Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Hütte

Ráktanya kulcsosház, turistaszálló és erdei iskola, 503 m

Hütte · Öreg-Bakony
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Vadászház nevű épület Ráktanyán
  / A Vadászház nevű épület Ráktanyán
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Vackor ház
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Kis ház
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Az Ikerbükk ház
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Az Ikerbükk ház
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner

Az egyik épségben megmaradt bakonyi tanyán, a Magas-Bakony rengetegében ma turistaszálló, nyári tábor, erdei iskola és kulcsosház üzemel, hála a tulajdonosok heroikus küzdelmének.

A Magas-Bakony déli részén kialakult egyedülálló hegyvidéki tanyavilág egyik utolsó hírmondója, a Gyalogcincér Természetjáró Egyesület által üzemeltett Ráktanya igazi fapados, de roppant hangulatos erdei szálláshely. Méreteinél fogva elsősorban nagyobb csoportok, táborok és erdei iskolák számára ideális. Egy biztos: az erdő mélyén garantált nyugalom vár bennünket.

A meglepően nagyméretű Ráktanya tulajdonosáról, az itt mintagazdaságot életre hívó Rák Károlyról (1897–1983) kapta nevét. 1931-32-ben kezdte a földet feltörni, 1935-re kiépült a gazdaság: összesen három épületben hat cselédlakás, egy bognárműhely, két lábas pajta, két hodály és egy istálló tartozott a telephez. Önszorgalomból, rengeteg áldozat révén fejlesztette fel a jó adottságú területet igazi mintagazdasággá, ahol nyáron 100-120 ember is dolgozott. Rák Károly 1948-49-ben kuláklistára került, és hiába tett eleget minden beszolgáltatásnak, 1951-ben Veszprémben 7 hónapra börtönbe zárták. A gazdaságot az Állami Erdőgazdaság vette át, ahol később alkalmazták is a korábbi tulajdonost, mint kertészt: a saját telepítésű gyümölcsfáit gondozhatta. Később a tanyához tartozó földeken felhagytak a mezőgazdasági műveléssel, és beerdősítették azokat. A tanyát teljesen elhanyagolták, a lakóépületekben muraközi lovakat tartott az erdészet a kivágott fák vontatására. 1984-ben hagytak fel teljesen a gazdálkodással, akkorra az épületek állaga annyira leromlott, hogy teljesen használhatatlanok voltak. A villamoshálózatról lekapcsolták a tanyát, mert senki sem fizette az áramot, aztán az összes vezetéket és egyéb mozdítható értéket is elvitték innen.

Így aztán, aki néhány napra nélkülözni tudja a "civilizáció vívmányait", szereti az erdőt, de a helytörténet is érdekli, az értékelni fogja a Ráktanya egyedi hangulatát és adottságait, amelyek kiválóak ahhoz, hogy hazánk e vadregényes környéket felfedezzük. A Ráktanya honlapján bővebben is olvashatunk a bakonyi tanyavilág kialakulásáról.

A szálláshely szolgáltatásai:

Négy különálló épületben összesen 60 férőhely van, általában nagyobb, 10-12 ágyas szobákkal (emeletes ágyak). Nyáron telepített katonai sátrakban további 50 főt tudnak elhelyezni, de természetesen saját sátorban is lehet aludni (sőt, szénapadlás is van). A különálló erdei oktatóteremben csoportos foglalkozásokat, vetítéseket, előadásokat lehet tartani. 

A Ráktanya felszereltsége egyszerű, de korrekt és tiszta, víz és villany van. A felszerelt konyhákban gáztűzhely, hűtőszekrények és a főzéshez szükséges konyhai eszközök találhatók. Télen az épületek fűtését cserépkályhák biztosítják. A fürdési lehetőség is adott, de figyelembe kell venni, hogy minden a víztakarékosság jegyében történik (az ivóvizet kannákban szállítják fel a faluból).  A szabadtéri főzéshez különböző méretű bográcsok állnak rendelkezésre. 

A szobák:

 • Ikerbükk ház: 1 szoba (10 fő), konyha, kamra, fürdő, WC és fedett tornác 
 • Vadászház: 2 szoba (14 fő) + konyha + fürdő WC-vel
 • Vackor ház: nagyszoba (12 fő), kisszoba (3 fő), tetőtéri szoba (9 fő) + társalgó + konyha + fürdő + WC
 • Kis ház: 1 szoba (10 fő) + 1 pici szoba (1 fő)
 • Nyáron 4-6 fős telepített sátrak, vaságyakkal berendezve
Profilbild von MTSZ
Autor
MTSZ
Aktualisierung: 16.01.2019

Schlafplätze

Anzahl Betten in Mehrbettzimmern
59
Anzahl Matratzenlager
59

Allgemein

Baujahr 1935
Familien

Ausstattung

Dusche

Service

Gepäcktransport

Schlüssel

Schlüssel erforderlich

Seminar

für Seminare geeignet

A Ráktanya kiváló helyszíne táboroknak, erdei iskoláknak. A csoportos összejövetelkre külön helyiség van.

Preise

ab   1.500,00 Ft

Az alapár (1500 forint/fő/éj) 10 fő feletti csoportokra, saját hálózsákban töltött éjszakára vonatkozik. Ehhez jönnek még az egyéb költségek (ágynemű, fűtés, csomagszállítás díja Hárskút és Ráktanya között). Elsősorban 10 fő feletti csoportokat fogad a szálláshely, ennél kisebb létszám esetén egyéni megbeszélés szükséges! Táborozás és gyermekek esetén kedvezmények vehetők igénybe.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2018 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Auszeichnungen

Umweltgütesiegel 

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A szálláshely csak gyalogosan érhető el. Legcélszerűbb Bakonybélről, vagy Hárskútról felgyalogolni a Ráktanyára.
 • Ha Bakonybélről indulunk, akkor kiindulópontunk a falu központjában található Petőfi Sándor utca buszmegálló, ahova Zirc, Pápa, Veszprém irányából, sőt, közvetlenül Budapestről is mennek buszok. 
 • Hárskúton a Rózsafa utcai buszmegálló a kiindulópont, ide Veszprémből, vagy Herendről tudunk eljutni.

Anfahrt

 • Bakonybélen a buszmegállóból a Petőfi Sándor utcán induljunk el a S jelzést követve: ez szép, hangulatos úton vezet el egészen a kulcsosházig (6,1 km, 250 m szintemelkedés). 
 • Hárskúton a Rózsafa utcai buszmegállóból a Rózsafa utcát, majd a P jelzést követve érjük el a szálláshelyet (5,1 km, 74 m szintemelkedés).

Parken

 • Bakonybélt Zirc, vagy Pápa felől tudjuk megközelíteni és a falu központjában, a Szent Mauríciusz Monostor környékén a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.
 • Hárskútra szintén Zirc felől, vagy a 8-as útról Márkónál letérve érünk el. A faluban a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Koordinaten

DG
47.206779, 17.759407
GMS
47°12'24.4"N 17°45'33.9"E
UTM
33T 708968 5231837
w3w 
///fledermaus.schilderung.absperrung

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Touren in der Umgebung

mittel geöffnet
22 km
5:45 h
581 hm
520 hm

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

von András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
mittel geöffnet
27,9 km
7:50 h
750 hm
751 hm

Van egy titkos hely a Bakony rengetegében, amely a történelem egy egészen különleges mozzanata miatt maradt meg hazánk egyik legnagyobb erdős ...

1
von MTSZ,   MTSZ - Partner

Alle Touren auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Öffnungszeiten

A szálláshely egész évben nyitva tart, de csak előzetes bejelentkezés után fogad vendégeket.

Eigenschaften

Familien Dusche Gepäcktransport Umweltgütesiegel

Ráktanya kulcsosház, turistaszálló és erdei iskola

Horváth Ferenc
Telefon +36 20 2031 089
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • Touren in der Umgebung
mittel geöffnet
22 km
5:45 h
581 hm
520 hm

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

von András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
mittel geöffnet
27,9 km
7:50 h
750 hm
751 hm

Van egy titkos hely a Bakony rengetegében, amely a történelem egy egészen különleges mozzanata miatt maradt meg hazánk egyik legnagyobb erdős ...

1
von MTSZ,   MTSZ - Partner
 • 2 Touren in der...
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp