Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Architektur

Világóra

Architektur · Dél-Alföld · 88 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Világóra üveggömbje 3,2 tonnát nyom
  A Világóra üveggömbje 3,2 tonnát nyom
  Foto: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egész világmindenséget szimbolizálja Gyula városának központjában a Bozó András tervei alapján készült világóra. 2007 óta találjuk meg a Hétvezér és a Városház utca találkozásánál lévő terecske közepén ezt a modern alkotást, amely a belsejében precíz technológiát rejt.

A gömb

A világóra felső része egy gigantikus, rétegezett, másfél méter átmérőjű üveggömb, amely több szimbólumot is magában hordoz. Formájával egyrészt a bolygónkat idézi, és annak forgását szemlélteti. Másrészt azáltal, hogy sok különféle rétegből áll össze az egységes egész, arra is felhívja a figyelmet, hogy a Földön élő emberek, bármilyen különbözőek is, mégiscsak ugyanahhoz a világhoz tartozik, egy egészet, szoros, összetartozó egységet alkotva. A gömbön megjelenő színek és a zene tovább színesítik a képet, sugallva, hogy a művészetek is nagyban hozzájárulnak az emberi értékekhez.

A talapzat

Az alkotás talapzata is összetett, több jelképet hordoz.

A gömbhöz közelebbi, felső gránittömbök segítségével a helyi időt, illetve az adott időzónákban mért pontos időt olvashatjuk le – minden zónánál egy-egy jellegzetes nagyvárost is feltüntettek a bolygónk két ellentétes pontjáról. A településnevek alatt olyan, Gyulához köthető személyek nevei szerepelnek, akik az adott időzónához kötődnek. Ezek a kiemelkedő történelmi alakok sokat tettek nemcsak a városért és az országért, de általában a fejlődésért is.

A talapzat alsó felén helyi művészek által készített domborműveket láthatunk, ezeken szintén a Gyulához kötődő történelmi események és személyek jelennek meg.

Fény, mozgás és zene

Az emlékmű belsejében egy görgősor rejtőzik, amellyel számtalan fogaskerék és egy precíziós motor segítségével az üveggömb mozgásba hozható. Ahogy a Föld forog, óránként 30 fokos fordulat mellett felcsendül egy, az épp aktuális időzónára jellemző dallam. A muzsika ütemére fényjátékot is láthatunk, ezért a világóra az esti órákban nyújtja a legmaradandóbb látványt. Nem csoda, hogy ez a hangulatos helyszín igen népszerű találkozási pont a városban.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.
Profilbild von Eszter Szabó
Autor
Eszter Szabó
Aktualisierung: 17.02.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A legközelebb eső buszmegállók a Gyula, Kossuth tér, valamint a Gyula, Jókai utca (a gyulai autóbusz-állomás is a közelben van, ha más irányból érkezünk).

Anfahrt

 • A Kossuth térről északi irányba induljunk a látványos Eszperantó-teret átszelve, majd a hídon át, a Városház utcára térve (250 m).
 • A Jókai utcai megállóból déli irányban kövessük a Béke sugárutat, majd Hétvezér utcán forduljunk balra, ami a világórához vezet (300 m).

Parken

 • Az Eszperantó tér északnyugati sarkában találunk parkolót.

Koordinaten

DD
46.645223, 21.273512
GMS
46°38'42.8"N 21°16'24.6"E
UTM
34T 520931 5165776
w3w 
///abgibt.einstellt.fabrikation
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

Radtour · Dél-Alföld
Vizek vonzásában a Viharsarokban
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 65,5 km
Dauer 4:30 h
Aufstieg 10 hm
Abstieg 10 hm

Folyóvizek, fürdők és jól kiépített kerékpárutak jellemzik a Békéscsaba-Gyula-Békés háromszöget. Az alföldi terep könnyű túrát ígér; a legmagasabb ...

2
von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Világóra

Városház utca és Hétvezér utca találkozása
5700 Gyula

Eigenschaften

Ausflugsziel
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 1 Tour in der Nähe
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp