztoronyból nézve
  Foto: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
 • / Évszázados falak a Tűztorony fogadóközpontjának alagsorában
  Foto: Veszelovszki Luca, funiQ
Sopron jelképe a Tűztorony, amely a barokk belváros szinte minden pontjáról látszik. Az 58 méteres épület története még a római korban kezdődött, ám jelentősége az eltelt évszázadok alatt sem csökkent. Kedvelt kilátópont, ahonnan Sopron, a Fertő tó és a környező hegyek páratlan látványt nyújtanak.

Sopron jelképe a város főterén álló Várostorony, közismert nevén: Tűztorony. A belváros szinte minden pontjáról látható az 58 méter magas épület, amelynek története valószínűleg a római korban kezdődik. Több korszakon át építették. Négyszögletes alsó része Árpád-kori, a 13. század végén épült, míg a hengeres, gótikus ablakokkal alsó rész a 14-15. századból, a reneszánsz stílusú kőerkély a 17. századból, a nyolcszögletű felső rész pedig a 18. századból származik. A rézkupola tetején figyelő, kétfejű sast formázó szélforgóhoz érdekes legenda kötődik: ha észak-déli irányba áll, a hagyomány szerint eső lesz.

A torony aljában kialakított Múzeumi Információs és Fogadóközpontban vásárolhatjuk meg jegyünket, amellyel megmászhatjuk a majdnem 200 fokból álló lépcsősort, hogy felérjünk a torony alsó körerkélyén kialakított kilátószintre. A könnyen megmászható, egyenes falépcsők sorát szűk, kő csigalépcső váltja fel, majd magas fokú betonlépcsőket hagyva magunk mögött érünk fel a körbejárható kilátószintre, ahonnan Sopron terei, háztetői, tornyai mosolyognak ránk, míg a távolban jól látszanak a környező hegyek és a Fertő-tó, de igazán szép időben az Alpok vonulatait is megcsodálhatjuk.

A Fogadóközpont alagsorában megtekinthetjük az egykori Borostyánkő út, a római kaputorony és az Árpád-kori falrészek feltárt maradványait, valamint a római kori város, Scarbantia feltárása során talált kőemlékeket. Számos régészeti leletet állítottak ki itt, köztük néhány, a középkori Sopron épületeiből származó kőfaragvánnyal. Emellett egy, Sopron belvárosát bemutató makettet is láthatunk az információs táblák sora után. Kihasználva az épület kedvező, múzeumokat összekötő helyzetét, ma már egy helyről elérhető a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Tűztorony. Természetesen a Tűztorony kicsinyített mása is helyet kapott a soproni Mini Vármegye Makettpark 30-nál is több látnivalója között.

Öffnungszeiten

2020. évi nyitvatartás:

január - június:

 • hétfő-vasárnap: 10:00-18:00

július - augusztus:

 • vasárnap-csütörtök: 10:00-18:00 
 • péntek-szombat: 10:00-20:00

október - december:

 • hétfő-vasárnap: 10:00-18:00

Preise:

 • Felnőtt: 1400 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 700 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 05.11.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A helyközi buszokkal a Sopron, Ógabona tér, Újteleki u. megállóig érdemes utazni.

Anfahrt

 • A megállóból egy kis közön keresztül átmegyünk a Színház utcába, majd jobbra néhány méter után a templom melletti sétányon (Bünker János Rajnárd köz) keresztül jutunk el a Templom utcáig. Azon balra fordulunk, és hamarosan a Fő térre érünk. A tér átellenes végében már láthatjuk is a tornyot (400 m).

Parken

 • A Színház utca teljes hosszában tudunk parkolni (fizetős).

Koordinaten

DG
47.686806, 16.591378
GMS
47°41'12.5"N 16°35'29.0"E
UTM
33T 619425 5282717
w3w 
///füllen.entfacht.bedeckten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Soproni Tűztorony

9400 Sopron

Eigenschaften

Ausflugsziel Schlechtwettertipp
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 2 Touren in der Umgebung
Top mittel Etappe 5
19 km
4:52 h
204 hm
107 hm

Auf Wiedersehen Neusiedler See: Ein letztes Mal durch den Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel zu den kulturellen Highlights Römersteinbruch, ...

von Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
Top mittel Etappentour
319,1 km
82:28 h
3.018 hm
2.933 hm

Mit den ersten Hochkulturen der Menschheit ging auch die Entwicklung des Handels einher und begründete damit auch die älteste Form des Reisens.

von Burgenland Tourismus GmbH,   Burgenland Tourismus GmbH
 • 2 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp