Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Aussichtspunkt

Petőfi-kilátó (Pomáz)

Aussichtspunkt · Visegrádi-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Petőfi látogatásának emlékére 1958-ban emelt kőoszlop
  / A Petőfi látogatásának emlékére 1958-ban emelt kőoszlop
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kő-hegy sziklái
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pilis és a Budai-hegység a Kő-hegyről
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Petőfi-pihenő egy természetes kilátóhely Pomáz fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pomáz mögött a főváros hegyei (Kő-hegy)
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Andezitsziklák a Petőfi-kilátótól északkeletre
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A távolban a Mátra dereng az egyik kő-hegyi kilátóhelyről nézve
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kilátás a Petőfi-kilátótól Budapest felé: jól látszik a Hármashatár-hegy, sőt a Gellérthegy is
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kő-hegy egyik szirtje alatt Szentendre, hátul a Gödöllői-dombság
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A híres "gombaszikla", amit "Napóleon kalapjának" is neveznek
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Kő-hegy oldalában lévő Petőfi-kilátóról
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A „rejtett kilátó" a Kő-hegy keleti oldalában
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tölgyek kapaszkodnak a sziklaorom peremébe a Petőfi-pihenő közelében
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Budapest hegyei (Kő-hegy)
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Alföld nagy költője a fáma szerint innen, a Kő-hegy oldalából csodálta meg a magaslati panorámát. Látogatásának emlékét máig kőoszlop őrzi.

Petőfi és a Kő-hegy
A Pomáz és Szentendre közötti Kő-hegy oldalában, a Z jelzés mentén. a Czibulka János menedékháztól nem messze találjuk ezt a természetes sziklateraszt, amely Petőfi-kilátó és Petőfi-pihenő néven ismert. Nem véletlenül: az Alföld „lánglelkű” költője 1845. szeptember 23-án, baráraival, Vahot Imrével és Vahot Sándorral Esztergomba gyalogolva állítólag elidőzött itt, hogy gyönyörködjön egy kicsit a számára szokatlan hegyi panorámában. Látogatásának emlékére 1958-ban kőoszlopot emelt a Pilis Turista Egyesület Országház Osztálya.

Kilátások
Petőfi Sándor elé persze még más látvány tárulhatott, mint amit mi vehetünk szemügyre manapság. Alattunk Pomáz és Szentendre terül el, de jól kivehetők a Budapest körüli magaslatok is, mindenekelőtt a Hármashatár-hegy az adótornyokkal. Félig mögötte a Gellérthegy is megmutatja magát - egy jó távcsővel könnyedén kiszúrhatjuk a csúcsán nyújtózkodó Szabadság-szobrot. A szemközt csillogva kígyózó Duna vonalán túl Dunakeszi terpeszkedik, a láthatárt pásztázva észrevehetjük a Megyeri-híd jellegzetes pillérjeit.

A hegy keleti felén is találunk kilátópontot, ahová jelzetlen, de jól azonosítható ösvény vezet ki: a gyepes „páholyról" látszik a Duna és a Budai-hegység találkozása Budapestnél, a Pilis elvégződése. Szemben a Gödöllői-dombság kontúrja magasodik, a távolban pedig gyakorta dereng fel a teljes Mátra-gerinc. A Kő-hegy minden kilátópontjáról Alföld és hegyvidék érintkezése figyelhető meg - északon és a lábunk alatt a Kárpátok engdi át helyét a Kárpát-medencének.

Napóleon kalapja és a miocén vulkanizmus

A Petőfi-kilátótól balra, a lombkoronaszint fölé emelkedő, vulkáni robbanások törmelékéből felépülő breccsasziklát megfigyelve világossá válik, hogy milyen jellegű teraszon állunk mi magunk is. Közvetlenül alattunk, alig pár méterre különös formájú sziklaképződmény áll: nem nehéz megérteni, hogy a térképeken miért szerepel többnyire „Gomba-szikla” néven, jóllehet, a tetején szinte pökhendi büszkeséggel trónoló háromszögletű kő miatt „Napóleon kalapjaként” is ismerik. Alsó szintje, melyet a vulkáni robbanások során aláhullott, finomszemű törmelékek építenek fel, kevésbé ellenálló, ezért gyorsabban pusztul. Ezzel szemben tetején egy keményebb, ellenállóbb lávatömb foglal helyet, ami valamelyest megóvta egyre vékonyodó lábát az eróziótól. Bár kétségkívül komikus látványt nyújt, ne próbáljunk meg szelfizni vele, mert az alatta lévő szakadék veszélyes; 2017 nyarán egy óvatlan férfi le is zuhant itt.

A Kő-hegy gályái és a Duna

A hajdani tűzhányó palástjának hegylába terült itt el, ahová időnként óriási törmelékárak görögtek le. Az összesült, keményebb breccsák sikeresebben dacoltak a lepusztulással, mint környezetük, ráadásul a Kő-hegy tömbje a hegység későbbi története során ki is emelkedett - így a szomszédos területek fölé magasodhatott. Mai képét pedig a Duna megjelenésének is köszönheti: a folyó meredek lejtőket mosott a hegyek oldalaiba, ahol ezért csuszamlások, omlások következtek be. Ilyen leszakadás maradéka a Kő-hegy sziklasora is. Hogy az alant terpeszkedő lapály a Duna öntésterülete volt az előző évszázadokban, arra még az 1929. évi Pilis útikalauz is utal. Leírása szerint a sziklák oldalában talált vaskarikák a 300 évvel korábban beköltözött szentendrei szerbek gályáinak kikötésére szolgáltak - ez bizonyosan csak legenda, azonban a terület vizes mivoltára utal. A Szentendre-Pomázi-síkot az 1880-as években csapolták le, addig nagyrészt nádas fedte, mocsaras tó volt, melynek legmélyebb pontja elérte a 2 métert. A folyó árterében és a hegyi patakok találkozásában kialakult, hajdani lápterület legmélyebb része ma is Tófenék néven azonosítható a térképeken.

Ha a Kő-hegy szikláinál járunk, a Z jelzés mentén feljebb sétálva érdemes felkeresnünk a közeli menedékházat, ahol megmelegedhetünk, és feltölthetjük a készleteinket.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet

Egész évben szabadon látogatható.

Profilbild von Péter Farkas
Autor
Péter Farkas 
Aktualisierung: 02.06.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Ha Pomázról szeretnénk megközelíteni a kilátóteraszt, a H5-ös HÉV azonos nevű megállójában érdemes leszállnunk.
 • Egy hajszállal közelebb juthatunk a célhoz, ha a Pomáz, városháza megállóig utazunk busszal.
 • Ha hosszabb túrára vágyunk, rajtolhatunk a H5-ös HÉV szentendrei megállójától is.

Anfahrt

 • A H5-ös HÉV pomázi megállójától az Árpád fejedelem útján induljunk északnyugatra, és kövessük a Z jelzést! Ez közvetlenül a kilátóhoz visz (5,2 km, 237 m szintemelkedés).
 • A Pomáz, városháza buszmegállótól sétáljunk nyugatra a Kossuth Lajos utcán, aztán az első adandó alkalommal, a Fecske utcán forduljunk be jobbra! Hamarosan, a Luppa Vidor utcán elérjük a Z jelzést - ezen térjünk balra, majd kövessük egészen a kilátóig (4,6 km, 240 m szintemelkedés).
 • A H5-ös HÉV szentendrei megállójától a S jelzésen kell elindulnunk. Ez felvezet minket a Czibulka János menedékházhoz, ahonnan a Z jelzésen kell sétálnunk dél felé még 300 métert (összesen 11,8 km, 270 m szintemelkedés).
 • A pomázi Vróci út felső részétől a Z jelzésen induljunk elészaki irányba! Eleinte földúton haladunk, majd egy keskeny, szurdokszerű völgyben a jelzést követve jobbra térünk. A János-forrástól az ösvény kissé meredeken emelkedve visz fel minket a Petőfi-pihenőhöz (2,2 km, 189 m szintemelkedés).
 • A Lajos-forrástól a Czibulka János menedékházig a S, ott jobbra térve pedig a Z jelzésen közelíthetjük meg a kilátót (3,4 km, 59 m szintemelkedés), vagy követhetjük a K+, majd balra a Z jelzést is (4,1 km, 132 m szintemelkedés).

Parken

 • Parkolnunk a pomázi Vróci út felső részén érdemes. Ezt ingyenesen megtehetjük, de az út elég rossz minőségű, és nem is aszfaltozott.

Koordinaten

DG
47.673277, 19.016815
GMS
47°40'23.8"N 19°01'00.5"E
UTM
34T 351134 5281892
w3w 
///zueinander.landwehr.durfte
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Frage von Farid Mammadli · 06.09.2019 · Community
Hi. I would like to visit Kő-hegy Petőfi Pihenő (Napoleon hat), Teve-szikla and Gomba-szikla during a day from Budapest but don't know how and where from to organize it and start using public transport. Any tips, hints, advice and opinions would be appreciated.
mehr zeigen

Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Eigenschaften

Ausflugsziel
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 1 Touren in der Umgebung
Wanderung · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
mittel geöffnet
11 km
4:30 h
460 hm
503 hm
Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan formákat ...
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp