Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Aussichtspunkt

Citadella

Aussichtspunkt · Dunazug-hegyvidék · 221 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Citadella sétány, háttérben a Szabadság-szobor
  Citadella sétány, háttérben a Szabadság-szobor
  Foto: Bankó Gábor, funiQ.hu
A Gellért-hegy tetejének beépítése már évezredekkel ezelőtt megkezdődött: ennek utolsó állomása az 1854-ben felépült Citadella. Az erődjellegű épület sokáig az elnyomás jelképe volt, de az 1950-es évektől kedvelt turistacélponttá vált.

A fővárosban ennek az épületnek az átalakítására született a legtöbb ötlet és terv az elmúlt évszázadokban. A Citadella épületének kialakítása a falak mentén nem látható át teljesen – az erődítmény belső területének felépítését légifotókon lehet jól megérteni. Az épület kétszázhúsz méter hosszú, hatvan méter széles. Négy méter magas falait hatvan ágyúval erősítették meg az erődítmény építésekor – habár ezeket az ágyúkat végül csak díszlövések leadására használták a felállításuk óta. 

Népszerű hadászati állás

Az épület az olasz eredetű citadella, fellegvár jelentésű szóról kapta a nevét. Ez a szó jelenti még a várszerű magaslati erődítményt, vagy egy, a város legmagasabb pontján emelt, fallal körülvett, jól védhető részt is. Az itt letelepedett népek már évezredekkel a Citadella megépítése előtt felismerték a Gellért-hegy tetejének kiváló hadviselési adottságait.

A Gellért-hegy tetején a török hódoltság előtti időkben egy keresztény kápolna állt, amelynek helyére a törökök a 16. században egy palánkvárat építettek. Nem ők voltak az elsők, akik már katonai célokra is használták a hegytetőt: a rómaiak érkezése előtt az eraviszkusz törzs az oppidumot sánccal kerítette el, később pedig a rómaiak őrtornyot építettek a jól védhető hegytetőre a törzs kitelepítése után. A török palánkvár feltehetően őrségi szerepet játszhatott Buda megtartásának érdekében. A törökök a kiűzetés során leégették a palánkvárat.

József nádor terve szerint a vár egykori helyén az 1777-ben Budára költözött Nagyszombati Egyetem csillagvizsgálója kapott helyet, amely a Gellért-hegyi Egyetemi Csillagda, illetve Uraniae nevet viselte. A csillagvizsgáló építése 1813-ban kezdődött meg, majd két évvel később, 1815-ben került sor az átadására. A tudományos munkát azonban nehezítette, hogy a műszerek állványzata igencsak ingatag volt, és az épület statikailag sem felelt meg az igényeknek, így a Csillagdát végül 1829-ben le kellett bontani. A Csillagda utódaként 1947-ben a Gellért-hegy északi oldalán megépült a ma is működő Uránia Bemutató Csillagvizsgáló, amelyet 1949 óta a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat működtet.

A megfélemlítés eszközéből turisztikai attrakció

A ma is látható erődítményt Julius Jacob von Haynau osztrák hadvezér utasítására 1850-ben kezdték el építeni Emmanuel Zitta hadmérnök tervei alapján, azonban csak négy évvel később, Haynau halála után készült el. Az 1854-ben átadott, osztrák katonai erődítmény megépítésével az 1848-49-es szabadságharc utáni esetleges újabb lázadásokat kívánta megakadályozni a Habsburg uralkodóház.

A Citadella azonban már akkor sem felelt meg a 19. századi modern hadviselési követelményeknek, létrehozásának célja inkább a lázadók megfélemlítése volt. Az eredeti tervek alapján komplexebb erődrendszerré kívánták építeni a Citadellát, azonban a Monarchia hadvezetése Komárom városa körül épített korszerű erődöt, így a Citadella tervezett kibővítése soha nem jött létre.

1867-ben, a kiegyezés után a Citadella erődjellege megszűnt – a falainak egy részét jelképesen megbontották – azonban csak 1894-ben lett a fővárosé. Budapest értékes külterületi ingatlanokról mondott le a hadi tárca javára, így került a fennhatósága alá az erődítmény. Ennek ellenére csupán évekkel később, 1899-ben vonult ki az erődítményből a Habsburg helyőrség, majd távozásukkor jelképesen megrongálták a főkaput.

A Citadella az 1849 utáni elnyomás jelképeként élt a városiak emlékezetében, ezért a kiegyezés után számos terv született a Gellért-hegy tetejének átalakítására. Egyesek a Citadella lerombolását követelték – az egész erődítmény elbontására sohasem volt anyagi fedezet –, mások az újjáépítés mellett érveltek. Már Széchenyi Istvánnak is voltak elképzelései a Gellért-hegy átalakítására vonatkozóan, azonban ezek sohasem valósultak meg. Széchenyi Ödön, a „legnagyobb magyar” fia újraértelmezte apja korábbi elképzeléseit: Pantheont tervezett a Citadella helyére, melynek átadása az államalapítás ezredik évfordulójának keretében történt volna meg.

Több mint 100 éve tervezzük az átalakítást

A kiegyezés után kiírt átalakítási pályázatra Feszl Frigyes Széchenyi Ödön Pantheonjához hasonló tervet adott be. Az ő elképzelése hasonló volt a Hősök terén felállított kör alakban elhelyezett szoborcsoporthoz. Az XX. század elején sem ért véget az átalakítások tervezgetése. Az 1900-as évek első évtizedében az akkor még egyetemista Medgyaszay István tervezett Nemzeti Pantheont a Gellért-hegy tetejére. Terveiben egy monumentális, több csarnokból álló kupolás épület szerepelt, amelynek alakja a Szent Koronát szimbolizálta volna, emellett a Feszty-körkép Pantheoni elhelyezését is szorgalmazta. Az I., majd a II. világháború azonban megakadályozta Medgyaszay Pantheonjának megépítését.

A Citadellát a II. világháború alatt még használták katonai célokra: ekkoriban az erődítmény a német és magyar csapatok légvédelmi bázisául szolgált, raktár céljára is használták, valamint itt is ápolták a háborúban megsebesülteket. Az 1960-as évekre a Citadella egy teljesen új, a turizmus igényei szerint átalakított negyeddé vált, így méltán lett belőle az egyik legnépszerűbb turistacélpont – a Citadella körüli látogatótömeg azóta is egyre csak növekszik - a népszerűséget csak növelte az erőd keleti falánál 1947-ben felállított Szabadság-szobor, Kisfaludi Strobl Zsigmond munkája.

Napjainkban is számos tervet nyújtanak be a másfél évszázada álló építmény átalakítására vonatkozóan. A Citadella falairól gyönyörű kilátás nyílik a városra: az UNESCO 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította a Gellért-hegyet, a budai Várhegy és a Duna két partjának panorámájával együtt. A Citadella turistabuszokkal, autóval valamint tömegközlekedéssel is megközelíthető, akik azonban a gyalogutakat választják, a Citadellához vezető sétányokon számos ponton megcsodálhatják a Gellért-hegyről látható lenyűgöző panorámát.

Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 16.12.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Móricz Zsigmond körtérről a 27-es busszal a Búsuló Juhász (Citadella) megállóig menjünk.
 • Villamossal, busszal és metróval könnyen elérhető a Szent Gellért tér megálló.

Anfahrt

 • A Búsuló Juhász buszmegállóból a Szirtes utcán felfelé induljunk el, és 350 méter múlva elérjük a Citadella sétányt.
 • A Szent Gellért térről a Z sávon, majd a Z▲ jelzésen, panorámás sétaúton jutunk fel a Citadellához.

Parken

 • A Kelenhegyi úton, a buszmegállónál találunk egy kisebb parkolót (ingyenes).
 • A Citadella tövévél is van parkoló, de 525 Ft/óra a díja.

Koordinaten

DD
47.487042, 19.046651
GMS
47°29'13.4"N 19°02'47.9"E
UTM
34T 352852 5261138
w3w 
///wetten.stau.geselle
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 11,9 km
Dauer 3:37 h
Aufstieg 448 hm
Abstieg 96 hm

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

7
von Brigitta Hidvégi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel
Strecke 57,6 km
Dauer 4:10 h
Aufstieg 149 hm
Abstieg 214 hm

Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és ...

von Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 21,8 km
Dauer 2:00 h
Aufstieg 322 hm
Abstieg 83 hm

Budapesten sokszor nehéz megtalálni azokat a kerékpárral biztonságosan bejárható utakat, amelyeken keresztül el lehet hagyni a város forgatagát – ...

4
von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mountainbike · Budai-hegység
Menekülés a városból az erdőbe
empfohlene Tour Schwierigkeit S1 mittel
Strecke 21,3 km
Dauer 2:16 h
Aufstieg 272 hm
Abstieg 258 hm

Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük ...

2
von Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Budai-hegység
Púpok Buda hátán
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 11 km
Dauer 3:30 h
Aufstieg 456 hm
Abstieg 476 hm

Túránk a Széchenyi-hegytől a János-hegyig tartó hegycsoportot mutatja be a legfontosabb kilátópontokkal, Budapest klasszikus és némileg elfeledett ...

3
von Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht
Strecke 9,8 km
Dauer 3:12 h
Aufstieg 429 hm
Abstieg 429 hm

Ez a túra végigmegy Budapest legszebb panorámagerincén, az Ördög-ormon, el az Ördögszószék sziklakiállója mellett, a Rupp-hegy szép kilátással ...

9
von Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Duna menti síkság
Szép kilátás: a Zöldmáli delta
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht
Strecke 7,1 km
Dauer 2:06 h
Aufstieg 240 hm
Abstieg 179 hm

Ki se megy Budapestről ez a könnyű délutáni túraút, de így is tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal, sőt egy élő remetével is ...

20
von Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 3,4 km
Dauer 0:59 h
Aufstieg 77 hm
Abstieg 81 hm

A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang.

1
von Zoltán Szabó,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Citadella

1118 Budapest

Eigenschaften

Ausflugsziel
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp